Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezen met mannen: Jeanet en Wolter

op 31 mei 2018 door

Vriend van de Feelgood Club Jeanet was vast van plan om samen met haar vader Wolter Moorman eens in een feelgood te duiken. Maar helaas kwam door tijdgebrek helemaal niets van dit leuke plannetje. Toen realiseerde ze zich dat ze met haar vader eigenlijk nooit over boeken sprak. De MeiMannenMaand inspireerde haar om dat goed te maken en hem eens uitgebreid te vragen naar zijn boekenkeuze en leeservaring. Welk genre heeft zijn voorkeur en heeft hij ook wel eens een feelgood gelezen? 

- door Vriend van de Feelgood Club Jeanet -

30f9367dc8821f6dde6dc5ba0abe1a5f.png

38eb384cda54c546b4d903d2ffe08368.jpgJeanet: Vroeger las ik al heel veel boeken, vanaf dat ik kon lezen volgens mij. Maar mocht jij als jongetje ook lezen en vond je dit leuk? 

Wolter: Als 12-jarig jongetje kreeg ik een boek van de Zondagschool. Het heette Wilhelmus en ging over een konijn. Volgens mij was dit mijn eerste boek.  Op het lyceum moest ik boeken lezen, maar ik weet niet meer welke boeken ik op de lijst had. Dit waren ook boeken in het Engels, Frans en Duits. Ik heb alle pocketboeken gelezen van Woodhouse in het Nederlands en Gezworen kameraden van Leon Uris.

Jeanet: Ik vind het zo bijzonder, dat als ik nu bij jullie kom er overal boeken liggen die jij aan het lezen bent. Op de bank en op jullie bed. Maar ik kan me van mijn jeugd bijvoorbeeld totaal niet herinneren dat jij boeken las. Mamma en ik wel, twee keer per week naar de bieb was heel normaal. Sinds wanneer ben jij gaan lezen?

Wolter: Tijdens mijn werkzame leven in dienstverband heb ik weinig kunnen lezen. Wel een paar spirituele boeken zoals De Wetenschap van het zijn en De kunst van het leven van Maharishi Mahesh Yogi en boeken over vrijmetselaars. Toen ik met pensioen ging kreeg ik meer tijd om te lezen. Maar momenteel vind je bij mij niet zoveel boeken meer, omdat ik het nu fijn vind om te luisteren.

Jeanet: Ik lees het liefst gewoon een boek, maar wissel dit af met luisterboeken en boeken op de e-reader. De e-reader gebruik ik alleen ’s nachts als ik niet kan slapen. En luisterboeken zijn heerlijk omdat ik dan kan multitasken, bijvoorbeeld Bramble uitlaten of de was opvouwen en andere huishoudelijke klusjes. Ik ben wel benieuwd waarom je tegenwoordig vooral luisterboek ‘leest’. Vanwaar deze overstap?

Wolter: Luisterboeken zijn eenvoudig te vinden. Je hoeft er niet voor naar de bieb. Soms lees ik liever een gewoon boek. Want dan kan ik het leestempo zelf bepalen.

Jeanet: Ik lees alle genres en boeken door elkaar heen, behalve fantasy boeken of horror. Wat lees jij het liefst voor boeken?

Wolter: Het liefst spirituele boeken of non fictie boeken zoals historische romans. Ook natuurboeken met reisverhalen lees ik graag. Ik heb De zin van het bestaan van Viktor Frankl onlangs gelezen. Hij heeft  concentratiekampen overleefd door sterk van geest te zijn en een doordachte instelling.

Jeanet: Ik weet dat je ook een echt feelgoodboek hebt gelezen: De Jasmijnzussen van Corina Bomann. Vond je dit een leuk boek om te lezen of had je het gevoel dat het voor vrouwen geschreven was?

Wolter: Nee, dat gevoel had ik niet. Ik vond het historische gedeelte interessant en ook de persoonlijkheid van de personen trok mij zeer aan.

Jeanet: Ook heb je De geheime vrouw geluisterd van Gill Paul, wat vond je van dit boek?

Wolter: Eigenlijk hetzelfde als bij het vorige boek.

Jeanet: Zou je nog vaker feelgood boeken lezen?

Wolter: Als het maar boeken zijn met inhoud waar je iets rijker van wordt van geest en je achteraf het gevoel hebt dat het je iets heeft bijgebracht. Dit zijn doorgaans boeken met levenservaring. Boeken met voor mij zinvolle aanvullingen voor een beter begrip van het gedrag van mensen. De Laatste getuige van Frank Krake is een onderhoudend boek. Het meest opvallende is voor mij de epiloog waarin blijkt dat Wim Aloserij geen haat (meer) heeft tegen de Duitsers. Hij was inderdaad een bijzonder mens, een voorbeeld voor velen.

Jeanet: En tot slot, welk boek of boeken ben je nu aan het lezen?

Wolter: Momenteel lees ik: Op weg naar een betere versie van mezelf van Mireille Verhoef.

Ik heb pas geluisterd naar Mozart van Leo Samama en daarin zitten muziekfragmenten verwerkt en dit was voor mij een openbaring. De muziek uit Mozart’s jeugd vind ik bijzonder plezierig om naar te luisteren. Ik word wellicht een echte Mozartfan.

Jeanet: Pappa, ik hoop dat we nog lang mooie boeken mogen blijven lezen! Bedankt.

38eb384cda54c546b4d903d2ffe08368.jpg

En wij bedanken natuurlijk Jeanet en Wolter voor een inkijkje in hun leesleven. Praten jullie wel eens met jullie vader, vriend, broer, echtgenoot of zoon over boeken? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.



Reacties op: Lezen met mannen: Jeanet en Wolter

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Leon Uris

Leon Uris

Leon Marcus Uris (Baltimore 1924 - New York, 2003) was een Amerikaanse schrijver...

Victor Frankl

Victor Frankl

Viktor E. Frankl is een van de bekendste psychotherapeuten van deze tijd. Hij wa...

Corina Bomann

Corina Bomann

Corina Bomann (1974) woont op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan sc...

Gill Paul

Gill Paul

Gill Paul schrijft naast fictie ook historische non-fictie. Ze groeide op in Gla...

Frank Krake

Frank Krake

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in d...