Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezers buddyread: Eline

op 24 oktober 2020 door

Vorige maand kreeg Amarins van Elly in de lezersestafettetip behalve de tip van Een bijzonder jaar ook nog de bonustip Eline van Michelle Visser. Hoe Een bijzonder jaar Amarins is bevallen hebben jullie gisteren kunnen lezen in de estafettetip. Amarins plaatste het boek op haar 'Wil ik lezen' lijst en was van plan het boek te gaan lezen als ze deze maand nog tijd over zou hebben, want er stonden nog andere boeken op de planning. Maar toen Ideke meldde dat ze nou juist dit boek nog ongelezen in de kast had staan en een lezers buddyread voorstelde, ging Amarins direct over stag. De plannen werden al snel gesmeed en de dames begonnen te lezen.

72da0b5ee8a07bf457da9c975cc7cbea.png

Over Eline

De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in Leiden. Haar echtgenoot Wieger gaat voor langere tijd archeologisch onderzoek doen op het Drentse platteland en Eline besluit hem te volgen met hun twee kinderen.

Eline valt door haar gedrag als stadse erg op in het streng gereformeerde Drentse  gehucht. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens dichtbij als blijkt dat familieleden van Wieger niet teruggekeerd zijn van het slagveld. Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden zijn ze veranderd  door hun ervaringen, vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand en grootmachten wankelen. Kan Eline haar bevoorrechte leven weer oppakken of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

622e70ea0664ccf910e25d31a4346ef8.png

Het samen lezen

9 oktober 2020

We besluiten te starten met lezen!

11 oktober 2020

Ideke: Goedemorgen, hoe gaat het met lezen? We kunnen niet de hoofdstukken noemen (deze hebben alleen een naam) maar ik ben tot 40% gekomen. In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl maar daarna leest het makkelijk.

Amarins: Goedemorgen, je bent me net voor! Ik wilde jou schrijven dat ik ben blijven hangen op 25%. Ik heb wat moeite met de schrijfstijl. Ik had het idee dat het van de hak op de tak ging, verleden en heden door elkaar. Ik moest er echt even inkomen. Tot nu toe vind ik het niet een heel interessant boek. Het kabbelt allemaal maar wat door en er zit weinig spanning in. Ervaar jij dit ook? Ik hoop dat het interessanter gaat worden. Ook de personages vind ik tot nu toe niet heel interessant.

Ideke: Dat had ik ook. Het verhaal kabbelt wat voort. Ik denk dat dit straks wel verandert. Eigenlijk nu al komt er langzaam aan een kentering in. Ik kan nog niet te veel zeggen, anders spoiler ik. Het is niet dat ik sta te springen om door te lezen. Ik kan het gerust weg leggen.

12 oktober 2020

Ideke: Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb het  boek uit. Toen ik eenmaal in het verhaal zat vond ik het erg interessant en het las vlot. Ik heb veel gegoogled om historische feiten op te zoeken en kwam tot de conclusie dat deze feiten erg realistisch verwerkt zijn. Erg mooi!

Amarins: Ik ben op 56% en nog steeds vind ik het niet heel fantastisch. Het is wel iets beter maar heel warm word ik er nog niet van. Ben benieuwd of dat beter gaat worden. Aan jouw reactie te lezen denk ik dat het nu bijna beter moet gaan worden. Het leest in ieder geval nu iets vlotter dan het eerste deel. Ik ga vanavond weer verder, ik meld me als ik het uit heb.

14 oktober 2020

Amarins: Ik heb het boek uit! Ik laat het even bezinken. Ik weet niet zo goed wat ik er nu uiteindelijk van vond. Morgen hebben we het er over.

Ideke: Is goed, slaap er maar een nachtje over, morgen hebben we het er over.

15 oktober 2020

Amarins: Ik heb er een nachtje over geslapen. Ik vond het een leuk boek om af en toe te lezen maar miste iets. Kan niet zo goed benoemen wat, misschien een klein beetje spanning. Het bleef naar mijn idee een beetje saai. Dingen die er toe doen en die het boek echt iets extra’s zouden kunnen geven worden zo kort beschreven dat je er bijna overheen leest. De personages kreeg ik niet echt een band mee. Echt jammer! Overigens is het wel leuk om de historische details te lezen. Bijvoorbeeld dat Troelstra ook heel actief is geweest in Friesland!

Ideke: De historische details maakte het inderdaad interessant. Sommige passages hadden iets beter uitgewerkt mogen worden. Ik had wel een binding met de personages. Een aantal dingen die in het boek genoemd worden heb ik vraagtekens bij. Die kunnen we jammer genoeg niet in de buddyread melden, want dat zou teveel spoileren voor iedereen die het verhaal nog wil gaan lezen. 

Amarins: Naar mijn idee past het in de schrijfstijl van Visser. Haar andere boeken las ik ook en ook die blijven hier en daar oppervlakkig en kabbelen lekker door. Ze zijn leuk om te lezen maar hebben geen diepgang. Ook in dit boek miste ik de diepgang. Hoewel een stukje historie fijn leest gaat het hier en daar te snel en is het het net niet. Ik mis hierin ook een stukje spanning waardoor je verder wilt lezen in het boek en wilt weten hoe het af gaat lopen.

Ideke: De spanning heb ik niet echt gemist. Er werden zoveel historische feiten meegenomen dat het verhaal toch wel goed doorliep. Wat ik wel duidelijk en mooi in beeld gebracht vond was de ervaring van de Grote Oorlog onder de drie vrouwen. Eline die in neutraal Nederland woont, Flora in het vijandelijke Duitsland en Rose in het geallieerde Engeland.

Amarins: Dat laatste was inderdaad wel mooi. Eline groeide inderdaad naarmate het verhaal vorderde. Toch had ik regelmatig moeite met doorlezen. Het is natuurlijk erg mooi om een stukje geschiedenis mee te krijgen. Uiteindelijk is de historische roman daarvoor bedoeld. Toch voelde het voor mij of ik iets miste, de diepgang denk ik door de snelheid waarmee je over bepaalde feiten heen las.

622e70ea0664ccf910e25d31a4346ef8.png

Eindoordeel

Amarins: Al met al een mooie roman, maar ik had net een tikkeltje meer verwacht. Ik heb het boek beoordeeld met 3***.

Ideke: Ik waardeer het met 4****. De historische feiten kloppen allemaal voor zover ik ze heb kunnen opzoeken. De diepgang vind ik daarin terug. Een historische roman hoeft voor mij ook niet echt spanning te hebben, als de feiten maar kloppen.

De dames zijn het niet helemaal met elkaar eens wat betreft de waardering. Hebben jullie Eline al gelezen? Kunnen jullie je vinden in de mening van Amarins of zijn jullie het meer eens met de mening van Ideke? We zijn zin benieuwd naar jullie reactie!



Reacties op: Lezers buddyread: Eline

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michelle Visser

Michelle Visser

Schrijven, schrijven, schrijven... zodat ik jullie zo snel mogelijk een nieuw bo...