Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Mini-leesclub Ongetemd - Liz Hartevelt

op 16 augustus 2018 door

Vorige maand kon je in dit artikel een interview met selfpubber Liz Hartevelt lezen en bovendien maakte je kans om een exemplaar van Ongetemd te winnen. Francisca den Otter was de winnares en mocht samen met Janneke het eerste boek uit de Ongetemd-serie lezen. Vandaag lees je in dit buddyverslag wat zij ervan vonden. 

- door Janneke -

Over Liz Hartevelt

Op haar website heeft Liz een leuk stukje geschreven waarin ze zichzelf introduceert:

9c550409ca346f1cd0e2d265e04af305.jpgSchrijven is een eerste levensbehoefte, net als vanille lattes en katten en dat is het al tweeëndertig jaar. Oké, oké, sinds ik mezelf verhalen kan vertellen, want dat deed ik al voor ik kon schrijven. En stiekem ben ik tot over mijn oren verliefd op Riley uit Ongetemd.
Ik koop per ongeluk te veel boeken, ik schrijf tot te laat in de nacht en ik wil te veel teksten op mijn lichaam. Maar van woorden kun je nooit genoeg hebben. Nooit. Van muziek ook niet. Verder ben ik verslaafd aan Candy Crush en hoor ik volgens Pottermore in Ravenclaw, maar zelf weet ik dat nog niet zo.

Aan een favoriet doe ik niet, maar de boeken van J.K. Rowling, Colleen Hoover en V.E. Schwab staan hoog in mijn ‘dit MOET je lezen en als je dat nog niet gedaan hebt, verveel ik je net zo lang tot je het leest’ lijstje.

Qua muziek wil ik graag iedereen All Time Low (die teksten!), 5 Seconds of Summer (nee, het is géén boyband), Kensington (want: goed en Utreg me stadsie) en Bring Me The Horizon (wederom: die teksten!) aansmeren.

Ik heb een hekel aan papier (ja, echt, een auteur met een hekel aan papier), vooral als het op de grond ligt. Daarnaast vind ik het stom dat een boekenkast vol kan raken en hoop ik nog altijd dat iemand ooit het tasje van Hermelien op de markt brengt waar je alles in kunt stoppen zonder dat het vol raakt. Ook vind ik foto’s (laten) maken heel erg stom.

Over Francisca

f82092909a7e4cba28fe72acd8c134ff.jpgZolang als ik me kan herinneren, houd ik al van lezen. Toen ik klein was werd er voorgelezen, maar zodra ik zelfstandig kon lezen groeide mijn boekenkast gestaag. Veel kinderboeken heb ik ook nog: Harm-Jan en Tineke, Lotje, Saskia en Jeroen en De Vijf... Allemaal tijdloze boeken volgens mij. Tegenwoordig lees ik voornamelijk feelgood en thrillers, met af en toe een uitstapje naar de boeken van mijn dochter.

Waar ik vroeger op school een hekel aan had, was het maken van samenvattingen. Ik pakte liever een nieuw boek op. Tegenwoordig vind ik het schrijven van een recensie over een boek juist leuk! Door de leesclubs van Hebban heb ik ook mogen kennismaken met boeken buiten de genres die ik graag lees en ik moet zeggen er is een boekenwereld voor me opengegaan!

2ec656f1c946fadbcddf6f7843c19a7b.png

Mini-leesclub

Voor dit artikel besloten we een soort mini-leesclub te houden. We stelden vragen op en ging op deze manier met elkaar in discussie over het boek.

1. Wat waren je verwachtingen voordat je begon met lezen?

Francisca: Omdat het dus New Adult is en ik had begrepen dat het verhaal flink hot en steamy zou zijn, dacht ik dat ik het boek min of meer uit zou stomen. Dat ik het warm zou krijgen bij het lezen en nou ja direct mijn partner zou willen bespringen of zoiets...

Janneke: Hahaha! Wat een heerlijke verwachtingen Francisca! Ik las vroeger weinig New Adult-romans, maar de laatste tijd krijg ik een beetje de smaak te pakken. Ik verwacht dus inderdaad ook een steamy verhaal met sterke hoofdpersonages!

2. Wat vind je van de titel en cover?

Francisca: De titel vind ik meer op Riley slaan dan op Arabella. Hij is ongetemd zij is toch wel een redelijk getemd en keurig net meisje, alhoewel ze wel helemaal buiten haar comfortzone gaat door met Riley te gaan...

De foto op de cover vind ik mooi. Ik ben niet zo van de kussende stelletjes voorop, tekeningen vind ik persoonlijk ook altijd erg mooi, maar deze foto is gewoon mooi. Je zou kunnen zeggen dat je een vlinder ook niet kan temmen dus dat dat wellicht de reden is om voor deze foto te kiezen.

Janneke: Grappig eigenlijk dat wanneer ik een e-book lees, merk ik dat het omslag een veel minder grote invloed op mij heeft tijdens het lezen, dan wanneer ik een fysiek boek in handen heb. Los daarvan vind ik het een mooie omslag, alleen heb ik er nog niet veel over nagedacht. Ik vind de twee handen met de vlinder erop mooi gedaan. Jouw verklaring is mooi Francisca! Een vlinder is inderdaad niet te temmen. Ik vind het ook een fragiel, kwetsbaar beestje en dat vind ik dan op Arabella slaan, terwijl de titel inderdaad meer op Riley slaat. Mooie combinatie!

3. Wat vind je van de schrijfstijl en opbouw van het verhaal?

Francisca: De hoofstukken afwisselend door Riley en door Arabella te laten vertellen is erg leuk. Alhoewel ik wel af en toe moeite had om te bedenken of ik nu in het hoofdstuk van Arabella of van Riley aan het lezen was, dit komt mede doordat de gesprekken soms even verwarrend waren, hierdoor moest ik dan toch wel even terugbladeren om te checken wie nu de ik was.

Janneke: Ik herken wat je zegt Francisca. Ik dacht eerst dat het met de korte hoofdstukken te maken had, maar achteraf denk ik meer dat wanneer je een hoofdstuk las, je moeilijk aan de schrijfwijze kon zien van wie je het verhaal aan het lezen was. Natuurlijk waren de hoofdstukken van Riley op sommige punten wat grover, maar toch moest ik af en toe net als jij terugbladeren.

4. Wat vind je van de personages? Riley en Arabella?

Francisca: Riley is echt een foute jongen, die kort door de bocht gezegd veel zuipt en zijn lul achternaloopt. Een type jongen waar ik mij vroeger al zeer verre van hield. Arabella is meer mijn type. Ik was zelf ook niet zo vrijgevochten als zij. Overigens zou ik niet zo uit mijn comfortzone stappen als zij doet, denk ik. Doordat Arabella achttien jaar is, moest ik hierdoor wel terugdenken aan hoe ik zelf was op die leeftijd. Zou ik dit of dat ook gedaan hebben...?

Janneke: Ik was zo absoluut heel anders toen ik achttien jaar was! Wat voor mij niet hielp is dat ik Riley inderdaad ook echt een ongelofelijke zak vond. Dat maak je wel vaker mee in boeken, maar op een gegeven moment heb je dan een omslagpunt, waardoor ze menselijker worden, of waardoor je ze gaat begrijpen. Dat duurde voor mij te lang bij dit verhaal. Ik kon dan ook echt absoluut niet begrijpen wat Arabella in Riley zag, behalve misschien lichamelijke aantrekkingskracht. Alhoewel dat ook snel voorbij zou zijn met al zijn gezuip en gerook.

5. Ongetemd is het eerste deel uit de Ongetemd-serie. Ben je van plan de andere boeken te gaan lezen?

Francisca: Ja dat denk ik wel. Mede omdat het tweede deel over de tweelingzus van Riley gaat en ik haar wel een bijzonder type vond in dit boek. Ook zou ik dan hopen dat Riley en Arabella ook nog in het boek voorkomen en of hun relatie standhoudt of niet. Ze zijn beiden nog best jong en met je eerste vriendje verdergaan: gebeurt dat nog veel?

Janneke: Ondanks dat ik wel een beetje nieuwsgierig ben naar het verhaal over de tweelingzus van Riley, denk ik niet dat ik het vervolg ga lezen. Riley en Arabella wisten me helaas niet het verhaal in te slepen, dus dan wordt het verlangen naar het volgende deel wel wat kleiner.

6. Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Francisca: Als je wilt weten of ik het echt super hot en steamy vond dan zeg ik nee. Als je wilt weten of ik het een leuk boek vond dan zeg ik ja. Zou ik het boek aanraden, dan zeg ik ook ja. Wellicht is het boek voor de doelgroep, 16/17+ wel super hot en steamy...

Janneke: Het viel mij ook op dat de steamy scènes lang op zich lieten wachten. Helaas was het voor mij een tegenvaller omdat ik de personages ook niet erg sterk vond en er gebeurde niet zo heel veel. Het waren veel dialogen over steeds hetzelfde en verder gebeurde er, naar mijn idee, weinig.

7. Conclusie

Francisca: Het was mijn kennismaking met New Adult en ik vond het geen slechte kennismaking. Het is niet dat ik direct behoefte heb om alle New Adult boeken te lezen, maar zo tussendoor vond ik het leuk lezen. Net zoals dat ik vroeger, toen ik een jaar of vijftien/zestien was, het leuk vond om tussendoor van die bouquetreeks boekjes te lezen. Daarvan wist je in elk geval dat het nep was. Dit verhaal van Arabella en Riley staat dan wel dichter bij de werkelijkheid dan die boekjes. Ik geef het boek vier sterren.

Janneke: Het lezen van New Adult boeken bevalt mij wel goed, alleen deze vond ik tegenvallen. De mannelijke hoofdpersoon in een boek mag best een badboy zijn, maar Riley vond ik gewoon een vervelend mannetje. Ik kom helaas niet verder dan twee sterren.

2ec656f1c946fadbcddf6f7843c19a7b.png

Lees jij graag een New Adult boek?



Reacties op: Buddyread: Mini-leesclub Ongetemd - Liz Hartevelt

Meer informatie

Gerelateerd

Over