Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

What sub? Meeleeseditie Hyperion

op 11 september 2019 door

Fantasy kent een enorm aantal interessante subgenres. Leuk om eens uit je comfortzone te stappen en samen een boek te lezen uit een subgenre waar je misschien nog nooit eerder van gehoord had! We trappen af met een van de bekendste subgenres van sciencefiction: Space opera. Deze maand gaan we samen Hyperion lezen.

Wil je voor je aanhaakt eerst meer weten over wat Space opera nu eigenlijk inhoudt? Lees dan vooral ons What sub! Space opera! artikel nog even door!

Leesschema

Wekelijks plaats ik een korte update met een nieuwe meeleesvraag waar we over kunnen discussieren. Lees gerust op je eigen tempo mee en voel je welkom om je eigen vragen en opmerkingen te plaatsen!

  • woensdag 11 september - opwarmvraag
  • woensdag 18 september - proloog t/m hoofdstuk 2

Consul is uitverkoren om terug te keren naar Hyperion als deelnemer van de Shrike-bedevaart (wat dat dan ook moge zijn), iets waar hij geen zin in lijkt te hebben. Het lijkt of de tijdtombes gaan openen. Tegelijkertijd is er een Ouster kolonie van interstellaire barbaren gesignaleerd. Kortom, Hyperion heeft een probleem. De Shrike is een wezen dat ook wel de Rode Wurger wordt genoemd (leuke bijnaam), met bloedrode ogen, die de dood als enige vorm van contact beschouwt. Hij lijkt me kortom uitermate aangenaam gezelschap (kuch kuch) en ik begrijp waarom de consul zich niet per direct naar hyperion haast om deel te nemen aan die Shrike- bedevaart. Na een reis in het fantastische boomschop volgt de ontmoeting met de andere pelgrims. Het iddee wordt geopperd om elkaar hun levensverhaal te vertellen en na stemming gebeurt dat dus ook. De eerste twee verhalen heb ik nu kunnen lezen. Tot nu toe vind ik Hyperion boeiend, al heb ik over flink wat woorden heen moeten lezen omdat ik ze niet kende (tja, als je nooit science fiction leest…). Ik ben benieuwd hoe dit verder zal gaan!

  • woensdag 25 september - hoofdstuk 3 en 4

De reis gaat verder en er komen weer twee verhalen van pelgrims aan boord. Het ene is het verhaal van de dichter en gaat over hoe de Shrike in het leven geroepen is. Ik ben me nog steeds aan het afvragen of dat dichterlijke vrijheid is, of dat de dichter op een of andere manier echt te maken heeft met het verschijnen van de Shrike. Het tweede verhaal verklaart veel over het feit dat er een baby mee genomen is op deze reis. Ik vond dat al enigszins verwonderlijk, maar begrijp het nu een stuk beter! Aan het einde krijgt het boomschip het zwaar te verduren, het onheil komt nabij. 

  • woensdag 2 oktober - hoofdstuk 5 t/m epiloog

De eerste persoon van het gezelschap verdwijnt met een bloederig spoor. Is het de Shrike die toeslaat of is er iets anders aan de hand? Er is nu meteen een probleem, want het gezelschap moet en zal uit een oneven aantal bestaan en nu zijn ze dus nog maar met zes. Toch wordt de reis voortgezet en krijgen we nog wat meer verhalen te horen. Vooral de consul vond ik interessant, omdat hij dus een dubbelspion is. Aan het einde van het verhaal ben ik heel nieuwsgierig naar hoe het verder zal gaan, dat wordt dus het volgende boek lezen!

Meeleesvragen

  1. Wat zijn je verwachtingen van Hyperion? Heb je al wel eens eerder space opera gelezen?
  2. We maken kennis met de pelgrims. Wat is je eerste indruk van dit gezelschap?

  3. Tijdens hun reis vertellen de pelgrims een voor een waarom zij pelgrim zijn. Wat vind je van deze manier van vertellen?
  4. Hoe betrouwbaar vind je de vertellers? 
  5. Welk aspect van de wereld vind je het meest interessant?
  6. Vind je Hyperion een typische space opera? Wat herken je van dit subgenre in Hyperion?
  7. Ben je van plan om het volgende boek over Hyperion te lezen?



Reacties op: What sub? Meeleeseditie Hyperion

Meer informatie

Gerelateerd