Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread Romcomnibus

op 03 juli 2021 door

Lisette Jonkman had een idee: een Feelgoodschrijfwedstrijd! Ze ging het project aan samen met Martin Gijzemijter, Susan Muskee en Astrid Slootweg. Bijna 160 verhalen werden ingeleverd en er kwamen vijf winnaars uit. Die vijf verhalen, samen met vier verhalen van de initiatiefnemers werden gebundeld in de eerste Romcomnibus.

- door Marieke en Helma -

57310694de75c71ce6d27a62931e5911.png

We volgden het proces, we besteden aandacht aan de wedstrijd en ook de vijf winnaars kregen een plekje op onze spot. Maar waar we vooral nieuwsgierig naar waren was het resultaat van de wedstrijd: de Romcomnibus. Helma en Marieke kregen elk een pdf via de mail en mochten gaan lezen. Vandaag lezen jullie wat zij ervan vonden.

Romcomnibus

Het gevoel van vakantie, zwoele zomeravonden en de geur van zonnebrand: dat zijn slechts een paar ingrediënten van deze allereerste Romcomnibus. Negen heerlijk zonnige feelgoodverhalen van onder andere Lisette Jonkman, Susan Muskee, Astrid Slootweg en Martin Gijzemijter.

Verheug je je al op zonnige locaties en zinderende zomerliefdes?

Laat je rondleiden in Praag, eet een Summer Special op Terschelling en ontdek het Schotse dorpje Runlaighry. Zwijmel weg bij smakelijke romances op het strand of op het water, proef de lekkerste ijssmaken, knuffel met minischaapjes, stretch je lijf op een yogafestival en bezoek eens een datingcoach die haar beroep een wel heel warm hart toedraagt...

Kortom: de hoogste tijd om je zonnehoed op te zetten en je te installeren op een strandbedje, want deze verhalen wil je geheid in één keer uitlezen!

De titel en de cover

Geweldige vondst! Romcom spreekt al tot de verbeelding, de romantische series en films op televisie krijgen die term vaak mee, en door het te combineren met het woord omnibus is het helemaal compleet. En niet te vergeten die VW-bus op de cover, daar krijg je toch zomerkriebels van? Het geeft je tegelijkertijd een beetje het flower power gevoel uit de jaren '60/'70. Het feelgood gevoel spat er gewoon van af. Het kan niet anders dan dat elke feelgoodliefhebber hier direct blij van wordt.

Negen verhalen

We waren bang dat we zo door het boek heen zou zijn, maar met negen verhalen zijn we toch lekker lang bezig geweest. En met in totaal 338 pagina's is dat natuurlijk ook niet zo gek. Elke dag een zomers verhaal bleek een perfecte keuze. Eerst toen het zo warm was en de laatste verhalen toen de regen weer met bakken tegelijk naar beneden kwam. Ze zijn allemaal anders en toch stuk voor stuk zomers en vol liefde en gezelligheid. 

De verhalen

Te grazen - Lisette Jonkman

Het eerste wat opvalt is de leuke tekening op de titelpagina van het verhaal. Even bladeren leert dat elk verhaal zijn eigen tekening heeft. Wat een leuke toevoeging die de verhalen net dat extra geven!

Wat is Te grazen een heerlijk begin van de bundel! Het heeft alles wat een zomer verhaal nodig heeft: misverstanden en liefde, vriendschap en een lieve oma en dan ook nog die minischaapjes met de toepasselijke namen FitzWoolliam en Elizabèht... zo schattig. En leuk om te weten dat delen ervan echt zijn gebeurd. De schrijfstijl van Lisette is zo grappig. We zagen gewoon voor ons hoe Nora in haar crèmekleurige jumpsuit (ook helemaal niet besmettelijk) en naaldhakken met schapen sjouwend haar best doet om haar zwikkende enkels niet te breken op de steentjes van het plein. Heerlijk!  

Enkeltje Schotland - Amber van Huigenbos

Schotland staat natuurlijk niet echt bekend om het mooie weer, dus een toepasselijk verhaal om te lezen toen de zomer het even voor gezien hield en de regen met bakken uit de lucht kwam. En ja, even weg uit Nederland, we waren wel toe aan verandering van omgeving en met Enkeltje Schotland is dat ook goed gelukt. Al lezen vertrokken we samen met hoofdpersoon Linda naar Runlaighry en genoten van haar liefdesavontuur met Lennox. Fijn verhaal, leuke personages en fijne schrijfstijl. 

Proefperiode - Audrey Theunissen

Hoewel het weer nog steeds niet echt zomers was, kregen we het zomergevoel wel van de 'IJsjes van Else'. Meer zomers kan het bijna niet. Ook dit is een fijn verhaal. We zagen haar zo rondfietsen met zo'n prachtige ijsbakfiets. Marieke vroeg zich alleen af hoe het haar lukte zoveel ijs te maken... Helma moest vooral denken aan haar neef Lex, die na zijn pensionering zijn droom om ijscoman te worden waarmaakte en net als Else in de zomer zelf ijs maakt en met zijn ijskar door de stad fietst. Een 'lekker' verhaal!

Ingeprent - Astrid Slootweg

Alweer een reisverhaal en nu naar het mooie Praag. Het was erg goed uitgewerkt en ook een zeer origineel verhaal met de opdrachten die de vriendinnen voor hoofdpersoon Ella hadden bedacht. Door de opdrachten krijg je al lezer meteen een soort sight seeing van Praag. Dat was voor Helma mooi meegenomen, want Praag is een bestemming die bij haar nog steeds hoog op het lijstje staat en waar ze nu vast een voorproefje van kreeg. Voor Ella pakt het helemaal goed uit, zeker als die leuke gids in beeld komt!

Summer special - Brenda Broekhart

Het eerste verhaal waarvan we allebei in het begin dachten: hhm, ga ik deze leuk vinden? Dat had vooral te maken met het popi taalgebruik. Maar die mening hebben we snel bijgesteld, want wat werd het een mooi verhaal, waarin duidelijk werd dat de waarheid misschien toch heel anders is, dan het lijkt en dat schijn soms bedriegt. We hebben het allebei met plezier gelezen.

Gesmolten - Yvonne Hooge

Wie had gedacht dat er twee verhalen over ijs in deze Romcomnibus zouden zitten. In plaats van een ijskar in Drenthe, speelt dit verhaal zich af aan strand en zee en gaat het over een ijssalon. Daar helpt Rosa haar oom en tante uit de brand helpt om de ijssalon open te houden terwijl zij van hun vakantie genieten, en dat terwijl ze zelf een gloeiende hekel aan het strand heeft. Zal Levi daar verandering in kunnen brengen? Wij kregen er in ieder geval allebei zin van om naar te kust te vertrekken om bij Rosa een lekker ijsje te halen en die mega aantrekkelijke Levi ook zelf eens te bewonderen.

Lot beslist - Martin Gijzemijter

We waren allebei enthousiast, maar Marieke vond dit het leukste verhaal uit de bundel: het sprankelde en was origineel, leuke personages ook. Leuke setting van een dating bureau waar hoofdpersoon Lot een 100% match score heeft door de juiste mensen bij elkaar te brengen. Heerlijk hoe ze van lelijk eendje Ricardo een mooie zwaan maakt. En leuke, geen alledaagse bijpersonen die tot de verbeelding spreken. Heel geslaagd verhaal. 

Op rolletjes - Danielle van Helden

Leuke combinatie van een humorvol en ook serieus verhaal. De setting was goed bedacht: een soort Zonnebloem-schip, alleen veel kleinschaliger. En ook daar kan de liefde onverwacht opduiken. We snapten alleen dat gedoe met die lift in dat toilet niet. Was dat echt nodig bij een toiletbezoekje of zat die man Lois gewoon te stangen? Zus Esmee vonden we trouwens ook niet zo heel erg aardig voor Lois, die toch hard haar best deed om dingen te doen die zo helemaal buiten haar comfort zone lagen.

En weer uit - Susan Muskee

Wat een leuke setting: een yoga kamp waarin de maaltijden vooral bestaan uit havermout, linzen en bonen. Het houdt in ieder geval de stoelgang goed op gang. Reden voor hoofpersoon Fieke om haar bilspieren juist niet te ontspannen tijdens de sfinx. De humor lag voor het oprapen want wat kan er een hoop misgaan als je geen kampeerder bent. Heerlijke schrijfstijl, leuke misverstanden en toch weer een happy end.

57310694de75c71ce6d27a62931e5911.png

Conclusie

Marieke:
Wat heb ik deze bundel met veel plezier gelezen. Elke dag een verhaal in de ochtend en mijn hele dag was weer goed. Alle verhalen waren leuk, romantisch en met humor en soms ook nog wat diepgang in de personages en dat is knap gedaan in een kort verhaal. Het niveau van de schrijfwedstrijd winnaars was hoog. Als de namen niet bij de verhalen hadden gestaan, had ik niet geweten wie wat had geschreven. Ik hoop dat dit initiatief een vervolg gaat krijgen voor een Romcomnibus II. Het eerste deel krijgt van mij 4****.

Helma:
Ik ben het helemaal met Marieke eens. Stuk voor stuk waren het leuke verhalen en inderdaad, de prijswinnaars kunnen zich meten met de 'echte' schrijvers. Ik begon met lezen in mijn vakantie terwijl op de eerste dag de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. Ondanks het slechte weer kreeg ik door het boek toch een lekker zomers feelgood gevoel. Elke avond voor het slapen gaan een verhaal en ik droomde lekker weg. Het waren dan wel korte verhalen, maar stuk voor stuk een afgerond geheel met een kop en een staart, karakterisering van de hoofdpersonen, humor en wat diepgang en natuurlijk een happy end! Laat deel II maar komen. Van mij ook 4****.



Reacties op: Buddyread Romcomnibus

Meer informatie

Gerelateerd