Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: De leestip - Shelly King

op 08 september 2018 door

Hoe toevallig kan het zijn? Precies een jaar geleden deden Nathalie en Marieke een buddy read met een boek uit eigen kast, en wel een boek met een kat op de voorkant. En nu kozen we opnieuw een boek dat al lang in de kast stond met een zwarte kat op de cover! Wel een totaal ander boek, deze keer een boek met een boekenthema, hoe is dat bevallen?

be808151188ea408f0036a3f838e9208.jpg

De leestip - korte samenvatting

Als Maggie Dupré haar baan bij een groot bedrijf verliest, vreest ze dat ze weer bij haar moeder zal moeten intrekken. Gelukkig vindt ze al gauw weer werk in een tweedehandsboekhandeltje, een baan die haar op het lijf geschreven is. Tijdens het lezen van een antieke uitgave van Lady Chatterly's Lover vindt ze de ­betoverende liefdesverklaringen van twee geliefden die elkaar, zo lijkt het, nog nooit in het echt hebben ontmoet. Maggie ­besluit op zoek te gaan naar deze Henry en Catherine om ze te verenigen én het boekwinkeltje te redden van de ­ondergang. Haar avontuur brengt echter verwarrende en onvoorspelbare consequenties met zich mee.

Voor deze buddy read kozen wij ervoor om het boek te lezen en te bespreken aan de hand van een paar kenmerkende onderdelen van het boek.

De Cover

Marieke: Ooo, dat schattige katje. Nog voor ik wist waar het boek over ging, zat het boek al in mijn winkelmandje. Dat koppie. En ook die boeken, het weet de boek- en kattenliefhebber wel te verleiden.
Of de cover bij het boek past? Ja en nee. De boekhandel Dragonfly, waar het verhaal zich afspeelt, heeft een winkelkat. Alleen is dat een allesbehalve aaibare knuffelkat! Toch speelt die kat een belangrijke rol in een keuze die de hoofdpersoon op het einde maakt. Dus ja, de cover is slim gekozen.

Nathalie: Schattig hè? Ik pakte in eerste instantie dit boek ook vanwege die lieve kattenoogjes die me vanaf de cover aankeken. Ik vind de cover ook bij het boek passen, maar ook weer niet. Want inderdaad, die kat uit de Dragonfly is een grumpy old cat die ook nog eens gehavend is aan zijn oor. Maar, ja, die kat zou denk ik niet zo snel het boek verkopen als deze op de cover. Dus goede keuze voor de cover.

Lady Chatterly's lover

Marieke: Een boek in een boek. Het boek Lady Chatterly's lover is eigenlijk een belangrijk personage. De keuze om dat boek te lezen voor een real life leesclub zet onbedoeld een hoop gebeurtenissen in gang. Het boek zelf is speciaal, het duikt op en verdwijnt en komt weer terug. Het mysterie rondom "Henry en Catherine" houdt de lezer en de boekpersonages tot het einde toe bezig. Ik vind het een originele manier om een 'geheim' te verwerken in een boek.

Nathalie: Wel grappig dat dit boek een rol speelt, maar het verhaal van het boek zelf op zich niet. Wel wat twee personen erin hebben geschreven. Er lijkt een echt liefdesverhaal in te zitten, maar hebben deze mensen elkaar ook daadwerkelijk ontmoet? En het boek is een oud exemplaar, de bladzijden zitten los en het voelt waardevol aan. Wat is de geschiedenis van dit boek? Wie zijn die twee mensen die berichtjes naar elkaar schrijven in een boek?

Diversiteit

Marieke: Boeken waarin de personages niet standaard zijn, dat is voor mij diversiteit. In dit boek is dat wel heel erg aanwezig. Bijna allemaal hebben ze wel iets waardoor ze afwijken en dat maakt het boek boeiend, maar ook wel een beetje vermoeiend. Je gaat als lezer bijna hopen dat er nog een 'normaal' personage tevoorschijn komt. 

Nathalie: Ik zou deze categorie niet aangesproken hebben, want ik vind het niet opvallen dat er diversiteit in zit. De locatie Silicon Valley valt meteen op, waar alle internet-grootheden zijn gevestigd. Dat alle nerds naar deze stad toe trekken vind ik logisch en realistisch voor deze omgeving. En dus zitten er veel nerdy personages in dit verhaal. Ik moet opbiechten dat ik de spelletjes die ze spelen herken, ooit in een ver verleden heb ik ook in zo'n gameclub gezeten. Een soort jeugdsentiment, maar dat maakt de personages niet divers, maakt ze juist realistischer en laat zien dat de auteur deze omgeving kent. Stiekem staat Silicon Valley op mijn reis bucketlist. Het lijkt mij een heel fascinerende stad. En daarom vond ik het zo leuk om eens een boek te lezen dat zich hier op deze typisch Amerikaanse plek afspeelt.

Boekenthema

Marieke: Het is overduidelijk, dit boek kan je indelen onder de categorie 49: Boeken met een boekenthema. Het al genoemde boek Lady Chatterly's lover dat een grote rol speelt, maar ook de setting van een verlieslijdend tweedehands boekenwinkeltje is absoluut een boekenthema. Regelmatig komen er titels voorbij rollen, bekende en minder bekende, maar de liefde voor boeken straalt 100% uit bij dit boek.

Nathalie: Er komen inderdaad veel boeken voorbij en dan ook echt van alles. Van klassieker tot bouquet tot fantasy en westerns. Stiekem vind ik het wel leuk dat Maggy's favorieten in het romantische hoekje staan. En dat fantasy hoekje waar Jason zijn best op doet maakt me wel nieuwsgierig. De boeken staan daar niet op naam van auteur, maar op kleur gesorteerd. Lekker vrolijk.

Personages

Marieke: Het zijn er veel. In het begin is het nog wel te overzien, maar naarmate het boek vordert zijn het er best wel veel. Wie ik het leukste vond? Ik had wel sympathie voor Rajhit, hij is aardig en attent en hij is erg lief voor Maggie. En ook al wordt hij verliefd om de verkeerde redenen, het is toch wel echte liefde. Het einde van het boek blijft een beetje open, maar ik verwacht veel van deze twee mensen.
Ik had wat meer moeite met Avi, een carrièrevrouw met wel een klein en onzeker hartje, maar inmiddels zo gehard door de omgeving van Silicon Valley dat ze de gewone mens uit het oog is verloren.

Nathalie: Ik mocht hoofdpersonage Maggie meteen, ze heeft literatuur gestudeerd, maar leest liever foute romannetjes. Ze is op een niet zo leuke manier werkeloos geworden, maar wil het allerliefst haar oude baantje weer terug. Ik had er helemaal geen last van dat ik er te veel personages in vind zitten. Ze worden goed gedoseerd en spelen allemaal een rol in het verhaal.

Schrijfstijl

Nathalie: Dit boek vind ik heel mooi geschreven. Je merkt tijdens het lezen dat de auteur heel zorgvuldig over haar zinnen heeft nagedacht. Ze heeft een fijne schrijfstijl met mooie zinnen en een goede omgevingsbeschrijving. Ik vind er een paar juweeltjes van metaforen in zitten die op zo'n moment zo mooi bij een personage passen. Ik heb ze nog net niet gemarkeerd met een stift in het boek. Maar ik bewaar dit boek zeker, vanwege die mooie metaforen en zinnen. 

Marieke: Het leest heerlijk en dat heeft zeker met de schrijfstijl te maken. Het is vlot en soms grappig en goed opgebouwd.

Thema's

Marieke: Het is een boek waarin veel thema's terug zijn te vinden, natuurlijk liefde en boeken, maar ook veel verdriet. Het verdriet van Jason over zijn jeugd, het verdriet van Maggie in het contact met haar ouders, het verdriet dat in Rajhit zit en ook in Hugo, zelfs de buurvrouw Callhan sleept verdriet met zich mee over een onbeantwoorde liefde. Dan is het best knap dat het niet een heel triest boek is geworden, maar toch een feelgood. Misschien juist wel omdat alle personages toch boven het verdriet uit weten te groeien en door het maken van keuzes verder komen en toch geluk vinden.

Nathalie: Bovenstaande geeft de personages een achtergrond, daardoor ga je echt met ze meeleven. Elk personage dat voorbijkomt in het verhaal heeft een goed uitgewerkte achtergrond. En ik vind eigenlijk geen verdriet in dit verhaal, want de personages zijn positief.

be808151188ea408f0036a3f838e9208.jpg

Conclusie

De leestip is een boek dat echt over boeken gaat. En dan voor één boek, een oud versleten boek dat belangrijk wordt voor hoofdpersonage Maggie. Het boek leest prettig en is ook mooi geschreven. De leestip gaat over de liefde in boeken en over een tweedehands boekenwinkeltje dat probeert te overleven en waarvan je het personeel in je hart zal gaan sluiten. Dit boek is een echte leestip!

Hou jij van boeken met een boekenthema? Welk heb je gelezen voor de Hebban reading challenge categorie 49?



Reacties op: Buddy read: De leestip - Shelly King

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Shelly King

Shelly King

Shelly King werd geboren in South Carolina. Ze verhuisde naar Silicon Valley en ...