Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het boekenjaar van Marieke

op 22 december 2020 door

De Hebban crew laat in een aantal artikelen op de homepage zien hoe hun boekenjaar 2020 is verlopen en roept Hebbanners op om ook hun boekenjaar te beschrijven aan de hand van een paar vragen. Aangezien mijn bloginspiratie even wat minder is, maak ik daar dankbaar gebruik van.

25bd4f501c7d2883f098baeaeefee2cd.jpg

Mijn Boekenjaar 2020

  • Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Daar heb ik toch even heel erg lang over na moeten denken en heb verschillende momenten de revue laten passeren. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het boekenweekgeschenk van Annejet van ZijlLeon en Juliette. Ik mocht het boekje vooraf 'onder embargo" lezen voor de Hebban recensie, dat vond ik heel bijzonder. En ik kon nog net voor de eerste lockdown in maart naar de nieuwe bibliotheek in Utrecht voor het bijwonen van een interview met deze schrijfster.  Daarna ging het land plat en werden alle leuke boekige uitjes afgelast of uitgesteld. Het boekje zelf vond ik erg mooi en het uitje naar Utrecht was de moeite waard.

  • Heb je je Reading Challenge gehaald?

Ja! En al ruim voor het einde van het jaar. Mijn doel is elk jaar 200 boeken en meestal lees ik meer. Maar er kan zo wat gebeuren waardoor lezen even een minder belangrijk is en daarom schroef ik het nooit op. Zo zijn er nu de zorgen over de gezondheid van mijn ouders die mijn gedachten beheersen in de laatste maand van het jaar en het lezen op een lager pitje zetten.

Wat de categorieën van de readinge challenge betreft, ik heb een hele serie af kunnen vinken, maar volgens mij staat er nog wel wat open, wat ook met creatief afvinken niet 100% zal worden.

  • Wie is je favoriete boekverkoper?

Dat is lastig, want ik ken de namen niet. Ik houd het dan maar op boekhandel. Ik kwam altijd graag in Utrecht bij Broese, maar ben helaas nog niet in de nieuwe winkel geweest. Ik shop ook graag hier in de gemeente. Bij boekhandel De kler hebben ze een mooi assortiment op voorraad en is verder alles snel te bestellen. Ik mag daar altijd graag even rondsneupen en ga dan niet met lege handen naar huis.

  • Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Ik koos voor De dochters van Fontana, van Lori Nelson Spielman, hoewel ik dat in het Engels las. Echt een heerlijke zomerse feelgoodroman die werkelijk alles heeft. Een roadtrip, leuke personages, een goed verhaal, diepgang  een lach en een traan en genoeg onverwachte gebeurtenissen om het afwisselend te houden en dan sluit het ook nog helemaal goed af. Wat wil je nog meer?

  • Met welk boek ga je 2021 in?

Ik kreeg onlangs een prachtig boek toegestuurd: De jongen, de mol, de vos en het paard. Ik denk dat ik die bewaar om 2021 mee te beginnen. Ik kijk er echt naar uit.

  • Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

O haha, dat antwoord gaf ik hierboven al een beetje, maar de bedoeling van deze vraag is een boek noemen dat in 2021 uit gaat komen. Daarvoor moet ik even in de boekenlijsten gaan duiken. Ik ben er niet echt mee bezig geweest.

Kennelijk had ik de lijst met nieuwe boeken toch wel al bekeken, want Het boek van verloren namen van Kristin Harmel staat al op ‘wil ik lezen’ en daar kijk ik echt wel naar uit.

  • Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Ik ga weer voor het aantal van 200. En ik wil ook weer proberen zoveel mogelijk categorieen af te vinken. Zo fijn die nieuw reeks, ik kan helemaal los met Creatief met categorieën volgend jaar.

En dan blijkt er in de adventskalender al een link te zitten naar allemaal statistiekjes over het leesjaar 2020. Ik heb er maar een feestelijke collage van gemaakt.

Opvallend zijn de drie en vier sterren boeken die elkaar in aantal bijna niet ontlopen. Toch nog vier keer een vijf sterren beoordeling, ik mag hopen dat het er in 2021 toch iets meer zullen zijn. En onvoldoendes in een en twee sterren zijn gelukkig redelijk beperkt gebleven. Wel ben ik verrast over de hoeveelheid recensies die ik schreef en toch ook verrast over de diversiteit in leesgenres.

d8e39122f94f15621aaf9d34216a021c.jpg

2020 was niet een geheel verloren jaar. Naast dat er veel niet mocht en er veel plannen moesten veranderen, was er ook veel wel mogelijk. We gingen weer wandelen, puzzelen en netflixen, we werden weer creatiever in ons doen en laten en vonden een nieuwe balans in het leven. Gelukkig konden we ook volop lezen en bleek Hebban een virusvrije zone waar we altijd terecht konden.

2021 wordt een nieuw jaar met nieuwe kansen (en nieuwe boeken). Ik kijk er erg naar uit.



Reacties op: Het boekenjaar van Marieke

Meer informatie

Gerelateerd