Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Genremelange: Mijn belofte aan jou - Colleen Hoover

op 09 april 2019 door

Toen Merel, Laurie en Minca van de Young Adult Club aangaven graag de nieuwe Colleen Hoover te willen lezen, met de vraag wie er nog meer mee wilden doen, hoefden Marleen, Lore en Mandy niet lang te twijfelen. Colleen Hoover is namelijk een van onze favoriete schrijfsters en als we ook maar even de kans krijgen een boek van haar op te pakken, doen we dat met liefde. Zo begonnen we aan een genremelange. Twee genreclubs lezen en bespreken dan samen hetzelfde boek. In dit geval Mijn belofte aan jou van Colleen Hoover. Elke club bracht drie vragen in en deze werden uitgebreid besproken. Vandaag lees je wat we er van vonden.

Over het boek

Mijn belofte aan jou van bestsellerauteur Colleen Hoover gaat over Quinn en Graham, die elkaar ontmoeten wanneer ze ontdekken dat hun partners een affaire met elkaar hebben. Zes maanden later krijgen ze zelf een relatie. Dan gaat deze roman fast-forward naar zes jaar later: de relatie van Quinn en Graham kent ook hobbels. Hoe perfect hun liefde ook is, het zijn allebei mensen, en mensen zijn niet perfect. Hun belofte aan elkaar komt onder druk te staan. Maar van breken is geen sprake, als het aan Graham ligt. Colleen Hoover schreef met 'Mijn belofte aan jou' een roman die ontroert en aan het denken zet.

1. Wat vonden jullie van het plot en voornamelijk de spanningsboog van het verhaal?

Feelgood
Bij Colleen Hoover is het altijd de vraag wat het onderwerp zal zijn en ook hoe dit af gaat lopen. In dit boek maken we kennis met Quinn en Graham. Heden en verleden worden met elkaar afgewisseld. Mandy ervaarde dit als positief: Door de tijdsprongen wordt de spanning vastgehouden in het verhaal. En het einde heeft me echt geraakt en vond ik goed geschreven. De emoties kwamen echt binnen. Marleen deelt deze mening en zegt over het plot: Ik vond het plot fantastisch en een absolute Colleen Hoover. Juist door de afwisseling van de tijden vond ik dat de spanning er fijn in zat. Lore vult daarbij aan: Het is vrij snel duidelijk wat het onderwerp is. De gevoelens van de personages zijn heel mooi beschreven. De tijdswisselingen zorgen voor de nodige spanning af en toe. 

Young Adult
De Young Adult Club denkt daar iets anders over en vindt het verhaal vooral traag en moest het boek het vooral hebben van het einde. Merel: Ik vond het verhaal wat langzaam op gang komen. De eerste honderd bladzijden heb ik me zelfs een beetje verveeld. De 'spanning' en onthullingen komen echt pas later, op het einde was ik pas echt geïntrigeerd. Minca beaamt dit en zegt hierover: Er wordt om het 'probleem' heen gedraaid door de personages, maar het werkt langzaam wel naar een belangrijke gebeurtenis en ontknoping toegewerkt. Hoe dichter ik daarbij in de buurt kwam, hoe sneller ik verder wilde lezen. Voor Laurie duurde het een flinke tijd voor ze er goed in zat. ‘De flashbacks droegen enerzijds bij aan het wat trage tempo van het verhaal, maar anderzijds gaven deze wel een goede achtergrond en snapte je daardoor precies wat er aan de hand was en waar het 'mis' ging.’

2. Hoe vind je dat Colleen Hoover de verschillende (gevoelige) thema's aansnijdt?

Feelgood
Voor de lezers van Feelgood is Colleen Hoover geen onbekende. Lore: Ik vind dat Colleen Hoover er altijd goed in slaagt om bepaalde thema's aan te brengen. Haar verhalen zijn taboedoorbrekend en ze weet dit op de juiste manier te doen. Ze weet het onderwerp op een kleine manier te brengen, maar toch voel je de grootsheid van alle gevoelens. Marleen: : As always heeft Hoover een emotioneel, heftig onderwerp weten aan te kaarten en dit op een sterke manier neergezet. Ik heb volgens mij nog nooit zo hard gejankt om een verhaal. Mandy keek hier iets anders tegenaan. Hoewel het thema heftig was, stond het toch wat verder van haar af. Het boek moest het vooral hebben van de hoofdpersonen. ‘Ik kon me helemaal in de hoofdpersonen verplaatsen en de emoties kwamen daardoor oprecht over.’

Young Adult
Ook de Young Adult Club heeft vaker een Colleen Hoover opgepakt en de dames zeggen over de thema’s het volgende. Merel: Hoover snijdt de thema's op een mooie en realistische wijze aan. Ik herken mezelf niet in de thema's, maar wel anderen die zoiets hebben meegemaakt. Ook Laurie is met de thema’s bekend: Dit is niet het eerste boek van Colleen Hoover dat ik lees, dus ik weet dat er gevoelige thema's inzitten. Keer op keer heb ik dat in eerste instantie niet door, maar dan is daar altijd weer die twist die maakt dat de boel op zijn plaats valt. Minca vult hierop aan: Ik heb tijdens het lezen vaak het gevoel dat het meer biografisch is, dan echt een verzonnen verhaal. En doordat ik dat uit het oog verlies, ervaar ik het verhaal nog intenser. 

3. Wat vonden jullie van de manier waarop de auteur veelvuldig gebruik maakte van tijdsprongen?

Feelgood
Lore vindt de tijdsprongen echt een aanvulling. ‘Dit geeft zoveel meerwaarde aan een verhaal. Het verhaal krijgt hier meer diepgang door en de afwisseling zorgt ook voor andere inzichten op bepaalde momenten.’ Marleen vindt dat de tijdsprongen zorgen voor een bepaalde spanning. ‘Beide periodes zorgden ervoor dat ik nieuwsgierig werd en bleef.’ Ook Mandy vond de tijdsprongen een welkome afwisseling. De stukken in het verleden bevatten humor en zijn speels, terwijl de stukken in het ‘nu’ behoorlijk heftig zijn.

Young Adult
Minca moest in het begin even wennen aan de tijdsprongen, maar wende daar op een gegeven moment wel aan. ‘De verhaallijnen werken op een bijzondere manier steeds verder naar elkaar toe en dan blijkt dat het van essentieel belang was dat de auteur het verhaal op deze manier vertelde.’
Laurie vond de tijdsprongen zelfs noodzakelijk voor het verhaal. ‘Door deze tijdsprongen zag je hoe de relatie van Quinn en Graham zich ontwikkelde en waar het huwelijk stagneerde.’ 

4. Waarom wilden jullie dit boek lezen en wat waren jullie verwachtingen vooraf?

Feelgood
Eigenlijk waren alle drie de dames van Feelgood het hierover eens. Er is maar een reden waarom we dit boek zo graag wilden lezen en dat is de schrijfster. Lore: Ik ben een hele grote Colleen fan. Ieder nieuw boek van haar moet ik dan ook lezen. Ik had hele hoge verwachtingen, ik wist ook niet wat het centrale thema was in het boek dus dat maakte me ook heel nieuwsgierig. Marleen had behoorlijk hoge verwachtingen en wist in tegenstelling tot Lore al waar het boek over zou gaan. ‘Ik wist al waar het boek om draaide en ik was erg nieuwsgierig hoe Hoover dit vorm zou geven.’

Young Adult
De dames van Young Adult hadden allemaal een andere reden om dit boek te lezen, zo trok vooral de flaptekst Laurie heel erg aan en had Minca tot nu toe alle door Zomer&Keuning vertaalde boeken van Hoover gelezen en aangezien deze nog nooit teleurgesteld hadden, wilde ze dit boek ook graag lezen. Bovenal verwachtten de dames vooral een New Adult-verhaal. Helaas bleek dat wat anders uit te pakken. Merel: Ik had hoge verwachtingen vooraf. Ik verwachte een soort NA, een genre wat Colleen Hoover wel vaker doet, maar dit was toch iets meer roman dan Young Adult.

5. Zijn deze verwachtingen uitgekomen en aan wie zouden jullie dit boek aanraden?

Feelgood
Marleen is alvast superenthousiast. Dit boek is denk ik nu al mijn favoriet van deze auteur! Zoveel emoties kwamen vrij, wauw! En ook de verwachtingen van Lore zijn dubbel en dik uitgekomen. ‘Mijn verwachtingen waren heel hoog na haar voorgaande boeken en ze heeft mij wederom weten raken met dit verhaal.’ Mandy is over het boek zelf erg enthousiast, maar moet wel toegeven dat ze dit boek niet het allerbeste boek vond van Colleen Hoover. ‘Maar dat komt meer doordat het onderwerp wat verder van mij afstaat, want het is nog steeds een dikke vijf sterren waard wat mij betreft!’ Alle drie zouden we dit aanraden aan feelgoodlezers die houden van een wat serieuzer onderwerp. En natuurlijk aan alle Hoover-fans.

Young Adult
Ook de Young Adult Club is wat verdeeld als het gaat om de verwachtingen. Bij Merel zijn deze niet uitgekomen, omdat het niet de NA was waarop ze gehoopt had, wel moest ze op het einde echter écht huilen. Bij Laurie en Minca zijn de verwachtingen wel uitgekomen. Laurie: Mijn verwachtingen zijn uitgekomen, al gebeurde dat wel pas laat in het verhaal. Minca: Het leek qua schrijfstijl op 'Nooit Meer'. Iets heftiger en minder geromantiseerd dan de echte New Adult titels van haar (Sterrenhemel, Onvoorwaardelijk).

De dames zijn eerlijk en geven aan het boek niet aan te raden aan de Young Adult-lezers. En zeker niet de jongere lezers binnen het genre. Het boek is geschikter voor de wat oudere lezers en volwassenen.

6. Zouden jullie dit een echte Colleen Hoover noemen of juist niet? En waarom?

Feelgood
Als het aan de dames van Feelgood ligt is dat drie keer een volmondige ‘ja’. Lore: Net zoals in haar voorgaande boeken weet ze heftige onderwerpen op een menselijke manier aan te kaarten en zo taboes te doorbreken.

Young Adult
Minca vindt het, zeker als je het met andere recentere titels van haar vergelijkt, een echte Colleen Hoover. Deze valt onder de iets 'volwassenere' titels van haar en ze heeft zich wederom bewezen.
Laurie en Merel hebben nog niet veel andere boeken van haar gelezen, maar Laurie denkt denkt wel dat haar stempel wederom op dit verhaal is gedrukt. ‘Ook in dit boek worden gevoelige thema's op een subtiele, maar realistische manier aangesneden. Volgens mij is dat wel een beetje het handelsmerk van deze auteur.’

-Het artikel van de Young Adult Club kunnen jullie hier vinden.- 

Het moge duidelijk zijn: Het nieuwste boek van Colleen Hoover is een aanrader volgens beide clubs. Het boek past alleen net iets beter bij Feelgood door het wat volwassener onderwerp. Hebben jullie al eens iets van Colleen Hoover gelezen? Wat is jullie favoriete boek van haar? En ben je van plan om dit boek ook te lezen? 

 



Reacties op: Genremelange: Mijn belofte aan jou - Colleen Hoover

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Colleen Hoover

Colleen Hoover

Colleen Hoover (1979) is een wereldwijde bestsellerauteur en TikTok-sensatie wie...