Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentip-estafette #4: Janneke tipt Diana

op 07 juni 2017 door

In onze nieuwe rubriek: We Love Feelgood, de boekentip-estafette is het tijd voor de vierde boekentip. Elke maand tipt een van onze We Love Feelgood-meiden een boek aan een ander. Dit mag een boek zijn in 'ons' eigen feelgoodgenre, die de ander misschien niet zo snel zou oppakken, of een boek uit een heel ander genre! Zolang het maar wel een feelgoodtintje heeft. In april tipte Marieke Janneke, hoe is haar het lezen bevallen? En welk boek tipt Janneke aan Diana?

- Door Janneke -

In de blog van 9 mei was dit wat Marieke schreef:

Om voor Janneke een boek te tippen, heb ik eerst door haar “wil-ik lezen” en “gelezen” lijst gebladerd. Zo te zien gaat haar voorkeur uit naar feelgood. Mijn keuze voor haar is dan ook geen boek buiten haar comfortzone.

Het is een boek dat ik vorig jaar heb gelezen en waar ik erg van heb genoten. Het is van een Nederlandse mannelijke schrijver (wat wel toepasselijk is in deze MeiMannenMaand).
Het is Feelgood, maar net even anders, want de hoofdpersoon “Louise” is een 90-jarige oude dame en ze is allesbehalve aardig. Ze krijgt een serie dagboeken toegestuurd en dat zijn haar eigen dagboeken van vroeger die haar levensverhaal vertellen. Haar favoriete verzorger Fabio leest ze aan haar voor en dan moet ze haar verleden onder ogen zien. Het is een boek met afwisselende ve
rhaallijnen in heden en verleden, met humor en tragedie in een juiste balans. Ik hoop dat Janneke het met net zoveel plezier zal lezen al ik en dat het haar net zo zal raken als het mij deed.

Mijn tip voor Janneke:
Voor wie ik heb liefgehad van Marcel Vaarmeijer.

c7bc032cd14e949bf47296fdcc70efb8.jpgVoor wie ik heb liefgehad - Marcel Vaarmeijer

Ik was echt de dagen aan het aftellen dat dit artikel zou verschijnen, zo nieuwsgierig was ik naar de tip die Marieke voor mij had. Ik lees graag boeken die mij getipt worden en wie kan dat nou beter doen dan een van mijn mede We Love Feelgood-meiden! Ik besloot het boek als e-book te lezen. Groot voordeel daarvan is dat ik meteen kon gaan lezen. Nadat ik had gezien waar het boek over ging, werd ik alleen maar nieuwsgieriger. En hoe toepasselijk om dit te lezen tijdens de MeiMannenMaand op We Love Feelgood! Ik ben even tussen mijn boeken gaan snuffelen en kwam tot de conclusie dat ik overwegend boeken van vrouwelijke auteurs lees. Goed idee dus om daar verandering in te brengen!

Aan het begin van Voor wie ik heb liefgehad maak je kennis met de negentigjarige Louise. Een pittige dame die je meteen in je hart sluit. Ook de bijzondere relatie die ze met haar verzorger Fabio heeft, wordt prachtig omschreven. Ik was erg onder de indruk van de personages en de wisseling tussen heden en verleden. Het zorgde ervoor dat er tempo in het verhaal zat en je maar blijft doorlezen. Wat Marieke niet weet, maar het voor mij nog interessanter maakte om dit boek te lezen, is dat ik zelf als bijbaantje in een verzorgingstehuis heb gewerkt. Daardoor was het tijdens het lezen vaak een feest van herkenning. Vooral de dialogen van de overige bewoners in het huis hebben me hardop doen lachen.

En dan het einde. Ik zag het totaal niet aankomen en vond het zo ontroerend mooi! Voor wie ik heb liefgehad is een verhaal dat me nog lang bij zal blijven. Heel erg bedankt Marieke voor deze geweldige tip! Hier lees je mijn recensie.

Mijn tip voor Diana

Ik heb natuurlijk alle plankjes van Diana op Hebban even goed bekeken en zie een mix van literatuur, spanning en young-adult. Maar Feelgood heeft toch wel de overhand. Daarom heb ik voor een boek gekozen die niet teveel uit haar comfortzone ligt, maar misschien wel iets anders is dan wat Diana normaal leest.

Het verhaal gaat over de bijna vijftigjarige Alice. Ze heeft een druk leven, een belangrijke baan, kinderen, een echtgenoot en dan wordt ze ziek. Ze krijgt te horen dat ze vroege alzheimer heeft. Ze raakt haar baan kwijt en haar grip op het dagelijkse leven. Ik las dit boek vorig jaar en was er erg van onder de indruk. De manier waarop Alice met haar ziekte omgaat en haar een nieuwe kijk op het leven geeft, vond ik indrukwekkend en bijzonder om te lezen. Ik hoop niet dat je de film al gezien hebt Diana, maar anders is het boek ook zeker het lezen waard.

Mijn tip voor Diana:

Ik mis mezelf (Still Alice) - Lisa Genova

Ook deze keer is het niet alleen een uitdaging voor Diana, maar ook voor de lezers van de We Love Feelgood blog. Lees mee met Diana en laat ons weten wat je ervan vindt, via reacties onder deze blogspot, of via Twitter / Instagram. Wie leest er met haar mee?

 



Reacties op: Boekentip-estafette #4: Janneke tipt Diana

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marcel Vaarmeijer

Marcel Vaarmeijer

Marcel Vaarmeijer (1963) is schrijver en journalist. Hij pub...

Lisa Genova

Lisa Genova

Lisa Genova woont en werkt in Boston. Haar interesse in en kennis van de ziekte ...