Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken met diversiteit

op 04 oktober 2018 door

Zoals we begin deze maand hebben aangegeven, staat oktober bij ons in het teken van diversiteit. Wij gingen eens kijken welke boeken gebruikmaken van andere personages dan de standaard knappe, slanke en perfecte hoofd- of bijrol spelers in boeken. En dan blijkt dat er een hoop te vinden en blijkt er zelfs veel diversiteit binnen de diversiteit te zijn!

- door Marieke -

bca3b33bb091063a8fe12a87e582cd16.jpg

Wat is diversiteit?

Volgens Van Dale:

di·ver·si·teit (dev)

verscheidenheid, variatie
het verschijnsel dat er ergens mensen zijn met verschillende etnische of culturele achtergronden

Onder diversiteit worden dus aspecten waarop mensen van elkaar verschillen verstaan. De zichtbare dingen, zoals bijvoorbeeld leeftijd, handicaps en huidskleur en de minder zichtbare dingen zoals bijvoorbeeld autisme en culturele en sociale achtergrond.

Diversiteit in boeken

Vorig jaar nog vonden wij dat er in romans weinig terug te vinden was aan diversiteit. De Young Adult boeken en ook de Fantasy, maakten al veelvuldig gebruik van diversiteit. Nu valt het ons juist op, dat er ook in de feelgood romans steeds meer diversiteit te vinden is. Wordt er echt meer gebruik van gemaakt door schrijvers, of zijn wij gewoon alerter geworden in het lezen en valt het daardoor meer op?

Ik vermoed dat het een combinatie is van beide. Diversiteit is steeds meer aanwezig in onze maatschappij en dus haken schrijvers daar ook op in. En omdat wij er meer mee bezig zijn, is het ontdekken van diversiteit in boeken ook gewoner geworden.

Diversiteit in diversiteit

Wanneer is er sprake van diversiteit? Binnen de Feelgood Club lieten we deze vraag los en dat leverde een mooi rijtje met mogelijkheden op.

  • Geloof/Religie
  • Huidskleur
  • Andere cultuur
  • Etnische achtergrond
  • Sociale achtergrond
  • Lichaam (dik, dun, lang, kort enz.)
  • Handicap of ziekte
  • Samengesteld gezin
  • Midlife crisis
  • Verslaving
  • Seksuele geaardheid
  • Leeftijd

Een klein lijstje

Wij gaan deze maand wat boeken onder de aandacht brengen, waarin het thema diversiteit herkenbaar aanwezig is. Voor deze blog heb ik een klein lijstje samengesteld, maar we komen de komende weken met nog meer lijstjes. En we doen lekker dwars, lekker anders, gewoon divers. Geen lijstje met 'autisme' of 'andere cultuur' boeken, maar een lijstje met gemengde diversiteit.

578301cfc232c60df545f0891ad53ec3.jpg

Drie boeken met diversiteit

Hallo liefde - Petra Vollinga

Om maar te starten met een boek vol diversiteit, heb ik gekozen voor Hallo liefde van Petra Vollinga. We hebben al eerder een buddy read blog geschreven over dit boek. Als er een boek is wat vol staat met diversiteit, dan is het deze wel. Petra Vollinga heeft gekozen voor zes personages die allemaal anders zijn. Zo is er gebruikgemaakt van leeftijd (een oudere man), autisme (een caissière die moeite heeft met omgangsregels), seksuele voorkeur en een alleenstaande moeder. En wat zo leuk is, de verhaallijnen beginnen allemaal los van elkaar, maar komen het op het einde allemaal samen.

Grenzeloos - Lis Lucassen

Ook Lis Lucassen heeft een boek geschreven met een combinatie van diversiteit. Hoofdpersonage Rebecca komt uit een klein plaatsje in Nederland, waar religie en de kerk erg belangrijk zijn. Door haar opvoeding heeft ze altijd gedaan wat van haar werd verwacht. Maar doen wat er van je wordt verwacht is niet altijd wat bij je past. Ze maakt zich los van haar geloof en reist af naar Amerika, waar ze gaat studeren. Op de campus maakt ze kennis met Troy en zijn (stief)zusje Dee, beiden zijn ze anders. Lis Lucassen maakt in haar boek gebruik van diversiteit door middel van religie, seksuele voorkeur, huidskleur en andere sociale achtergrond. Het levert een boeiend verhaal op, waarbij alles klopt. Volgende week is er een groepsread blog op onze spot met dit boek.

Zwaar verliefd - Chantal van Gastel

Deze maand komt er een film in de Nederlands bioscopen, gebaseerd op het boek Zwaar verliefd van Chantal van Gastel! Nathalie en Sanne waren eerder dit jaar al op de set om een kijkje te nemen bij de opnames van deze film. In Zwaar verliefd is hoofdpersoon Isa een dierenarts met een maatje meer, die als een blok valt voor Ruben, de eigenaar van de labrador. Maar het feit dat ze niet superslank is zit haar erg in de weg. Dit boek laat zien dat dat helemaal niet nodig is, want je bent gewoon goed zoals je bent.

Na Zwaar verliefd zijn er nog twee delen te lezen in deze serie: Zwaar beproefd! en Zwaar verguld!

bca3b33bb091063a8fe12a87e582cd16.jpg

Later deze maand hebben we meer boeken met diversiteit, dus blijf ons volgen.

Heb je nog tips voor boeken met diversiteit die we niet mogen overslaan in onze lijstjes? Laat het dan hieronder weten, en wie weet zie jij je topper weer terug in een lijstje op ons blog. Zet erbij waarom het zo'n goed/leuk/geweldig boek is, dan plaatsen we ook nog een quote van jou bij het boek!



Reacties op: Boeken met diversiteit

Meer informatie

Gerelateerd