Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De kogel is door de kerk, geen Landenchallenge voor mij!

op 11 augustus 2017 door

Alsnog een update

Het is al bijna half augustus en ik vond dat ik toch nog een overzicht moest maken van mijn gelezen boeken van dit jaar. Na veel wikken en wegen, zuchten en steunen en vooral veel intern beraad heb ik de beslissing genomen om de Landenchallenge te laten voor wat het is. Lang heb ik gezocht naar alternatieve manieren om toch nog een aantal landen te kunnen afvinken maar ik had een aantal boeken op mijn voorgenomen lijst staan die zich niet zo in een Landenhokje lieten plaatsen. Het begon al met het eerste boek waar de locatie in het midden gelaten wordt. De beschrijving van de omgeving doet denken aan de Engelse kust, de situatie en de personages passen meer bij de Nederlandse of Belgische kust, dus dat begon al goed. De Harry Potter boeken spelen zich wel af in Groot Brittannië maar ook in de magische wereld. Zweinstein is niet te vinden op de landkaart! En neem dan Hella Haasse met haar historische roman. De personages blijven zich maar verplaatsen van het ene deel van west Europa naar het andere. Welk land vink je dan af? Het geboorteland van de schrijfster? Haar nationaliteit? Alle landen die voorkomen in het boek, al zijn het soms delen van Europa met andere landsgrenzen dan we nu gebruiken?
Gezien mijn voorliefde voor Nederlandstalige literatuur is de kans niet zo groot dat ik veel landen kan afvinken en ook wil ik toch liever lezen wat ik thuis heb liggen, met leesclubs tegenkom en wat verder op mijn pad komt. Als ik mijn challenge van 45 boeken maar zou halen, dat was mijn streven en dat lijkt wel te lukken.

Omdat ik dol ben op het ordenen van mijn boeken in lijstjes en ik graag vastleg wat ik wanneer en waarom las maak ik alsnog mijn overzicht. Ik wil het graag zwart op wit hebben staan 'voor later' en waar kan ik dat beter bewaren dan hier. Omdat ik meer informatie wil verzamelen dan alleen titel en auteur splits ik het op in zes delen van telkens twee maanden zodat de verhaal niet te lang wordt. Vandaag maak ik een overzicht van de maanden januari en februari.

bfc7fcfeb5695a44044f3089d0ebce87.jpeg

1. Ivo Victoria| Billy & Seb (2017) 01-01-17-01/45 ****

*Cadeautje van Hebban

Na een tragisch ongeval moet Seb zijn leven weer op de rit krijgen. In het dorp waar hij woont is het niet eenvoudig om dit op een passende manier voor elkaar te krijgen. Mijn eerste boek van dit jaar las ik uit op 1 januari. Natuurlijk begon ik niet met het lezen van dit boek op deze dag, ik was al voor de jaarwisseling begonnen. Wel heb ik volgens mij tot laat in de avond van 1 januari doorgelezen omdat ik op de eerste dag van het jaar mijn eerste boek van 2017 uit wilde hebben. Dat is gelukt. Het is een bijzonder boek met bijzondere personages. Een boek dat niet iedereen direct zal aanspreken. Het lijkt wat onderkoeld vertelt maar er zit diepe hartstocht onder en het boek geeft veel stof tot nadenken. De auteur houdt de locatie van het boek een beetje in het midden. Het voelt aan als ergens in het buitenland door de beschreven omgeving terwijl de personages en gebeurtenissen goed in Nederland of België passen.

42a8e602aa5e99a7b4ac4db36bc148ed.jpeg

2. J.K. Rowling| Harry Potter en de gevangene van Azkaban (2000) 17-01-17-02/45 ****

*Gezinsboek

De tovenaarsleerling moet het niet alleen openemen tegen zijn vijand op school en zijn vijand Voldemort maar er dreigt nog meer gevaar rondom zijn school. Gelukkig krijgt hij nu weer hulp van zijn vrienden Ron en Hermelien en hij krijgt ook hulp uit onverwachte hoeken van de tovenaarswereld. Deel drie van Harry Potter hield ons gezin begin dit jaar in zijn greep. Al vanaf deel twee lezen we dit telkens 's avonds na het eten. Ieder leest een stukje voor, elke avond iemand anders. Buiten dat het een heerlijke serie is met veel humor, genieten we van het samen lezen. Van deze boek, en vooral deze serie, houd je, of juist niet. Een middenweg is er volgens mij niet. Ik ben de tel kwijt maar volgens mij was het de tiende keer dat ik dit boek las.

cd3517847cbc89e1a293fcc6d150a519.jpeg

3. Hella S. Haasse| Het woud der verwachting (1949) 30-01-17-03/45 ****/*****

*Mijn eigen keuze voor het Klassieker-genootschap

Charles van Orlean ziet het levenslicht in een koninklijke familie. Ondanks dat de periode waarin hij geboren wordt niet het juiste moment is om daar ook profijt van te kunnen maken, probeert hij wel het beste uit zijn leven te halen en goed te doen voor anderen. Dit boek had het goed gedaan bij de Landenchallenge aangezien de Nederlandse schrijfster schrijft over een Fransman die verbannen wordt naar Engeland en in de tussentijd ook nog enkele andere landen en streken aandoet. Het is een mooi en bijzonder boek. Het is prachtig hoe Haasse de geschiedenis zo mooi in een roman vat dat je het gevoel hebt dat jezelf met prachtige gewaden op een paard op het strijdtoneel staat, naast Charles van Orleans!

9cc00e782a4cfec5d45931779d4f815d.jpeg

4. Arthur Japin| De grote wereld (2016) 31-01-17-04/45 ****

* Minichallenge: miniboekjes - parels van formaat

De personages in dit boek worden voorgesteld op een beroerde avond in hun leven. Met mooie felashbacks krijg je inzicht in het hun voorgeschiedenis en tevens in het verloop vanaf die avond. Japin schreef een mooi en klein verhaal, een boekenweekgeschenk, over een bijzondere groep mensen. Japin is groots in het beschrijven van historische verhalen gebaseerd op waargebeurde feiten. Hier beschrijft hij hoe kleine mensen groots kunnen zijn. Ik kan maar één ding zeggen: lees dit boek.

e0f903433e0225ec2516dc2b0e309928.jpeg

5. Simon Vestdijk| Sint Sebastiaan (1948) 05-02-17-05/45 ****

*Klassieker-genootschap Rondje Vestdijk ------------

In dit boek maken we kennis met Anton en zijn ontdekking van meisjes in al hun facetten en het maken van vriendschap met jongens op het moment dat hij net in de leeftijd is dat hij naar school gaat. Hier is weer een boek dat ik las voor het Klassieker genootschap. Het boek, dat het begin van de Anton Wachter-reeks vormt, staat vol met symboliek maar als je geen kniesoor bent mis je deze waarschijnlijk volledig. Het boek is oerhollands in een oerhollandse setting, inclusief het gebruik van klompen. Nederlandser kan bijna niet. Het verhaal is mooi met prachtige zinnen en heeft mooie verwijzingen naar bijbelse verhalen maar mogelijk ook naar boeken die hij later(!) schreef. Ik vond het minder sterk dan bijvoorbeeld De koperen tuin en De Kellner en de levenden maar het is toch echt een Vestdijk.

3583d68ebcc6b920dedbfce027a5a2ee.jpg

6. Amos Oz| Judas (2014) 12-02-17-06/45 ****/*****

*Leopolds Leesclub 

Een student op zwart zaad, verliest zijn vriendin, stopt met zijn studie en krijgt dit moeilijk verwerkt. Hij ziet een oproep voor een baantje als verzorger van iemand, met kost en inwoning. Zonder een enkel idee wat hem te wachten staat neemt hij dit baantje aan. Dit boek was voor mij echt een verrassing. Het heeft een bijzondere schrijfstijl met mooie zinnen maar dat is zeker niet alles. Het boek komt binnen, raakt je in je hart. Het is een mooi gelaagd boek, niet voorspelbaar en daardoor des te mooier, met politieke discussies, pittige discussies over religie, confronterend over oorzaken van oorlog, discussies opwerpend of oorlogen voorkomen kunnen worden door verdraagzaamheid, vol met verraad of juist niet en dan ook nog een snufje liefde inclusief verdriet. Ik moest er vaak van zuchten.

72c079b25b17d99de1d9ad24b0c07193.jpeg

7. Jane Austen| Trots en vooroordeel 22-02-17-07/45 *****

*Hebban leesclub

Vijf dochters die uitgehuwelijkt moeten worden in een zeer klein gehucht met, welbeschouwd, te weinig huwelijkskandidaten in de omgeving. Dat blijkt niet de enige hindernis te zijn in het leven van deze jongedames. Een ietwat nerveuze moeder, een nonchalante vader en licht onhandige acties van zussen én huwelijkskandidaten maken hier een romantisch, humorvol maar vooral mooi en rijk beschreven verhaal van. Een heerlijke klassieker die, bij oppervlakkige lezing, als een uitgebreide, zeer romantische bouquetreeks lijkt maar bij goed lezen prachtige literaire aspecten bevat en kunstig in elkaar zit. Zwijmelen bij een literair boek, tevens klassieker, geweldig toch? De onderligeende humor in dit verhaal maken het een charmant boek en zet de lezer tevens aan het denken. De BBC-serie, gebaseerd op dit boek, blijkt zeer goed in elkaar te zitten en het verhaal in het boek prachtig te volgen.

41a210c8702c6d80517f5af11812314b.jpeg

8. Simon Vestdijk| Surrogaten voor Murk Tuinstra 27-02-17-08/45 ***/****

*Klassieker-genootschap rondje Vestdijk

Pas als je het boek leest gaat de titel leven. Anton gaat op zoek naar een vriend die Murk kan vervangen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Ook dit is een echte Vestdijk, past perfect in de Anton Wachter reeks. Het verhaal borduurt voort (logisch) op Sint Sebastiaan. Ik vond dit boek zelf minder dan de andere boeken uit het Rondje. Nog altijd goed hoor, prachtige Vestdijktaal en -thema's, maar dit verhaal sprak me minder aan. Natuurlijk is het wel heerlijk om deze als onderdeel van de Anton Wachter-reeks te lezen, dat verhoogt de leesvreugde.

De eerste acht boeken van het jaar zitten er op. Voor mijn challenge zit ik goed op schema. Direct in de eerste maanden heb ik al een boek met vijf sterren gewaardeerd, Trots en vooroordeel van Jane Austen.

Auteurs: m:v = 5:3

Nederlandstalig:buitenlands = 5:3

Aantal bladzijdes: nog niet geteld ;-))

Challenge: 18%



Reacties op: De kogel is door de kerk, geen Landenchallenge voor mij!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ivo Victoria

Ivo Victoria

Ivo Victoria (1971) emigreerde in de zomer van 2002 vanuit Antwerpen naar Amster...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Hella S. Haasse

Hella S. Haasse

Hella Haase groeide op in Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië. Ze s...

Arthur Japin

Arthur Japin

Arthur Japin (1956) studeerde enkele jaren Nederlandse taal-en letterkunde en do...

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk werkte als arts, maar wijdde zich vanaf 1932 volledig aan de lite...

Amos Oz

Amos Oz

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 - 28 december 2018) w...