Gaby Rasters is grote winnaar bij de Valentijnprijs 2019

op 11 februari 2019 door

Afgelopen zaterdag 9 februari werd voor de vijfde keer het Valentijnfestival gehouden. Deze keer op een nieuwe locatie: Antropia in Driebergen. Met stands vol boeken en sieraden, leuke workshops en natuurlijk de bekendmaking van de winnaars van de prijzen die aan dit festival zijn verbonden, was het een goed gevulde middag.

- door Marieke -

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

De afgelopen maanden hebben we op de feelgoodspot al veel aandacht besteed aan de Valentijnprijs. De prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige romantische boek. We presenteerden de longlist en vervolgens de shortlist. Op de boeken van longlist kon worden gestemd voor de publieksprijs. De Valentijnprijs werd bepaald door een jury onder leiding van John Brosens.

Het Valentijnfestival

Zalencentrum Antropia in Driebergen was een nieuwe locatie en goed te bereiken, zowel met de trein als met de auto, ook al lag het terrein rondom het zalencentrum totaal op de schop door nieuwbouw. Bij binnenkomst was het al gelijk gezellig druk en ik trof Francisca al snel. Ook Tamara Haagmans en  Suzanne Verheem (die ik allebei eerst totaal voorbij liep) waren net binnen. Gelijk een mooie kans om Sprong in het diepe te laten signeren door Tamara. Suzanne Peters (auteur en organisatie festival) stond bij de tafel van Ellesy met haar nieuwe boek Laat maar. Ook met haar heb ik even kort gesproken.

Al snel werd iedereen naar boven gestuurd voor de eerste lezing. Patrick Haagmans vertelde over het verfilmen van een boek, met een laag budget. Hoe dat was? Vast leuk, maar Francisca en ik hadden voor een andere workshop ingeschreven. Boven waren nog wat tafels met boeken en zelfs wijnen en José Vriens stond er met een tafel vol eigengemaakte sieraden en knutsels. Ik vond er nog een leuke boekenlegger in de vorm van een platte kat die leek op mijn eigen kat en die mocht met mij mee naar huis.

We waren niet van plan om boeken bij te kopen, maar op de laatste tafels lagen zulke leuke koopjes, dat Francisca en ik toch ieder nog drie boeken hebben gescoord.

Twee workshops

Om twee uur begon onze workshop "Anders lezen". Petra Heckman is visueel gehandicapt, wat haar niet weerhoudt tot het schrijven en publiceren van twee romans. Zij vertelde over de hulpmiddelen die haar ter beschikking staan, zoals een IPhone die alles voorleest en een brailletoetsenbord. Voor het lezen gebruikt ze een Daisyspeler. Ook brailleboeken zijn mogelijk, maar die 'leest' ze zelf niet. Ze had haar eigen romans wel meegenomen als brailleboek. Een boek van 200 pagina's in gedrukte tekst komt overeen met een stapel van 8 banden in braille en dan is het tweezijdig geponst. 

De tweede workshop was er direct achteraan. Marjan van den Berg, columniste bij Margriet en schrijfster van onder ander de Sanne serie, vertelde ons alle ins and outs van het schrijven van een column. We hebben daar een hoop geleerd en lekker gelachen en dat in een half uurtje. 

fee0fc95dc03847f7c8de986f120b1b1.jpg

De prijsuitreiking

Aansluitend was het officiële deel in de grote zaal die lekker vol zat. Inmiddels was ook Ideke gearriveerd, zo leuk om haar ook eens in het echt te ontmoeten. De presentatie was in handen van Esther Duller die zich zeer goed had voorbereid en met veel humor leuke interviews hield met de genomineerde auteurs. 

Gerda van Wageningen die aan de wieg stond van het Valentijnfestival en die meer dan 120 boeken heeft geschreven, kreeg een oeuvreprijs uit handen van Monique Boltje voor haar werk en haar bijdragen de afgelopen vijf jaar aan het festival: een prachtig beeldje van het Valentijnlogo.
Even later werd ook José Vriens verrast door Suzanne Peters met zo'n prachtig beeldje, want ook zij zet zich al vijf jaar in voor het Valentijngenootschap.

43bb34b641653b242c1b59b9ba9ad188.jpg


De Valentijnprijs 2019

De bekendmaking van de Valentijnprijs was spannend. Vijf mooie boeken in de top vijf, maar John Brosens (juryvoorzitter) gaf aan dat de winnaar er toch met kop en schouders bovenuit stak. De winnares van de Valentijnprijs 2019 is :

Gaby Rasters met Nooit meer bang.

Groot was de verrassing toen aansluitend de publieksprijs bekend werd gemaakt. Nog niet eerder ging die prijs naar dezelfde winnaar, maar ook Nooit meer bang was daar de nummer 1. Gefeliciteerd Gaby!

4de39833e5e6385ac5ad84be9a2d7dbb.jpg

Dat waren nog niet de laatste prijzen, ook de verhalenwedstijdwinnaars werden bekendgemaakt.
Bij YA won Lotte en bij de verhalen wedstrijd kregen Jolanda en May Harper een eervolle vermelding. De winnares was Marese Jacobs, zelf door ziekte helaas niet aanwezig.

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

En daarmee was het Valentijnfestival weer ten einde. Ik kreeg nog de kans om twee boeken van Marja Visscher te laten signeren en ook het genomineerde boek van Marijke van den Elsen, Lekker fout is voorzien van een handtekening. Mijn plankje met gesigneerde boeken is weer mooi aangevuld. Ik nam afscheid van Francisca en Ideke en mocht op weg naar buiten nog een knalroze goodiebag ontvangen met daarin een leuk boek en boekenleggers.

Het was weer een fijne middag. Tot volgend jaar.

 Reacties op: Gaby Rasters is grote winnaar bij de Valentijnprijs 2019

Meer informatie