Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentipestafette: Marieke tipt Lore

op 22 februari 2019 door

De boekentipestafette. In januari mocht Mandy een boek uitkiezen voor Marieke. Geen eenvoudige opgave gezien de enorme stapel boeken die zij al heeft gelezen. Mandy koos een boek dat bij haar zelf hoog in haar top 25 stond. Sprak het Marieke net zo aan? Nu is het de beurt aan Marieke om Lore te tippen. Welk boek kiest Marieke voor haar? Je leest het in deze aflevering van de Boekentipestafette.

- door Marieke -

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Het is elke keer weer spannend wanneer je als lezer aan de beurt bent om een tip te krijgen die je ook werkelijk moet gaan lezen. Het was Mandy die een boek voor mij uitkoos.  Het werd Wat ik weet van Julie Berry.

Mandy:

'En dan komt het moeilijkste deel van dit verhaal: Marieke tippen. Marieke die zelfs het nieuws haalde, omdat zij afgelopen jaar meer dan 250 boeken las. Marieke die zo’n uiteenlopende smaak heeft en volgens mij letterlijk alles verslindt, van thrillers tot feelgood tot literatuur. Wat tip je zo’n lezer? Ik kon maar een ding doen. Dicht bij mezelf blijven. Een boek aanraden, dat ik zelf helemaal fantastisch vond. Een sprookjesachtig verhaal, dat doet denken aan een historische roman, met spannende elementen, maar ook met feelgood. Vaag hè? Dat is het ook. Dit boek laat zich eigenlijk niet omschrijven. Ik weet alleen maar dat ik het gelezen heb en dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds weet waar het over gaat omdat het zo’n indruk maakte. Misschien te veel eer voor een boek? Wie zal het zeggen. Ik hoop in ieder geval dat Marieke er net zo van gaat genieten als ik. Na een dubbelcheck op haar plankjes, is mijn conclusie dat ze het boek als het goed is nog niet heeft gelezen. Dat is natuurlijk wel een voorwaarde. Lieve Marieke, ik geef je de tip: Wat ik weet  van Julie Berry. Een YA, feelgood en thriller in een! Ik ben heel benieuwd of je het kunt waarderen.' 

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Marieke over Wat ik weet

Ik kon het direct ophalen bij de bieb, dus dat was wel heel fijn. Wat me direct opviel was het grote lettertype van het boek en de hele korte hoofdstukken. Het boek is verdeeld in verschillende boekdelen een 'ervoor', een 'erna' en een 'nu' hoofdstuk.

De korte samenvatting had ik gelezen, maar die geeft niet veel vrij. Ook het begin van het verhaal is vrij vaag. Hoofdpersoon is Judith en die vertelt haar verhaal in korte hoofdstukjes. Maar het hoe en wat weet de schrijfster lang vaag te houden. Wat wel snel opvalt is de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, het is een historische setting van een kolonie op vruchtbare grond met een constante dreiging van originele bewoners die willen aanvallen om de kolonie te veroveren.

Ik ben niet gelijk heel erg enthousiast over het boek. Af en toe een YA vind ik prima, maar ik merk wel dat ik me moeilijk kan identificeren met de jonge personages. Wel vind ik het knap hoe de schrijfster de sfeer van een kolonie heeft weergegeven mede in de vorm van de dominantie van de mannen (ouderlingen en de leraar) en de onderdanigheid van de vrouwen.

Halverwege begint het verhaal me meer aan te spreken. Mooi vind ik de vriendschap die ontstaat tussen Judith en Maria, die ook heel belangrijk blijkt te zijn voor de ontwikkeling van Judith. Het einde heeft nog een dosis spanning. Hier leefde ik erg mee met Judith en Lucas. De kracht die Judith heeft om op het einde voor zichzelf op te komen is overtuigend en het einde van het boek is mooi.

Conclusie

Geen alledaagse YA door de historische setting en ook door het bijzondere personage van Judith. Een verhaal dat lang vaag blijft en daardoor langzaam op gang komt, maar wat erg vlot leest door de korte hoofdstukken en de constante nieuwsgierigheid die de schrijfster weet op te wekken. Een verhaallijn die steeds sterker wordt, net als personage Judith, om met een krachtig einde af te sluiten.

Mandy, bedankt voor deze tip. Ik vond het een bijzonder boek en ben blij dat ik het heb mogen lezen.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Mijn tip voor Lore

Om Lore te tippen ben ik in gedachten al mijn mooie boeken afgegaan, maar zijn die boeken die ik mooi vind wel geschikt voor Lore? We hebben niet direct dezelfde smaak, hoewel we wel allebei erg hebben genoten van de eerste twee delen van Rata station van Sarah Lark. Zou ik het in die hoek moeten zoeken? Ik besluit haar leeslijstjes eens door te lopen op zoek naar inspiratie. Er staan hele mooie boeken op het wil-ik-lezen-lijstje en ik twijfel bij Scoop! Zo'n leuk boek, maar het ligt wel erg voor de hand. Ik denk vervolgens aan De Wintertuin van Kristin Hannah, volgens mij een schrijfster die Lore wel zou kunnen waarderen, maar ik kom bij haar geen enkel boek tegen met een oorlogsthema en besluit deze toch niet te tippen.

Dan schiet me een titel te binnen die ik de laatste tijd wel vaker heb getipt in Hebban de boekentipper. Het is een boek dat romantiek en spanning combineert (past gelijk mooi in de thriller tiendaagse!). Een beetje spanning kan Lore wel gebruiken op haar boekenplankje, en dan toch een boek met een liefdesverhaal dat zo sterk is dat een box met tissues beter maar kan worden klaargezet.

Het is geworden Crash van Ellen Lina. Lore, ik hoop dat je dit boek kan waarderen. Het boek heeft mij overdonderd toen ik het las.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Volgende maand lees je wat Lore vond van Crash en zal zij op haar beurt weer een boek tippen. Wisten jullie al dat er ook een lezers boekenestafette is opgestart? Het eerste verslag staat al online. Meelezen met Crash kan natuurlijk ook, dan horen we ook graag jullie mening over dit boek.



Reacties op: Boekentipestafette: Marieke tipt Lore

Meer informatie

Gerelateerd