Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezersestafettetip: Rita tipt Sanne

op 30 december 2020 door

Afgelopen maand tipte Joella in onze lezersestafettetip Rita met een gothic-achtig verhaal dat zich afspeelt in de Victoriaanse tijd. Een tijd waar ze zelf enorm gek van is: Het Victoriaanse huis van John Boyne. Ze hoopt dat ze met deze keuze Rita een plezier doet. Het is in ieder geval een uitdagende keuze waarmee ze Rita misschien een klein beetje uit haar comfort zone trekt. Vandaag laat Rita weten of Joella's tip in de smaak is gevallen en geeft ze tegelijkertijd het estafettestokje door met een boekentip voor Sanne.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Over Het Victoriaanse huis

1867- Eliza Caine, die op jonge leeftijd al haar moeder verloor, woont samen met haar vader in Londen. Allebei zijn ze hevige fan van Charles Dickens en ook al is haar papa ziek toch wil hij naar een optreden van hem gaan. Bijgevolg wordt hij daarna ernstig ziek en sterft hij. Eliza kan met een salaris van schooljuffrouw de huur van het huis niet betalen en is dus gedwongen om naar iets anders uit te kijken. Ze ziet een advertentie in de krant voor een vacature op het platteland als gouvernante. De gouvernante krijgt de taak om de kinderen des huizes te onderwijzen en te verzorgen.

Zonder sollicitatiegesprek wordt ze onmiddellijk aangenomen wat wel een beetje vreemd lijkt. Wanneer ze met de trein naar haar nieuw werk vertrekt en ze op het perron staat, voelt ze hoe twee handen haar duwen.  Ze komt ten val maar gelukkig kan iemand haar grijpen zodat ze niet onder de trein komt. Wanneer ze opkijkt ziet ze niemand op het perron. Is dit het begin van meer onheil?

Hoe was de tip?

Toen ik de tip kreeg, ben ik onmiddellijk het boek gaan opzoeken. Gelukkig hadden ze het in onze bib en heb ik mijn man gestuurd om het op te halen. Wanneer ik het boek kreeg, zag ik een klevertje van een spook op de rug van de boekenkaft. Behalve de Harry Potter-boeken spreekt mij dit genre van boeken niet aan en zal er dus ook nooit naar grijpen.

Het Victoriaanse huis las heel vlot en ik had het dus ook snel uitgelezen. Het verhaal zat goed in elkaar, maar als ik eerlijk moet zijn, ben ik toch geen grote fan. Waarschijnlijk omdat ik al zo'n angsthaas ben. En natuurlijk vallen er dan bij en na het lezen van het boek ook nog dingen voor waarbij je dan begint te twijfelen of er nu toch wel geesten bestaan. Bijvoorbeeld: het licht in het apotheekkruis begon plots 's nachts te branden. Ik moest direct aan het boek denken. Als mijn man of kinderen plots achter mij stonden zonder dat ik het gehoord had, schrok ik me een ongeluk en begon ik spontaan te gillen. Ja, hier hebben ze wel lol met mij gehad.

Ook al zal ik het boek niet gauw vergeten, toch geef ik het  maar 3***.

Ondanks de schrik die ervan heb gehad, toch bedankt voor de tip Joella! Zonder jou had ik het boek nooit gelezen.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Mijn tip voor Sanne

Dan is het nu tijd om het estafettestokje door te geven aan jou, Sanne. Wanneer ik je boekenplank bekijk, zijn er veel boeken bij die ik ook al gelezen heb. Dus qua smaak zitten we denk ik wel dicht bij elkaar. Onlangs heb ik naar een heel mooi boek geluisterd en ik hoop dat het jou, Sanne, ook zal bevallen.

Mijn tip voor jou is Het huis voor ongewenste meisjes van Joanna Goodman. Het is een historische roman die zich afspeelt in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Canada. Het verhaal is gebaseerd op de jeugdervaringen van de moeder van de schrijfster en heeft grote indruk op me gemaakt.

Over Het huis voor ongewenste meisjes

Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.

De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt dat een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan.

Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.

Veel leesplezier, Sanne, en hopelijk vind je dit boek ook heel mooi!

Hebben jullie de tip die Rita aan Sanne geeft al gelezen? Of zetten jullie deze tip op jullie wil ik lezen lijst? We zijn benieuwd!

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Wil je ook meedoen?

Stuur dan een email naar fabulous.feelgood@gmail.com. Wij maken dan een schema en laten weten wanneer je aan de beurt bent.

Wat verwachten we van je?

Allereerst krijg je een tip. Je gaat op zoek naar het boek (boekenkast, online, bibliotheek) en leest binnen een maand het boek. Dan schrijf je een kort stukje over de tip, wat je ervan vond toen je die ontving, hoe het lezen is bevallen en een eindconclusie over het boek en dat mail je weer naar ons.
Van ons krijg je een nieuwe naam van een andere feelgood lezer. Op Hebban kan je zien wat zij/hij al heeft gelezen en wat de favorieten zijn. Dan kies je een feelgood roman waarvan je denkt dat die lezer het mooi of interessant vindt. En ook die titel, met de reden waarom je het hebt gekozen zet je op de mail en wij maken er weer een mooie blog van! Supertof toch?

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Hebben jullie de tip die Rita aan Sanne geeft al gelezen? Of zetten jullie deze tip op jullie wil ik lezen lijst? We zijn benieuwd!



Reacties op: Lezersestafettetip: Rita tipt Sanne

Meer informatie

Gerelateerd

Over

John Boyne

John Boyne

John Boyne is een Ierse schrijver en journalist. Zijn roman The Boy in the Strip...

Joanna Goodman

Joanna Goodman

Joanna Goodman woont in Toronto met haar man en kinderen. Ze verdeelt haar ...