Boekentipestafette: Marleen tipt Janneke

op 28 november 2018 door

Yes, hallo daar! Het is weer tijd voor een favoriet vandaag, want vandaag hebben we weer een boekentipestafette! In deze rubriek tippen wij een van onze feelgoodvriendinnetjes waarna het boek gelezen wordt en het spreekwoordelijk stokje wordt doorgegeven. Vorige maand kreeg Marleen de tip van Renate om Als we elkaar terugzien te lezen en dan is het vandaag natuurlijk tijd voor Marleen om de volgende in het rijtje te tippen! Lees je gezellig mee? 

- Door Marleen -

Renate's tip voor mij: Als we elkaar terugzien 

In oktober kreeg ik de tip van Renate. Zij tipte mij het boek Als we elkaar terugzien van Kristin Harmel. Ik had ergens wel iets van het boek gehoord, maar het boek stond niet zodanig op mijn radar dus het was zeker een verrassing. Hoewel ik boeken waarin verschillende verhaallijnen in verschillende periodes van de geschiedenis afspelen erg kan waarderen lees ik ze zelden, dus deze tip was een fijne schop onder mijn kont om weer eens zo'n verhaal te lezen. Ik reserveerde het boek bij de bibliotheek en kon het gelukkig al snel ophalen. Was het een geslaagde tip? 

Over Als we elkaar terugzien

Columniste Emily denkt dat ze alles kwijt is: haar baan, haar familie en haar grote jeugdliefde. Dan ontvangt ze van een geheime afzender een prachtig, mysterieus schilderij: een portret van een vrouw, die ze direct herkent als een jonge versie van haar onlangs overleden grootmoeder. Er staat geen afzender bij, alleen een handgeschreven briefje met de boodschap: Hij bleef altijd van haar houden.

Emily besluit op onderzoek uit te gaan. Wie heeft haar het schilderij gestuurd? Wie heeft het gemaakt? En kende de schilder haar oma? Ze komt op het spoor van dramatische gebeurtenissen in oorlogskampen waar Duitse krijgsgevangenen werkten voor Amerikaanse boeren, en soms verliefd werden op Amerikaanse vrouwen. Door wat ze ontdekt --komen ook Emily’s eigen levensverhaal, de relatie met haar vader en hun pijnlijke geschiedenis in een ander licht te staan. Zal ze eindelijk de kracht vinden om de confrontatie met het verleden aan te gaan?

Wat vond ik ervan?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo heel erg veel zin had om in het boek te beginnen. Don't get me wrong, het verhaal sprak mij aan, maar toch pakte ik het boek met tegenzin op. Toch begon ik wel met volle moed en was ik nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal. 

In het begin vond het ik het allemaal een beetje vlak. De personages - in beide periodes - kwamen voor mij niet echt tot leven en het verhaal kabbelde een beetje voort. Maar dan begint er echt vaart in het verhaal te komen en krijgen de personages meer kleur. Ik vond het mooi om te zien hoe alles langzaam bij elkaar komt en vooral hoe personages zichzelf leren kennen. 

Zonder al teveel te verklappen over de inhoud vind ik de Nederlandse titel echt perfect gekozen. Als we elkaar terugzien slaat op zoveel aspecten van het verhaal dat het echt fantastisch aansluit bij het verhaal. Aan het einde komt alles mooi samen, maar vond ik het allemaal net iets te perfect afgesloten. Het leven is niet perfect en ik vond het niet iets te ongeloofwaardig hoe het einde was neergezet. 

Dankjewel Renate, voor deze mooie tip. Ik heb genoten en ben zeker niet teleurgesteld! Jij mag mij zeker nog een keer tippen! ;) 

En dan, mijn tip voor Janneke!

Oh, wat vind ik het heerlijk om Janneke te tippen! Ik ken haar intussen aardig goed en vind het eigenlijk niet zo heel erg lastig om haar te tippen. Het lastige vind ik vooral dat ik maar één titel mag tippen, haha! Met haar TBR op mijn scherm en mijn boekenkast erachter was het erg moeilijk om een keuze te maken tussen al die pareltjes die ik de afgelopen jaren heb gelezen en die ik Janneke het liefst allemaal in de handen wil drukken. In mijn hoofd had ik al snel een tip bedacht, maar ik werd al wel een beetje aan het twijfelen gebracht door al het andere moois wat nog op haar ligt te wachten.

Zo staan de boeken van Mia Sheridan nog op haar lijstje en die moet je sowieso lezen en kan ik je Allesbehalve oké van Laura Steven, Geluk bij een ongeluk van Wendy BrokersDe Royals van Erin Watt en De 9 dagen van Rabbit Hayes van Anna McPartlin echt van harte aanbevelen. Ze staan allemaal in de kast dus mocht je je vervelen, je weet me te vinden! 

Maar ja, welke titel ga ik dan echt tippen? Janneke heeft me eens verteld dat ze ooit is begonnen aan Stouter van Christina Lauren, maar dat ze dat niet wat vond. Echter is (of eigenlijk zijn, want het zijn twee dames achter het pseudoniem) Christina Lauren een van mijn favoriete auteurs dus ik hoop dat ik Janneke opnieuw kan kennis laten maken met dit schrijfduo en haar nu wel fan te laten worden. Ik twijfelde een tijdje tussen de titels, want twee recente titels Ik ben je niet vergeten en Ik weet niet of ik van je houd zijn fantastisch, maar uiteindelijk is mijn tip geworden: Mijn versie van jouDit boek is weliswaar een YA (maar wel met een heel hoog feelgoodgehalte), maar is ook by far het meest indrukwekkende boek van deze dames en ik hoop dat jij er ook van gaat genieten! 

Over Mijn versie van jou

Tanner Scott is drie jaar geleden met zijn familie verhuisd van Californië naar Provo in Utah vanwege het werk van zijn moeder. De meeste mensen in Provo zijn streng gelovig, dus in overleg met zijn familie komt de biseksuele Tanner niet openlijk voor zijn geaardheid uit. Als hij zijn diploma heeft, wil hij gaan studeren aan een universiteit buiten het religieuze Utah.

In zijn laatste semester komt hij met zijn beste vriendin Autumn in een speciale werkgroep van meneer Fujita waarin alle leerlingen een boek moeten schrijven. Bij de eerste bijeenkomst wordt bekend dat de klas dit jaar ook advies krijgt van Sebastian Brother, die vorig jaar meedeed aan deze werkgroep en wiens boek binnenkort wordt uitgegeven. Sebastian is de zoon van bisschop en erg geliefd in Provo.

Tanner heeft vier maanden om een boek te schrijven. Dat lijkt hem een makkie. Maar nog voor zijn eerste zin op papier staat, is hij stapelverliefd op Sebastian…

Happy reading, Janneke!

Ik hoop dat je ervan gaat genieten, Janneke, en ben zo benieuwd wat je ervan gaat vinden! Heel, heel veel leesplezier en ik kan niet wachten op het volgende artikel in deze reeks! 

Heb jij Mijn versie van jou al gelezen? Ga jij dit boek ook lezen?

4c56ea1e733ced679f7406dfd7cc197e.pngReacties op: Boekentipestafette: Marleen tipt Janneke

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kristin Harmel

Kristin Harmel

Kristin Harmel (1979) is een Amerikaans schrijfster van zes romans, waaronder Zolang er sterren aan de hemel staan. Tevens is zij verslaggeefster voor o.a. Men’s Health, Glamour en People.

Mia Sheridan

Mia Sheridan

Mia Sheridan debuteerde in Nederland met Stilte, waarover boekblogger Lisa van Leave No Story Behind schreef: 'Een geloofwaardig en realistisch, maar vooral integer verhaal.' Alleen maar jij is d...

Laura Steven

Laura Steven

Laura Steven is auteur, journalist en scenarioschrijver. Ze heeft een master in Creative Writing en werkt bij een non-profitorganisatie die vrouwen in de creatieve sector steunt.Met haar tv-pilot Clic...

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, kinderverpleegkundige en auteur (tot nu toe nog even in deze volgorde; hoop twee en drie ooit om te kunnen wisselen!)

Anna McPartlin

Anna McPartlin

Anna McPartlin (Dublin, 1972) studeerde marketing na een veelbewogen jeugd – ze verloor beide ouders op jonge leeftijd, kwam zelf bijna om bij een auto-ongeluk en verloor haar beste vriendin aan...

Christina Lauren

Christina Lauren

Christina Lauren is de schrijversnaam van het duo Lauren Billings en Christina Hobbs. Sinds 2009 schrijven ze samen allerlei verschillende verhalen. Voordat Lauren van schrijven haar werk maakte, was...