Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezersestafettetip: Rita tipt Wilma

op 19 februari 2019 door

Toen Rita Leyman vertelde dat ze altijd zo genoot van de Estafettetip-rubriek en ze zelf ook wel eens mee zou willen doen, was het besluit snel genomen. Natuurlijk kan je een boekentip aanvragen, maar deze rubriek gaat een stapje verder. Je krijgt een tip, leest het boek, vertelt over je leeservaringen en op jouw beurt geef je een tip aan een andere lezer. Een aantal enthousiaste feelgoodlezers heeft zich al opgegeven. Omdat Rita met het idee van de lezersestafette kwam, kreeg zij de primeur van de lezersestafette. Ze kreeg afgelopen maand van Marieke als tip Britt-Marie was hier van Fredrik Backman.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Over Britt-Marie was hier

Britt-Marie is van haar man Ken weggelopen nadat hij haar bedrogen heeft.  Ze is een vrouw van in de zestig en hecht veel belang aan orde en fatsoen. Bijvoorbeeld de bestekla moet volgens een bepaald patroon liggen. Veel mensen vinden haar een echte zeurkous maar eigenlijk bedoelt ze het altijd goed. Tijdens haar huwelijk met Ken was ze huisvrouw, maar nu moet ze zichzelf zien te redden en moet ze een baan zoeken.

Ze stapt naar het Arbeidsbureau.  Omdat er weinig aanbod is aan werk, sturen ze haar naar het kleine dorpje Borg waar ze het jongerencentrum gaat onderhouden.  De crisis heeft Borg getroffen en er wonen maar weinig mensen meer. Er is maar één locatie, dat zowel pizzeria, garage, postkantoor als supermarkt is. Voetbal is héél belangrijk in het dorp.  De voetbalcoach van de jongeren is onlangs gestorven en Britt-Marie, die helemaal niets van voetbal kent, wordt plots als coach aangesteld.

Ondanks haar vreemde gewoonte om alles schoon te maken met bicarbonaat en haar gezeur, beginnen de mensen haar aardig te vinden.  Hoe langer Britt-Marie in Borg blijft, hoe meer ze zich daar thuis begint te voelen.

Hoe was de tip?

De tip van Marieke was een boek waar ik nog niet eerder van gehoord had. Dus eerst de titel maar eens opgezocht op Hebban. Daarna, net zoals ik altijd doe, vooraleer ik aan een boek begin, de korte inhoud gelezen en vervolgens gekeken met hoeveel sterren het boek wordt gewaardeerd: 3,5 sterren. Ik was benieuwd of het mij wel zou bevallen.

En gelukkig kon ik dat beantwoorden met een volmondig Ja!

In het begin vond ik het boek nogal grappig. De verschillende personages waren echt speciale typetjes die heel goed beschreven werden. Ik moest zeggen dat ik eerst weinig sympathie voor Britt-Marie had. Maar later in het boek had ik echt met haar te doen. Ze deed mij een beetje denken aan Hyacinth Bucket van de Engelse televisieserie Schone Schijn. Het verhaal begon humoristisch, maar naarmate het vorderde kwam er meer drama in voor. Gelukkig had ik de doos tissues niet voor niets neergezet, want de tranen schoten mij dan toch eventjes in de ogen.

Kortom ik vond het zo'n  goeie tip dat ik wel een tweede deel over Britt-Marie zou willen lezen. En als Marieke me dit boek niet getipt had ik het waarschijnlijk nooit gelezen.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Mijn tip voor Wilma

Wilma, mijn tip voor jou is Het weerzien van Nicci Gerrard. Zij is de vrouwelijke helft van het schrijversechtpaar Nicci French dat thrillers schrijft. Al hun thrillers heb ik heel graag gelezen en ik was benieuwd of een thrillerschrijver ook romans kan schrijven. En dat kon ze inderdaad: dit boek vond ik heel mooi. Het is een prachtige psychologische roman over liefde, jaloezie, verdriet, vertrouwen, herinneringen, vriendschap, leven en dood. Hopelijk bevalt de tip je, Wilma. Veel leesplezier!

Over Het weerzien

Na een stukgelopen relatie in Italië woont Marnie weer in Londen, waar ze in een piepklein poppenmuseum werkt. Als ze op een ochtend onverwacht een telefoontje krijgt van Oliver, haar grote jeugdliefde, is dat het begin van Marnies terugkeer naar het verleden.

Ralph, de gezamenlijke jeugdvriend van Marnie en Oliver, blijkt ernstig ziek. Om bij hem te kunnen zijn in deze zware periode, vertrekt Marnie naar Ralphs buitenhuis in Schotland. Hier komen de herinneringen aan haar jeugdjaren in alle hevigheid naar boven: Marnies gevoelens voor Oliver en Ralphs onbeantwoorde liefde voor Marnie. Wat is er al die jaren geleden precies gebeurd, waarom is het contact tussen de drie ooit verbroken en kunnen ze het verleden achter zich laten?

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Lijkt het jou ook leuk om mee te doen aan de lezersestafette? Kijk dan hier wat je daarvoor moet doen.



Reacties op: Lezersestafettetip: Rita tipt Wilma

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman (1981) is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest be...

Nicci Gerrard

Nicci Gerrard

Nicci Gerrard is een Britse schrijfster. Samen met Sean French vormt ze het alom...