Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread De boekhandel van het verzet

op 15 oktober 2022 door

Op 13 september jl. kwam het boek De boekhandel van het verzet van Sarah Sundin uit. Toen er de mogelijkheid was om het boek te lezen waren Renate en Amarins meteen enthousiast. Al gauw werd er besloten een buddyread te doen en zo ontstond een heel gezellige leesbuddy. Wat hun mening over het boek is lees je hieronder!

- door Renate en Amarins -

7ad0ac82428df3c3af67a8fa9d22b9bf.png

Korte samenvatting

In De boekhandel van het verzet neemt de Amerikaanse ballerina Lucie haar favoriete Engelstalige boekhandel over, zodat de Joodse eigenaren kunnen ontsnappen. Ze helpt het verzet door geheime boodschappen tussen de bladzijden van de boeken te verstoppen. Als ze landgenoot Paul Aubrey ontmoet, bloeit er iets moois op. Lucie denkt alleen dat Paul onder een hoedje speelt met de Duitsers…en hij kan haar het werkelijke doel van zijn missie niet vertellen.

Over Sarah Sundin

Na een carrière als apotheker besluit Sarah Sundin haar hart te volgen en te gaan schrijven, met haar debuutroman Een verre melodie als resultaat. Sindsdien heeft ze al meerdere historische romans geschreven die zich afspelen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ze woont in Californië samen met haar man en hun drie kinderen. 

Het verhaal en de schrijfstijl

Amarins: Wat een bijzonder boek met een werkelijk prachtig verhaal. Ik kan je garanderen da als je eenmaal begint het uit moet. Het heeft mij zelfs een beetje nachtrust gekost, want ik moest weten hoe het afliep. Sarah schrijft zo intens en zo vol emotie. Ik had regelmatig een brok in de keel en zelfs op één moment kon ik het niet droog houden. Het verhaal grijpt je aan en als je het boek uit hebt heb je nog even nodig om dit te laten bezinken. Het is een verhaal met prachtige thema's en diepgang. Ik vond dit niet een standaard roman over de oorlog. Voor mijn gevoel had dit meer. Je doet een stukje geschiedenis op maar daarnaast straalt het verhaal, ondanks dat het heftig is, heel veel warmte uit. De schrijfstijl van Sundin werkt hier heel erg aan mee. Ze schrijft zo vlot, gebeurtenissen volgen elkaar snel op en ze weet je tot de laatste bladzijde te boeien. In het begin kabbelde het allemaal wat maar als eenmaal de vaart erin zit word je compleet meegezogen in een oorlogsverhaal dat heftig en intens is. 

Renate: Dit is het tweede boek dat ik van Sarah Sundin lees, na Sterren in de schemering wat mij nieuwsgierig maakte naar meer van haar boeken. Dit verhaal heb ik met veel plezier gelezen, ze neemt je mee in het leven van Lucie die net gestopt is als ballerina en zonder enige ervaring maar met een goed hart de boekhandel van haar vrienden overneemt, zodat zij kunnen vluchten. Het is een verhaal waar je vanaf bladzijde 1 met Lucie meeleeft, maar ook met Paul, die een even grote rol in dit verhaal speelt. Natuurlijk voert de oorlog de boventoon in dit verhaal, maar je krijgt hem dan ook mee vanuit een vrij brede periode. Zo voel je de spanning van de komst van de nazi's en merk je al lezende dat het leven steeds zwaarder en gevaarlijker wordt. Ook is het mooi dat ze verschillende kanten van het leven in de oorlog belicht in haar verhaal, van samenzweren met de nazi's, het gewone leven en, hoe kan het ook anders met deze titel, het verzet.

Maar het is net als wat Amarins zegt meer dan alleen een verhaal over de oorlog, het is vooral een verhaal over hoop, vriendschap en liefde. De schrijfstijl van Sundin is heel fijn en door af te wisselen tussen Lucie en Paul en zijn enorm lieve dochtertje Josie hou je de vaart er in, terwijl je ook benieuwd blijft naar de rest van het verhaal. Ook bouwt ze de spanning goed op, en gebruikt ze af en toe best wel een cliffhanger. Zeker naar het einde wil je gewoon weten hoe het verder gaat en kost het je gewoon je nachtrust net als wat Amarins al zei, of zoals ik deed mijn wekker eerder zetten zodat ik hem voor mijn werk nog uit kon lezen.

Wat ook leuk is dat de personages Evelyn Brand en Peter Lang uit haar eerste boek een heel klein minirolletje hadden in dit verhaal. Het deed mij goed om weer eventjes te weten hoe het met ze ging!

Personages en hun keuzes

Amarins: De personages in dit verhaal zijn echt prachtig uitgewerkt. Waar het in het begin allemaal naar mijn idee wat oppervlakkig bleef werd het later echt heel intens. Lucie, een vrouw die veel opofferde voor een ander. Wat een doorzetter en wat een lieverd. Die echt onmogelijke keuzes moet maken en dit ten koste van haarzelf en van kleine Josie 'gewoon' doet. Wauw wat een vrouw! Paul, een man die eerst niet de man lijkt te zijn die hij is en waar Lucie ontzettend aan twijfelt, ook hij komt voor de meest onmogelijke keuzes te staan. Maar elke keer weet ook hij zich met moed en hoop er doorheen te worstelen.  En dan is er Josie, de dochter van Paul. Dit meisje kan je alleen maar van houden. En een kind wat zo sterk is en zoveel moed heeft, kun je alleen maar in je hart sluiten.

Renate: Ik ben het met Amarins eens dat het in het begin misschien wat oppervlakkig was, maar ik was vanaf het begin al helemaal weg van Lucie, want die maakte toch een partij keuzes waarvan jezelf hoopt dat je dat ook op die manier zou doen. Wat een vrouw! Ze heeft echt het beste met iedereen voor en doet zo haar best voor de kleine Josie, dat vond ik heel mooi om te lezen.

Sowieso vind ik de personages van Sundin erg sterk. Ze zijn heel menselijk en ze laat de personages ook zien op alle mogelijke manieren. Ze houdt ons als het ware ook nog een spiegel voor, want je gaat zelf ook nadenken over hoe je soms naar iemand kijkt die net even iets anders doet dan jezelf doet. Paul en Lucie maken een partij onmogelijke keuzes in dit verhaal waarvan ik alleen maar kan hopen dat ik zo moedig zou zijn, maar eerlijk gezegd ben ik bang van niet. 

Conclusie

Amarins: Ik kan alleen maar zeggen: dit boek moet je gaan lezen! Het is 400 pagina's genieten van een heerlijk verhaal. Ondanks dat het hoofdthema de oorlog is, is het toch ook een heerlijk feelgood verhaal. Liefde, moed en hoop overheersen en met al die ingrediënten heeft Sundin een prachtig verhaal geschreven. Ik hoop dat er nog veel meer van de hand van Sundin gaat komen. Want als je dit verhaal kan schrijven dan belooft dat denk ik veel goeds nog voor de toekomst. Ik heb het boek met 4,5 ster beoordeeld.

Renate: Ik heb dit verhaal met veel plezier gelezen. Daar waar ik haar vorige boek af en toe wat ongeloofwaardig vond, had ik dat gevoel nu helemaal niet. Ook vind ik het mooi en knap dat ze zich door allerlei verhalen heeft laten inspireren voor dit boek, waardoor dit verhaal eruit is gekomen.
De noot van de auteur was ook waardevol. Zo weet je hoe ze aan het verhaal komt, maar ook hoe het leven voor Amerikanen toen in Frankrijk was. Dat geeft je na het lezen een goed beeld van hoe het was. Maar bovenal was het een erg mooi verhaal. Een verhaal dat je laat nadenken over goed en fout en wat goed en fout is als je in hele vreemde tijden leeft. Nu klinkt dat heel zwaar, dat was dit verhaal gelukkig niet. Ze laat je in spanning en ze geeft je een goed gevoel na het lezen. Het smaakt in ieder geval naar nog meer Sarah Sundin. 4 sterren krijgt dit verhaal van mij

Hebben jullie al eens iets van Sarah Sundin gelezen?



Reacties op: Buddyread De boekhandel van het verzet

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah Sundin

Sarah Sundin

Na een carrière als apotheker besluit Sarah Sundin haar hart te volgen en te gaa...