Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy Read: Een leven na jou

op 10 oktober 2020 door

Begin september was het dan zo ver! Rita, Denise en Antoinette begonnen aan het tweede deel van de trilogie van Jojo Moyes nadat ze hadden genoten van Voor jou. De buddyread hiervan kwam 18 mei 2020 online. Door de vakantie en coronadrukte was het even puzzelen wanneer het het juiste moment was om te starten. Maar één ding was zeker; alle drie waren we reuze benieuwd naar het vervolg. Nieuwsgierig naar onze leeservaring? Lees dan snel mee.

- door Antoinette -

622e70ea0664ccf910e25d31a4346ef8.png

Over Een leven na jou

Na zes heftige maanden met Will geleefd te hebben, is Lou Clark is niet langer een doorsneepersoon met een doorsneeleven. Maar als een bizar ongeluk haar dwingt terug bij haar familie in te trekken, heeft ze het gevoel dat ze weer net zo vastgeroest zit als vóór Will haar wereld overhoophaalde. In een poging zichzelf te dwingen uit haar veilige wereldje te stappen, meldt ze zich aan voor een groepscursus rouwverwerking. Haar medecursisten – vooral de aantrekkelijke Sam – helpen haar een nieuw perspectief te vinden. Tot iemand uit Wills verleden haar leven binnen stormt en opnieuw alles anders blijkt dan ze dacht. Kan Lou zich opnieuw uitvinden terwijl het lijkt of de hele wereld zijn best doet om haarzelf, haar familie en Wills familie vast te houden in het verleden?

Hoe vinden jullie het verhaal tot nu toe?

We hadden afgesproken om steeds tot een bepaalde pagina te lezen om zo de voortgang te bespreken, maar Antoinette was zo nieuwsgierig dat ze het boek al snel uit had. Rita en Denise volgden daarna al vrij snel. Toch was dit geen probleem voor de bespreking, want het verhaal is zo mooi dat we alle drie genoeg stof hadden om de vragen te bespreken.

Antoinette: Ik zat gelijk weer lekker en vlot in het verhaal ook al is het even geleden dat ik Voor jou las.

Rita: ik geniet weer met volle teugen. Ik heb amper tijd gehad om te gelezen en sta versteld dat ik al zo ver in het boek ben.

Denise: Het boek leest weer enorm vlot en het verhaal steekt weer goed ineen. Goed gevonden met Lily.

Verwachting verhaal

Denise: Ik had helemaal niet verwacht dat deze wending in het verhaal zou komen. En wat goed gevonden. Het wordt ook alsmaar spannender. En hier voel je weer die meeslepende stijl van Jojo Moyes wat het verhaal super boeiend maakt.

Antoinette: Ja, inderdaad weet Jojo het verhaal gelijk goed op te pakken. Hierdoor leest het verhaal als een trein en wil je weten hoe het verder gaat. Ik ben enthousiast over de opzet van dit tweede deel.

Rita: Het boek laat me niet los. Lou zit als het ware in een emotionele rollercoaster. En ik wil zo gauw mogelijk weten hoe het met haar afloopt. Dit boek lees ik heel graag, ik vind het zelfs nog mooier dan het eerste deel. Waarschijnlijk omdat er ook heel veel gebeurt en het verhaal ook niet zo voorspelbaar is. En nu nog gauw een beetje lezen. 

Denise: Ik ben ook aan het lezen momenteel... in de ban van... Louise. Wat een karakter zet Jojo Moyes hier toch neer.

Antoinette: Ik vind het verhaal ook meer leven, maar dat komt ook omdat ik het gevoel heb Lou beter te kennen. In het eerste deel was het meer aftasten wie ze nu was.

Cover

We lazen alle drie op onze reader het tweede boek. Er zijn inmiddels meerdere covers op de markt gebracht van de drie boeken in deze trilogie. We beoordelen de cover die in de banner is aangeduid.

Denise: De cover vind ik gewoontjes.

Antoinette: De cover had inderdaad veel mooier gekund. Maar gelukkig maakt het verhaal veel goed.

Rita: De cover vind ik ook niet veel soeps. Hartjes op de cover kunnen wijzen op de liefde en vlinders op de vlinders in de buik hebben.

Ontwikkeling verhaal

Denise: Ik heb nog een 90-tal pagina’s te lezen. Ik vind persoonlijk het eerste boek mooier. Al vind ik deze ook super en het geeft inderdaad ook een beter inzicht in het karakter van Lou. De stukjes waar ze naar haar praatgroep gaat vond ik minder.

Rita: ik moet ook nog een 90 bladzijden. Hopelijk lukt het deze avond om nog wat te lezen. Ik ben het met je eens Denise, dat de stukjes over de praatgroep beter konden. Het stoorde mij met momenten zelfs een beetje. Maar haar pruik en kledij vind ik soms hilarisch. Ik zie ze zo al voor me staan.

Antoinette: Met jullie eens wat betreft de praatgroep. Dit had wat minder gekund, maar voor de verhaallijn wel weer goed gekozen. Ik kijk uit naar het afsluitende deel. Ik vermoed dat deze wat meer voorspelbaar wordt, maar ik ben zo benieuwd naar het geheel!

Personages: Zijn deze goed uitgewerkt en wie is jouw favoriet?

Rita: ik vind de personages één voor één heel goed uitgewerkt. Ze hebben allemaal iets gemeen: ze ondergaan bijna allemaal een gedaanteverwisseling. Lou komt eindelijk weer tot leven. Ze kruipt terug uit haar diepe put waarin ze was verzeild. Haar mama is niet meer een gewone huisvrouw maar een vrouw die respect wil en ook een beetje voor zichzelf opkomt. Papa die niet meer zoals vroeger door zijn vrouw op zijn wenken wordt bediend. Wills' ouders die na hun scheiding weer de draad van hun leven oppakken dankzij toedoen van Lily en de baby. Lily die in het begin een vervelende puber is die veel last veroorzaakt en op het einde meer volwassener geworden is.

Treena die ook weer zelfstandiger kan worden door in het huis van Lou te komen wonen. Mijn favorietje is Sam. Wat een hart van goud heeft hij. Hij offert als het ware zijn leven op voor anderen. Hij verkiest dat Lou terug weer een eigen gelukkig leven opbouwt ook al ziet hij haar dolgraag en is er een kans dat hun relatie stuk loopt. Nu vind ik ook dat de praatgroep wel tot iets leidde. Ik vond het een mooi teken: ballonnen laten vliegen naar hun geliefden, een beetje hen loslaten en proberen terug iets van hun leven te maken. Toen kon ik het eventjes niet droog houden. Ja, ik ben nu eenmaal een sentimentele snol die bij het minste zit te snotteren.

Denise: Ik vind de personages goed uitgewerkt en aantrekkelijk. Lou vooral, maar ook haar ouders en zus. Er wordt over hen niet zoveel gezegd maar toch krijg je een goed beeld van hoe ze zijn. In Lily herken je goed een puber, maar ook het verdriet en de woede die ze voelt. Ze is mooi veranderd en neergezet op het einde. En dan Sam... mooi en sterk karakter, geen egoïst, een sterke persoonlijkheid die Lou heeft weten te beroeren. Ik kijk ook uit naar het volgende deel om te weten wat Lou nu allemaal te verwerken zal krijgen. Het einde was wel triest maar tegelijk hoopvol.

Antoinette: Inderdaad Denise. Het einde was triest maar hoopvol, maar het biedt veel openingen nog voor het laatste deel. Zo, wat sla jij de spijker op de kop Denise. Ik vind de rol van haar schoonouders ook mooi aan bod komen in dit tweede boek. Stiekem hoop ik dat ze toch weer samen komen. Wills' moeder vind ik namelijk ook echt een toevoeging hebben in het verhaal. Er zit zoveel achter het leven van die vrouw.

Het is mede door de sterke personages dat het verhaal leeft, maar mijn favoriete personage is toch Lou. Ze ontwikkelt zich zo sterk door de boeken heen. Sam volgt haar als tweede favoriet heel kort op.

Rita: Ja, mijn petje doe ik ook af voor Wills' moeder. Vooral op het einde toen ze de baby ook in haar handen nam. En ook Lily met open armen ontving en zich over haar ontfermde. Mooi gebaar!

Denise: Ja Wills' ouders zijn ook mooi en typisch neergezet. Vooral zijn moeder die het zachte in haar karakter kan tonen via Lily.

Antoinette: Ja hè. Terwijl ik haar in het eerste deel zo onvriendelijk vond. Had wel het idee dat er meer achter schuil ging dan de zorgen om Will.

Denise: Ik had ook niet gedacht dat ze de baby in haar armen zou nemen. Moet niet gemakkelijk geweest zijn de hele situatie. De dood van haar zoon in feite alleen moeten verwerken terwijl je ex zich kan optrekken aan zijn nieuwe leven. Lou is een super karakter. Ik ben benieuwd naar deel drie. Ik heb het klaar liggen. 

Leeservaring 

Antoinette: Ik heb echt genoten van dit tweede deel. Lou maakt een interessante ontwikkeling door, waardoor je haar nog beter leert kennen. Jojo Moyes heeft een goede keuze gemaakt om het tweede deel deze richting op te laten gaan. Ik kijk dan ook uit naar het laatste deel.

Rita: Ik heb met volle teugen genoten van dit boek. Ik vroeg mij al af of Jojo wel een mooi vervolgverhaal zou kunnen schrijven. En inderdaad ze is met verve geslaagd. Dit deel las ik zelfs nog liever. Vooral de karakterveranderingen spraken mij in dit boek aan en ook steeds weer de terugkerende liefde. Ze dompelde ons onder in een bad vol liefde. Ik kijk al uit naar het volgende deel.

Denise: Net zoals het eerste deel spreekt dit verhaal mij ook heel erg aan. Het had een onverwachte en interessante wending met Lily. Het verhaal las vlot en zat goed in elkaar maar was telkens zowaar op stop gezet door de delen met de praatgroep. Al bij al een goed boek maar niet beter dan deel een.

De laatste vraag. Hoeveel sterren geven jullie het boek en kort waarom?

Rita: Aangezien ik het eerste deel Voor jou 5 sterren heb gegeven, geef ik dit tweede deel ook 5 sterren, want ik vond het zelfs nog ietsepietsie beter. En de 5 sterren van het eerste deel ga ik nu niet wijzigen. Ik ben benieuwd of het derde deel ook zo mooi zal zijn.

Antoinette: Ik geef 4 sterren omdat ik dit een waardige opvolger vind. Moyes weet het tweede deel mooi door te trekken in het leven van Lou. Zo leren we haar nog beter kennen.

Denise: Eigenlijk zou ik het liever 3,75 geven omdat ik Voor jou 4 sterren gaf. Ik vond het goed, goed geschreven maar hier en daar stond het verhaal op stop door de praatgroep. De karakters zijn mooi ontwikkeld en geven het boek een mooie boost.

Antoinette: Leuk om te lezen hoe we alle drie dit tweede deel in de trilogie ervaren hebben. We zitten wat dat betreft op één lijn.

622e70ea0664ccf910e25d31a4346ef8.png

Uiteindelijk rondden we na drie weken op 23 september onze tweede buddyread af. We zijn nu inmiddels gestart met het laatste deel Voor mij. De buddyread zal ergens in november met jullie gedeeld worden.

Hebben jullie Een leven na jou ook gelezen? Wat vonden jullie van dit boek? Wij zijn erg nieuwgierig naar jullie mening.



Reacties op: Buddy Read: Een leven na jou

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...