Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub november

op 25 oktober 2019 door

November is de maand van het #vergetenboek en welke schrijver wordt vaak genoemd of gekocht, maar nooit gelezen? Juist, J.R.R. Tolkien. Hoger dan High fantasy en epischer dan Epic Fantasy kom je niet. Plakken we er meteen een thema-maand aan vast ook.

November is maar 30 dagen en dus gaan we niet The Lord of the Rings lezen (al is dat natuurlijk de ultieme uitdaging voor velen, zowel in tijd als doorzettingsvermogen), want de fans hebben deze allang gelezen en niet vergeten. We kiezen daarom voor het iets minder bekender werk, dat wellicht al in je bezit is, maar nog niet gelezen. Vergeet ook het woordje klassiek in de zin van tien jaar en ouder, want wellicht zijn het klassiekers in de dop (en technisch gezien zijn ze wel al lang geleden geschreven). Dit is je kans!

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, SF of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

Waar kun je uit kiezen?

1. De Val van Gondolin

Het allerlaatste ongepubliceerde boek van Tolkien en het eerste verhaal dat hij schreef over Midden-aarde
De val van Gondolin volgt de ultieme krachtmeting tussen ‘de bron van alle kwaad’ Morgoth en de zeegod Ulmo. Morgoth probeert de verborgen stad Gondolin te vinden en te vernietigen, terwijl Ulmo de Noldor verdedigt, de Elfenclan die Gondolin ooit bouwde, maar er al tijden niet meer woont.
De lezer volgt een van de Noldor, Tuor, die een avontuurlijke en gevaarlijke queeste onderneemt om Gondolin te vinden. Wanneer hij eindelijk aankomt in Gondolin, wordt hij een belangrijk man en krijgt hij een zoon: Eärendil, een belangrijk figuur in De Silmarillion en In de ban van de ring. Maar Morgoth valt aan met Balrogs, draken en orks, en de stad lijkt ten onder te gaan…

2. De Silmarillion

Waar In de ban van de ring de geschiedenis van de Derde Era beschreef, voert De Silmarillion de lezer mee naar het begin van de oudste tijden: de Eerste Era van Midden-aarde. Het is de mythe van de schepping van de wereld en de grote oorlogen die werden gevoerd tussen de Elfen en de duistere Morgoth. Ook wordt verhaald van de Silmarillen, drie edelstenen waarin Fëanor, een geniale Elf, het goddelijke licht weet te vangen. Naast dit lange verhaal bevat dit boek een viertal kortere vertellingen: Ainulindalë, Valaquenta, Akallabêth (De ondergang van de Númenor) en Over de Ringen van Macht.

3. De kinderen van Hurin

De kinderen van Húrin is het verhaal van het tragische lot van de mensenheld Húrin en zijn kinderen Túrin en Nienor, die allen een grote rol spelen in de mythologie die Tolkien creëerde voor Midden-aarde. Het is een van de drie grote verhalen waar hij zijn hele leven lang aan bleef werken en als zodanig een van de pijlers die de geschiedenis van In de ban van de Ring schraagt.

4. De Hobbit

Bilbo Balings is een hobbit die geniet van zijn comfortabele, ambitieloze leven en er niet aan moet denken om een reis te ondernemen die hem verder brengt dan zijn eigen woning De Heuvel. Helaas komt er aan zijn vredige leventje een abrupt einde als Gandalf de tovenaar met dertien dwergen op zijn stoep staat om hem mee te nemen op een reis. Ze zijn namelijk van plan om een schat terug te veroveren op Smaug, een grote en zeer gevaarlijke draak.

De hobbit is het voorspel van In de ban van de ring, heeft wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht en is een van de meest geliefde en invloedrijke boeken van de twintigste eeuw.

Welke kiezen jullie?



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub november

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...