Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Helma

op 26 november 2023 door

Vandaag is het weer mijn beurt om jullie een mooie leestip te geven. Ik tip regelmatig boeken die ik nog niet gelezen heb en ook deze keer ga ik weer een boek in de schijnwerpers zetten waar ik wel al in begonnen ben, maar nog niet uit heb.

- door Helma -

68c1f7eb911a7b9ad9b6f19e112b9e13.png

Mijn tip van de week is Drie dagen in augustus van Anne Stern

Als een boek wordt aangeprijsd als 'een schitterende roman over hoop en de kleine geneugten van het leven, waarbij je op elke pagina de chocolade bijna proeft', dan heb je me direct te pakken. Ik vind chocola namelijk heerlijk, maar omdat het niet goed voor me is, koop ik het bijna nooit. Want als ik het in huis heb, kan ik me niet beheersen en moet het op. Dit boek leek me een prima alternatief voor het echte werk: toch het plezier van chocola, zonder het echte werk in mijn mond te proppen.

Het is een historische roman die zich (de titel zegt het al) in slechts drie dagen afspeelt in het vooroorlogse Berlijn ten tijde van de Olympische spelen van 1936. Een interessante periode en ik ben benieuwd of dat een grote rol in het verhaal gaat spelen. De eerste bladzijden trokken me direct al het verhaal in. De weersverwachting voorspelt ook vandaag weer regen, dus dat wordt vanmiddag lekker in een luie stoel met een pot thee binnen handbereik verder lezen. Ik zag dat het boek ook als luisterboek beschikbaar is op KoboPlus, dus misschien ga ik het lezen nog met luisteren combineren. Het voordeel daarvan is dat ik dan tegelijkertijd kan haken aan de ruana, een prachtig ontwerp van Natalia Kononova (Outstanding Crochet).

Natuurlijk laat ik binnenkort weten of het boek inderdaad deze schijnwerper verdient. 

Over Drie dagen in augustus

In Drie dagen in augustus neemt Anne Stern de lezer mee naar een chocolaterie in vooroorlogs Berlijn. Het is augustus, 1936, de Olympische Spelen zijn gaande in een nationaalsocialistisch Berlijn en de spanningen lopen hoog op. Maar Elfie vindt rust in haar werk bij chocolaterie Sawade. Puur geluk verkoopt ze daar, in de vorm van nougat, pralines en zachte marsepein. Elfie en haar buren aan de Unter den Linden proberen om er in deze roerige tijden voor elkaar te zijn.
Als Elfie weer eens chocolade langsbrengt bij de oude Madame Conte, ontdekt ze het verhaal van een bijzondere bonbon en een verboden liefde. Want wie is toch die dame die op een van de wikkels van de chocolaterie prijkt? En kan Elfie zelf iets leren van de lust waarmee de oude dame nog steeds haar dagen vult?
Anne Stern weet op innemende wijze het bestaan van op het eerste gezicht gewone burgers, in het tijdsbestek van drie dagen, tot leven te brengen.

Wat is jullie leestip voor deze week?



Reacties op: Leestip van Helma

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anne Stern

Anne Stern

Anne Stern werd geboren in Berlijn, waar ze nu nog steeds woont met haar gezin....