Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Aanjagers, cheerleaders en raadgevers gezocht!

op 24 augustus 2019 door

Zonder jullie hulp stort mijn boekenkast in

In mijn vorige blog kaartte ik het al aan. Mijn boekenkast staat vol met boeken die ik heel graag wil lezen maar die toch telkens moeten schuiven voor andere lees-projectjes. Normaliter ben ik tamelijk gedisciplineerd maar als het om boeken gaat, schiet mijn discipline schromelijk te kort.

Lieve, fijne boeken

Schrik niet, ik verzorg mijn boeken goed, neem ze in bescherming, praat tegen ze, aai ze geregeld zodat ze zich vertroeteld voelen en ik beschouw ze als breekbaar en fijngevoelig. Nee, daar schort het niet aan in mijn discipline. Het zit ‘m in de aanschaf van nieuwe boeken terwijl ik de boeken die in de kast (lees: boekenkast, nachtkast, meterkast, kledingkast, servieskast, pianoklankkast, kluisje op mijn werk, handtas(sen), bureau, siertafeltje, oude niet meer gebruikte stoel) staan, ongelezen laat verkommeren.

Allereerst zijn het zoveel boeken die nog ongelezen zijn dat ik niet weet welk boek ik als eerste moet kiezen. Als ik dan op een punt kom dat ik, door zeer veel meldingen, aansporingen, tips, instigatie en stimulatie, denk dat ik mijn volgende boek gevonden en uit de kast geplukt heb, dan leg ik dat boek klaar om er nu toch echt eens aan te beginnen. Natuurlijk kan dit pas als ik mijn leesclubboek, meeleesboek, samenleesproject-boek of artikel-waardig boek uit heb. Juist die latentietijd, de tijd tussen het boek klaar leggen en andere boeken uitgelezen hebben, is funest, fnuikend en nefast. Een artikel op Hebban, een oproep tot samen lezen, de aankondiging van een een verfilming waar ik het boek eerst van wil lezen, een nieuwe leesclub, een opmerking van een Hebbanist, een leuk project, het maakt niet uit. Al deze zaken zorgen dat ik afgeleid raak van dat klaar liggende boek en een ander boek uit de brievenbus, bieb of winkel haal en direct open sla. Mijn brein denkt dan dat het klaar liggende boek wel weer zal wachten. Al snel groeit die stapel aan tot zeker tien boeken of meer. Dat is het moment waarop mijn man ze weer terug in de kast schuift. Uit het zicht!

 

9e6df1e306bf89fe3bfd3f1f2d93dbc5.jpeg

 

Een selectie

Mijn boekenkast (en dus ook al die andere plekken die ik volgestouwd heb met boeken) groeit uit zijn voegen. Iemand verwoorde het gisteren zo mooi: “die kast heeft chronische obesitas”, wat bij mij direct de vraag opriep: “heb ik dan Bouklimia?” Ja, dat denk ik wel. Ik zal nooit zonder boek komen te zitten al wordt ik zo oud dat zelfs grijze oude besjes me een ouwe taart vinden.

Op de boekencollages zie je zestig boeken (meer foto’s pasten niet in de collage) terug die ik in bezit heb en waarvan ik onlangs geroepen heb dat ik dat boek heel snel wil lezen. Ik zou zo graag in het komende jaar Van deze zestig boeken minimaal 33% gaan lezen. Al zo vaak heb ik me dit voorgenomen en telkens ging het weer mis.

edeb8ec46766705748183e2b7e0f6b01.jpeg

 

Aanjagers, cheerleaders, raadgevers

Het is mij duidelijk dat ik het niet alleen kan. Ik heb adviseurs nodig die me vertellen welke boeken in de kast mogen blijven staan (of naar de lommerd mogen) en welke boeken ik echt bovenaan de stapel moet leggen. Ik heb aanjagers nodig die met mee meelezen en een route met deadline voor me uitstippelen. Ik heb cheerleaders met Hebban-roze pomponnetjes nodig die mij aanmoedigen (liefst met virtuele gladiolen in het vooruitzicht) om boeken daadwerkelijk op te pakken en te gaan lezen. Ik heb coaches nodig die me opzwepen om sneller te lezen en met mij mee juichen bij elk boek dat ik van die beruchte plank gelezen heb.

 

4fb0c60e5d453668fae80b940462b68f.jpeg

 

In de afgelopen maanden, maanden waarin diverse Hebban-collega’s zoals Tea, Greet, Nathalie en Hetty al boeken uit hun kast opduikelden om er samenlees-projecten van te maken, groeide bij mij een vergelijkbaar plan op. In eerste instantie koos ik ervoor om samen met hen de boeken, die ik zelf al lang in mijn kast had staan, op te pakken. Toch werd ik geregeld weer verleid tot het aanschaffen van boeken die ik op hun lijst zag prijken. Ik moet dus niet afwachten totdat anderen boektitels roepen die in mijn kast staan. Nee, ik moet zelf roepen: “Kijk dit staat in mijn kast! Wie leest er met mij mee!” 

Daarom nodig ik jullie allemaal uit om een boek uit de collage te kiezen en dat samen met mij te gaan lezen. Ik ga plannen vanaf oktober, elke maand minimaal één boek, dus je hebt voldoende tijd (en ik dus ook). Lezen met drie of vier of vijf andere lezers vind ik ook heel gezellig. En als er meer dan vijf liefhebbers zijn voor een boek, dan maak ik er een leesclub met eigen exemplaren van. Zoals je ziet, alles kan.

 

Nog meer trucs

Ik wil alle trucs en deze specifieke boeken uit de kast halen in de hoop dat de prachtige romans, die nu nog ongelezen mijn kast bevolken, op de Heb-ik-gelezen plank terecht komen.

Gaat dit werken? Ik denk het wel. Vanaf het moment dat ik deze collage gisteren op mijn blogspot plaatste, heb ik al drie boeken uit de collage als samenleesproject gepland.

  1. Woesten van Kris van Steenberge wordt me de afgelopen weken steeds opnieuw geadviseerd en staat met stip op nummer 1. Extra stok achter de deur: ik heb voor mijn mini-live-leesclubje Woesten als volgende boek voorgesteld.
  2. Wolf Hall van Hillary Mantel werd bij mijn vorige blog enthousiast omarmd en zal in 2020 gelezen worden. Diverse lezers werden enthousiast van een samenleesproject. Stok achter de deur: Tea gaf als eerste aan dat ze mee gaat lezen, misschien zelfs dit boek bij het K-G als extra boek kan inplannen en als Tea meedenkt, dan kan het niet meer misgaan.
  3. Firmin van Sam Savage, een boek dat ik al talloze keren noemde omdat het me de ogen uitsteekt, noemde ik gisteren weer bij een artikel. wat eerder niet gebeurde als ik Firmin riep, gebeurde nu wel. De cover (die ik betoverend vind) werd niet door iedereen enthousiast ontvangen maar de flaptekst deed wonderen en diverse lezers raakten enthousiast over de mogelijkheid voor een samenleesproject. Firmin zal ik in een Hebban leesclub met eigen exemplaren plaatsen. De aanzet is al gedaan.

 

Dat is een goed begin, toch? Op deze manier heb ik al 5% van mijn collage parels ingepland. 

Misschien helpt dit ook?

Misschien is er nog een andere manier om de keuze voor een volgend boek te vergemakkelijken? Ik hoop op tips en advies van de volgers van mijn blogspot. Die krijg ik al geregeld, zeer vaak zelfs, dus hoe zou dit moeten helpen? Door de statistiek er op los te laten. 

Als iedereen een top 3 achter laat als reactie onder deze spot met daarin boeken, gekozen uit de collage, dan kan ik een Top 25 (of 30, of 60) van maken en op die manier bepalen in welke volgorde ik de boeken van die beruchte plank moet gaan lezen.

Maak jij een top 3 voor mij? Of kies je een boek uit de collage? Of blijft het bij de aanmoediging als cheerleader?



Reacties op: Aanjagers, cheerleaders en raadgevers gezocht!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge (1963) is (toneel)schrijver, regisseur en docent. Hij woont ...

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel (6 juli 1952 - 22 september 2022) heeft vele romans op haar naam s...