Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Chaos - Elsbeth de Jager

op 11 juli 2018 door

We kregen een berichtje van Tinteling Romance over een nieuw boek: Chaos. Of we zin hadden om langs te komen bij de boekpresentatie en daarna het boek te lezen? Een volmondig ja van Renate en Marieke. Zo hadden we een uitje naar Utrecht en gingen we weer naar huis met een nieuw boek om te lezen.

- Door Marieke en Renate

Korte samenvatting

Na een gecompliceerde relatie probeert Lara zichzelf weer terug te vinden. Ze vindt het moeilijk om mannen nog te vertrouwen. Behalve Marius dan, die ze ontmoette op Texel en met wie het ontzettend klikt. Maar uitgerekend deze Marius wil zich, na zijn eigen stormachtige ervaring, niet meer binden. Wel geeft hij haar één waardevol advies: zorg voor rimpels in het leven. Terwijl Lara probeert haar leven zo goed en zo kwaad als het gaat weer op te bouwen, kan Marius haar toch niet loslaten. Dan doet Lara een pijnlijke ontdekking, eentje die haar voor altijd dreigt te verbinden met haar ex.

999325f75a395f70cbeea2cfeedcb34a.jpg

Over Elsbeth de Jager

Elsbeth de Jager is sinds 2003 werkzaam als vertaler, auteur, redacteur en recensent. Tevens heeft ze jarenlange ervaring als docent/taaltrainer Duits, docent NT2 en docent studievaardigheden. In haar blog “Pennenstreken” geeft ze een kijkje in haar schrijversleven. In 2018 won ze de verhalenwedstrijd van het Valentijngenootschap.

Het lezen

Marieke:
Renate, wat boffen wij dat we opnieuw samen een boek mogen lezen. Ik vond het ook erg leuk om samen met jou naar de boekpresentatie te gaan. Dat geeft altijd net wat meer waarde aan een boek, omdat je dan de auteur leert kennen en informatie krijgt over de achtergrond van een boek.

Renate:
De boekpresentatie was ook wel heel leerzaam vond ik. Ik had nog nooit van 'hetero van de homo' gehoord en vond het wel interessant om daarover te horen. Het was ook gewoon gezellig en leuk en met lekkere taartjes en ook nog het boek gesigneerd door Elsbeth de Jager, altijd leuk. Nu lekker blanco het boek in, ben benieuwd, want door de boekpresentatie heb ik wel het idee gekregen dat het geen standaard feelgood is! 

Marieke:
Ik vind het mooi. De personages worden goed neergezet. Wat heb ik het te doen met Lara. Het zal je toch gebeuren dat je al zolang met een man samenleeft die jou eigenlijk nooit echt heeft gewild, maar voor het 'kloppende plaatje' zichzelf en haar voor de gek houdt. Elsbeth weet dat goed neer te zetten, ik leef helemaal met haar mee. 

Renate:
Lijkt mij inderdaad heel moeilijk, als het je gebeurt. Ik snap ook echt wel dat het lastig is om als je in een relatie zit, of een relatie aangaat en eigenlijk op je eigen geslacht valt, dat het moeilijk is om daarvoor uit te komen, omdat mensen toch over je gaan oordelen. Maar om er op zo een manier achter te komen lijkt mij echt naar. Het is wel goed dat daar ook wel over gesproken wordt.
Al neem je inderdaad wat jij zegt, jezelf toch in de maling, kan je zo wel echt gelukkig zijn?
Maar toen kwam Marius en dat vond ik gelijk vanaf het begin een toffe gast, hij kwam over als een leuke gozer, of vond jij dat helemaal niet?

Marieke:
De komst van Marius was precies wat Lara nodig had, echt een leuke man, hoewel hij ook weer enige bagage over had gehouden vanuit een vorige relatie. Maar daardoor begrepen ze elkaar zo goed. En dat het niet allemaal in een keer goed liep, dat hoort bij het verhaal. Ik vind dat Elsbeth dat heel realistisch heeft weergegeven, want het leven is ook niet gelijk goed. Maar zo blijkt wel weer, als het zo moet zijn, dan vinden ze elkaar wel, hoewel het voor Marius en Lara een hele uitdaging was nadat ze geen nummers en adressen hadden uitgewisseld en elkaar nooit mee zouden zien.

Ik vond het een verrassende feelgood met een thema dat eigenlijk een groot taboe is. Het feit dat daarover wordt geschreven doorbreekt dat taboe. Een bijzondere keuze voor een boek.

Renate:
Leuk hè, dat ze elkaar zonder mobiele nummers uitwisselen toch vinden. Ook eens leuk dat er echt moeite voor elkaar gedaan werd!
Het is ook allemaal realistisch beschreven door Elsbeth. De personages zijn ook herkenbaar, en ieder personage heeft wel iets herkenbaars, ook dat vind ik gewoon knap gedaan.
De schrijfstijl beviel mij ook erg. Het is een heerlijk boek, dat je lekker weg leest, maar dan wel met inhoud.
Goed dat er over dit thema geschreven is. Het maakt het toch allemaal wat bespreekbaarder en dat is alleen maar goed.

999325f75a395f70cbeea2cfeedcb34a.jpg

Conclusie

Een mooie feelgood roman, rondom een thema dat tot nu toe een taboe leek te zijn. Door het verhaal van Elsbeth wordt dat opengebroken op een luchtige manier. Een boek dat heerlijk leest, waarbij je je als lezer goed kan inleven in de personages en als dan blijkt dat het boek ook nog met een goed gevoel wordt dichtgeslagen is het wat ons betreft een zeer geslaagd boek.

recensie Marieke
recensie Renate

a8596d6afd4bb44acea74dd97c1be3ab.jpg



Reacties op: Buddy read: Chaos - Elsbeth de Jager

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elsbeth de Jager

Elsbeth de Jager

Lezer, schrijver, redacteur, vertaler en recensent.