Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: De nachtroos van Lucinda Riley

op 05 december 2018 door

Warning! LEES NIET VERDER! Tenminste, als je je TBR stapel niet nog meer wil laten groeien!
Zeg dus niet dat we je niet gewaarschuwd hebben voordat je deze buddy read van Helma en Sanne gaat lezen! Maar we snappen het helemaal als je je als fan Lucinda Riley, en eigenlijk ook wel als je haar boeken nog niet kent, niet kunt bedwingen, want deze buddy read gaat namelijk over De nachtroos van Lucinda Riley. Een standalone, maar vergelijkbaar met de boeken over de zeven zussen.  Als je ons artikel met tien redenen waarom je De nachtroos zou moeten lezen hebt gelezen, wil je waarschijnlijk het boek nog liever vandaag dan morgen in je bezit hebben.

DUS STOP MET LEZEN ALS JE DAT NIET WILT!

- door Helma en Sanne -

2bb7089078a420359b8e3110c68b1d63.png

Tien redenen waarom je De nachtroos zou willen lezen!

1. Als je niet langer kunt wachten op het vijfde deel van de Zeven Zussen serie

In dat geval is De nachtroos een boek dat prima helpt om de tijd te doden totdat het vijfde deel in januari verschijnt. Met De Nachtroos overtreft Lucinda Riley zichzelf in dit prachtige boek waarin ze ons meeneemt naar India en Engeland en ons laat kennismaken met het bijzondere leven van Anahita, haar achterkleinzoon Ari en de Amerikaanse filmster Rebecca.

2.  Als je houdt van romans met twee tijdlijnen

Zoals je wellicht van Lucinda Riley gewend bent, speelt ook De Nachtroos zich in twee tijden af. Ze neemt ons mee terug naar het begin van de twintigste eeuw, maar laat ook een deel van het verhaal in het heden afspelen. Door flashbacks, brieven en verhalen van de personages, switchen we van het heden naar het verleden. En omdat beide verhaallijnen spannend en adembenemend zijn, geniet je van beiden evenveel.

3. Als je houdt van een romantisch verhaal

Dan zit je met De Nachtroos gebeiteld, want naast geschiedenis kun je ook een dosis liefde en romantiek verwachten. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn wat de klok slaat. Het leven is niet gemakkelijk en dat is ook niet weggelegd voor de liefdes in De nachtroos. Het leven deelt soms rake klappen uit. Zet je dus maar schrap voor een heftig verhaal, maar ook met de nodige échte liefde.

"Dit was het soort echte liefde (...) hun ware kracht voortkwam uit hun wederzijdse bewondering en het vertrouwen dat ze voor elkaar voelden."

4. Als je kennis wilt maken met onbekende werelden

In De nachtroos neemt Lucinda Riley ons mee naar Engeland. Misschien niet heel spannend wanneer je vaker historische romans leest, zal je er vaker zijn 'geweest'. Wat het verhaal wél spannend maakt, zijn de lange passages in het warme India in het begin van de 20e eeuw. De rijkdom van de Indiase paleizen, de kleurrijke mensen, de olifanten, de kruiden, de theeplantages. Je ziet het voor je wanneer Lucinda ons meeneemt naar Jaipur. 

5. Als je een vleugje spanning kunt waarderen

Anders dan in de andere boeken van Lucinda Riley, bevat dit boek een klein beetje spanning. Er gebeuren dingen in het verleden, die uiteraard raakvlakken hebben met het heden. Op liefdesgebied en met familiebanden die teruggaan in de  tijd, maar dit keer ook door misdaad... Verwacht geen thriller of detective, maar wel iets meer spanning dan je mogelijk gewend bent.

6. Als je 576 pagina's lang wilt genieten

Uiteraard kon ze het ook in De nachtroos niet laten. Want ook dit boek is weer een vuistdikke pil: het is 576 bladzijden genieten geblazen!

7. Als je nog je Reading Challenge wilt halen

Met De nachtroos kun je heel wat categorieën van je Hebban Reading Challenge afvinken. Ook al is dit boek een dikke pil, het leest als een tierelier, dus als je het boek NU oppakt, kan je zeker weten voor het einde van het jaar wat vinkjes zetten.

Wat dacht je van: #1 Een dik boek, #16 Een boek dat in 2018 is verschenen, #24 Een historische roman, #29 Een boek dat zich afseelt in een oorlog, #37 Een aziatische roman, #41 Een griezelig boek, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden.

8. Als je krachtige vrouwen in de hoofdrol wel kunt waarderen

In dit boek is de hoofdrol namelijk weggelegd voor de Indiase Anahita. Aan het begin van het boek bereikt zij de prachtige leeftijd van 100 jaar eij zij is servan overtuigd dat haar doodgewaande zoon nog altijd leeft en ooit haar levensverhaal dat ze in bewaring heeft gegeven bij haar achterkleinzoon zal kunnen lezen. Een bijzonder leven met ups en downs. In de tijdlijn van het heden speelt filmster Rebecca de hoofdrol, die het heft in eigen hand neemt en zich niet laat leven door de glamourwereld waarin ze vertoeft.

9. Als je wil kennismaken met de boeken van Lucinda Riley, maar je (nog) niet wil wagen aan de zeven zussen serie.

Dan is dit bij uitstek het boek waarin je de schrijfstijl en haar beproefde formule van een verhaal in twee tijdlijnen kunt leren kennen. Maar we zijn bang dat het daar dan niet bij blijft en dat je linea recta doorgaat naar het eerste boek van de zeven zussen. En ja, dan is daarna het hek van de dam en wil je ze allemaal lezen.

10. Als je gewoon wil genieten van een prachtige roman

Dan is dit boek een prima keuze. Lekker languit op de bank onder een dekentje, pot thee onder handbereik en je helemaal verliezen in de wereld van Anahita en Rebecca. Zo kom je je weekend wel door.

2bb7089078a420359b8e3110c68b1d63.png

Conclusie

Helma: Ik kan niet anders zeggen: Ze doet het weer! En dan bedoel ik niet alleen dat opnieuw een verhaal in twee tijdlijnen schrijft, een inmiddels beproefde formule, maar ook dat ze er wederom in slaagt een boek af te leveren dat je volle 576 pagina's weet te boeien. Het enige verschil is dat er dit verhaal geen werkelijk bestaande historische figuren een belangrijke rol in het verhaal spelen. Ik was al fan en daar is na het lezen van De nachtroos geen verandering in gekomen. Wat kan ik genieten van haar vloeiende schrijfstijl, de ongekunstelde en geloofwaardige dialogen, haar karakterbeschrijvingen en de manier waarop de verschillende verhaallijnen bij elkaar komen. In De nachtroos laat ze je kennismaken met de Indiase cultuur, het bijna sprookjesachtige leven in de paleizen van de Maharadja en Maharani en de ayurvedische geneeskunde die al duizenden jaren in India wordt beoefend. Tegelijkertijd maak je kennis met hoe veel Engelsen, en vooral de Engelse adel, in die tijd neerkeken op Indiase mensen, zelfs als ze van oude Indiase adel waren en huwelijken van 'gemengd' bloed niet geaccepteerd werden. De verhaallijn in het heden, dat voornamelijk over de Amerikaanse filmster Rebecca gaat, is minstens zo interessant en vooral spannend door de bijzondere. enigszins wereldvreemde eigenaar van het vervallen landgoed Astbury, die door zijn huishoudster wordt gepamperd en afgeschermd van de buitenwereld. Wat is hun link met Anahita? En waarom leidt Rebecca opeens aan migraineaanvallen die haar dagen aan haar bed gekluisterd houden? Uiteindelijk krijg je (bijna) overal antwoord op en vooral het laatste hoofdstuk is zo mooi! 

Sanne: Ik ben dol op historische romans en ik kan inmiddels zeker zeggen dat Lucinda Riley tot een van mijn favoriete schrijfsters behoort. In eerste instantie schrikken haar dikke boeken mij altijd af. Ze is gewoon niet in staat om dunne(re) verhalen te schrijven. Maar nu ik meer van haar gelezen heb, weet ik dat elke bladzijde nodig is om het verhaal neer te zetten en zeker de moeite van het lezen waard is. Ze vertelt achtergronden en details en sleept je met haar prettige manier van vertellen mee in het verhaal. Totaal van de wereld en in andere continenten bevind ik me, wanneer ik haar boeken lees en dat is haar wederom gelukt met De nachtroos. Leerzaam, verliefd worden en verdwijnen in het verhaal. Dat is een combinatie die mij in historische romans erg aanspreekt en wat Lucinda Riley voor mij tot een fantastische schrijfster maak.

Wil je onze uitgebreide recensies lezen? Die van Helma lees je hier, en die van Sanne vind je hier.

Heb je de buddy toch helemaal gelezen? Vertel ons, staat het boek inmiddels bovenaan je 'wil-ik-lezen' boekenplankje?

4c56ea1e733ced679f7406dfd7cc197e.png



Reacties op: Buddy read: De nachtroos van Lucinda Riley

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley werd in 1965 in Ierland geboren, en na een vroegere carrièr...