Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub februari

op 23 januari 2020 door

Februari is de maand van de klassiekers en wie kan daar nu het beste bij aansluiten: juist, onze Klassieker Meeleesclub. De Hebban Reading Challenge is opgedeeld in Nederlandstalige, Amerikaanse, Engelse en Russische klassiekers. Met de Nachtwacht in januari strepen we alvast de laatste categorie af. We kunnen er helaas maar 1 kiezen voor de komende maand, maar die keuze ligt bij jullie. Lezen jullie mee?

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van februari

Waar kun je uit kiezen?

Nederlandse klassieker

1) De Scrypturist - Paul Evanby

Een overweldigend fantasydebuut van eigen bodem. Mauric Dystergroeve is een van de beste Schrijvers in Revantijn. Op bestelling schrijft hij hele werelden, grootse spreuken of een simpele bescherming. Dan komt er een vreemdeling de stad binnen met een onbekend schrift op zijn huid, op de vlucht voor een donker verleden. Zijn wanhopige zoektocht naar een geheim boek maakt Mauric één ding duidelijk: niets zal ooit nog hetzelfde zijn zelfs al kunnen ze de onvoorstelbare ramp die de wereld bedreigt voorkomen. Een overtuigend en volwassen fantasydebuut van een gelauwerd Nederlands genreauteur met een geheel eigen stem, rijke taal en met overtuigende personages. Inventief, strak geplot en met ingenieuze magie De scrypturist is het eerste deel van een episch verhaal over een wereld op de rand van een revolutie.

Engelse klassieker

2) A Clockwork Orange (Boze Jongens) - Anthony Burgess

In de nabije toekomst maken jongeren de straten onveilig. Een van de bendeleiders wordt opgepakt maar maakt ook in detentie amok. De overheid besluit tot een wetenschappelijk experiment: geweld moet hem wezensvreemd worden. Maar niet alles verloopt volgens plan. Dit legendarische boek gaat over de vrije wil, puberteit en genetische dispositie voor misdaad en geweld. Maar ook over wanhoop, sadisme en fascisme. En wraak. Veel grotere thema's zijn er niet. Met zijn nadsat, een sociolect dat de hoofdpersonen onderling spreken, schiep Burgess bovendien een straattaal van teenagers gone bad. Ultrageweld is van alle tijden. Lees en huiver. Vijftig jaar na publicatie van het origineel verschijnt eindelijk de Nederlandse vertaling die de roman verdient. Hun grote staat van dienst, hun virtuositeit, hun taalgevoel en hun inventiviteit maken Harm Damsma en Niek Miedema tot de ideale vertalers van A Clockwork Orange.

Engelse klassieker

3) 2001- Een ruimte odyssee - Arthur C. Clarke

2001: A Space Odyssey is een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968, ontstaan uit een samenwerking tussen filmmaker Stanley Kubrick en schrijver/uitvinder Arthur C. Clarke. Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Clarke. Kubrick zocht contact met Clarke om samen een sciencefictionfilm te maken. Dit leverde een scenario op, dat de basis vormde voor zowel het boek van Clarke als de film van Kubrick. Beide werken behandelen thema's als de menselijke evolutie, kunstmatige intelligentie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie.

Welke kiezen jullie voor februari?

(p.s. op de Boek & Filmspot wordt er februari ook de The Invisible Man gelezen van H.G. Wells, voor als je nog meer klassiekers wilt lezen)

(ps. 2 hebben jullie iegen klassiekers die je nog altijd een keer samen wilt lezen hier, roep en wie weet zijn er meer die dat willen)



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub februari

Meer informatie

Gerelateerd