Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

29 april 2017 Independent Bookstore Day

op 01 mei 2017 door

Voor het eerst in Nederland dit jaar was het op 29 april 2017 Independent Bookstore Day, oftewel dag van de onafhankelijke boekwinkel. Op deze dag werd de boekhandel gevierd en waren er allerlei activiteiten en optredens. Hieronder lees je wie van ons welke boekhandel bezocht, wat we daar gedaan hebben en wat onze nieuwe aanwinsten zijn. 

Mandy is naar Post Scriptum geweest aan het Hof van Spaland in Schiedam.
Het was de eerste keer dat ik in deze boekhandel kwam. Het is een niet al te grote, maar zeer gezellige boekhandel. Het staat er lekker vol en er zijn enorme wanden met boeken tot aan het plafond. Dit oogt meteen gezellig. Als ik binnenkom, staat Hugo Borst al te kletsen met wat klanten. Het is er aardig druk, er staan wat stoelen opgesteld, maar er zijn zoveel mensen, dat die moeten staan. Uiteindelijk zijn er denk ik een stuk of vijftig mensen. Klokslag 12.00 uur begint Hugo Borst met zijn lezing. Hij leest drie verhalen voor uit zijn bundel die volgende week zal verschijnen: Ach, moedertjeDit doet hij op een leuke manier met veel humor en door af en toe vragen te stellen aan zijn publiek. We zijn dan ook zijn testpubliek, zo zegt hij. Want met zijn roman Ma, weet hij inmiddels welke verhalen aanslaan en bij deze bundel moet hij dat nog even aftasten. Na het voorlezen van de drie verhalen, vertelt hij nog wat korte anekdotes. De sfeer zit er goed in en er wordt veel gelachen. Om 12.30 verplaatst Hugo zich naar een tafel, waar hij gaat signeren. Er zijn veertig exemplaren van 'Hanlo', één van de verhalen uit zijn bundel. Deze exemplaren zijn speciaal voor deze dag gemaakt en worden gratis beschikbaar gesteld aan de bezoekers van deze boekhandel. Ik weet er eentje te bemachtigen en ben superblij met dit collectors item zoals het genoemd wordt.
Daarnaast staat er in de winkel een mooi aangeklede tafel met daarop de acties van die dag. Ik kies hieruit de dichtbundel Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman. Ook dit is een gesigneerd exemplaar. Voor mij was het een geslaagde dag en ik zeg: 'Op naar volgend jaar!' 

0da3dd4e78f1d95bec9329274c3a2a25.jpgMarieke:
Vandaag ben ik langs drie boekwinkels gegaan.
De eerste was hier in mijn stadje, Boekhandel Wijs, waar ik om 9 uur op de stoep stond, en met Het achtste leven (voor Brilka), Verbroken stilte en Om nooit meer te vergeten weer naar buiten liep.
Voor nr twee en drie ben ik naar Utrecht afgereisd. Broese ging om tien uur open, leuk was het om te zien dat er al zoveel mensen op de stoep stonden om als eerste bij de aanbiedingen te zijn. Ik heb hier eerst één boek gekocht, Acht maanden in Gazastraat van Hilary Mantel, gesigneerd.
Mijn volgende stop was de "Literaire boekhandel" op de Lijnmarkt, waar twee jonge, heel enthousiaste verkoopsters druk waren met de verkoop van de bookstoreday aanbiedingen. Hier vond ik een boek met korte verhalen met de bizarre titel: Handleiding voor poetsvrouwen. Niet iets wat ik zo zou oppakken, maar ik deed het toch, vanwege de doorzichtige omslag, zo apart.
Weer terug naar Broese voor bookstoreday gebak en thee, en een lezing van Philip Dröge over zijn Moresnet. Dat was zo leuk, dat ik dat boek ook nog heb gekocht en laten signeren en stempelen!

Voor mij dus een geslaagde dag, het zijn niet echte 'feelgoodboeken', maar als ik straks na het lezen met een goed gevoel de laatste bladzijdes omsla, is het voor mij absoluut feelgood.

586d649941ef2e1271cf2263eba024f0.jpgNathalie:
Een weekendje Alkmaar, maar aangezien het én bookstoreday én Alkmaarse shoppingnight is (alle winkels zijn vandaag tot 23.00 uur open), is het vandaag de ideale dag om te slenteren door het centrum van Alkmaar. Helaas, naast één tafeltje met speciale bookstoreday boeken in de eerste boekenwinkel die ik bezocht is er verder weinig te merken van bookstoreday. Ik vond het Feelgood  boekenaanbod in de eerste twee boekenwinkels waar ik was ook tegenvallen, de Feelgood boeken waren goed verstopt tussen de literatuur boeken. Jammer. Maar in de derde boekenwinkel toch nog een leuk boek gevonden in de koopjeshoek, en later in een tweedehands winkel vond ik Een leven na jou van Jojo  Moyes. Toch nog een geslaagde boeken shopdag in Alkmaar voor mij.

Marleen: Ik had vandaag helaas heel weinig tijd om de boekhandel in te gaan, maar ik heb toch even een rondje gefietst om langs Praamstra in Deventer te gaan. Daar was het drukker dan normaal en hadden ze twee leuke dingen op het programma staan. Zo was Kester Freriks aanwezig om over zijn boek Vogels te kijken en werd twee uur later een nieuwe kast geopend met allemaal boeken van Deventerse auteurs! Helaas heb ik beide niet mee kunnen maken. Wel heb ik een exclusieve Levana-print opgehaald bij de boekhandel. Deze werd door uitgeverij Blossom Books speciaal voor Bookstore Day verspreid. Het gaat om een YA-serie, maar heel erg feelgood! Verder stond 29 april heel weinig in het teken van boeken en lezen, helaas! 

374b302e9fa51ef5e4d0101080f4c7ff.jpgSanne:
Wat een ontzettend leuke activiteiten zijn er georganiseerd op deze eerste Independent Bookstore Day in Nederland. Helaas liet mijn programma het niet toe om door Nederland heen te trekken, maar dat is wat ik het liefste had gedaan. Nu ben ik in mijn vertrouwde buurstad gebleven; Zwolle. Ik bezocht samen met mijn zoontje allereerst Waanders in de Broeren. Samen keken we bij de kraampjes met speciale Bookstore Day uitgaven, sommige zelfs gesigneerd,begeleid door heerlijke live muziek. Toch liep ik de Bookstore Day uitgaven voorbij. Een paar weken terug had ik een boek in mijn handen gehad en heb dat toen niet meegenomen. Nu lag het er nog! Dat was ongetwijfeld een teken! Ik kocht De leesclub voor het einde van het leven van Will Schwalbe. Vervolgens gingen we samen naar Westerhof Boeken, waar Marieke Nijkamp schrijfster van 54 minuten kwam voorlezen en vertellen over haar boek. Helaas was het boek iets te spannen voor mijn zoontje, waardoor ik het niet helemaal tot het einde heb kunnen volgen, maar desondanks hebben we een heerlijke ochtend gehad.



Reacties op: 29 april 2017 Independent Bookstore Day

Meer informatie

Gerelateerd