Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Luisterbuddy: Tussen licht en donker - Rian Sevenhuijsen

op 26 februari 2019 door

Rian Sevenhuijsen zorgde in december voor een verrassing. Haar nieuwe roman Tussen licht en donker welke in 2019 onder haar eigen naam wordt uitgegeven, heeft ze zelf ingesproken als luisterboek en in 73 delen gedeeld op SoundClound. Wij van de Feelgood Club hadden de primeur en mochten dat op onze spot aankondigen. Vervolgens gingen Sanne en Marieke het luisterfeuilleton volgen. Hoe is dat bevallen?

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Korte samenvatting

Amber woont al een tijd bij haar zus Tess. Toen ze op straat kwam te staan is ze bij haar zus ingetrokken, maar wel onder de voorwaarde dat ze voor haar nichtje zou zorgen. Als cadeautje stuurt Tess Amber op verrassingstrip naar Noorwegen. De reis erheen verloopt niet vlekkeloos, een beetje zoals het leven van Amber verloopt: geen baan, geen woning en geen man. Als ze vanwege een sneeuwstorm strandt op Oslo, ontmoet ze twee broers: fotografen-duo Stormraaf. Ze nodigen Amber uit om de nacht niet op het vliegveld, maar in de stad door te brengen. Amber besluit voor een keer niet naar haar verstand te luisteren, precies zoals Tess haar altijd adviseert. Nooit had ze kunnen bedenken dat ze die nacht mee zou doen aan een romantisch experiment met vrijbuiter Raaf, waarbij ze zesendertig vragen moeten beantwoorden om te kijken of ze verliefd op elkaar kunnen worden.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Tijdens het luisteren

Marieke:
Hé Sanne, leuk. We gaan weer samen luisteren en deze keer wel op een hele speciale wijze. Elke dag een stukje van maximaal 10 minuten, dat moet toch te doen zijn?

Sanne:
Zeker leuk! Ik ben altijd wel in voor dit soort leesprojecten :) Elke dag een stukje luisteren, dat moet zeker te doen zijn! Toch komt het er bij mij vaak op neer dat ik de hoofdstukken spaar tot in het weekend. Dan luister ik een uurtje en ben ik weer bij.

*******

Marieke:
Dat luisteren per dag dat valt toch niet mee. Ik merk dat ik er niet elke dag aan denk. Maar ik vind het ook prettiger om een langer stuk achter elkaar te luisteren om beter in het verhaal te blijven. Ik verzamel nu een paar delen en luister ze dan na elkaar. Helaas is SoundCloud niet zo slim om de hoofdstukken na elkaar door te laten lopen, na hoofdstuk 14 gaat het verder in 13. Steeds op blijven letten dus en onthouden waar je was.

Sanne:
Ja dat probleem had ik inderdaad ook. Dat was in het begin even wennen. Ik voegde ze op volgorde toe aan de afspeellijst, dan gaat het wel goed. Het opsparen bevalt mij ook wel goed. Dat zorgt er toch voor dat je wat beter in het verhaal komt.

*******

Marieke:
Ik ben bij hoofdstuk 18 en ik vind het tot nu toe een leuk en origineel verhaal. Amber die strandt op een vliegveld in Oslo. en gelukkig wordt opgemerkt door een beroemd fotografen duo Stormraaf die haar meenemen naar een oud theater. om de nacht door te komen Ik ben benieuwd hoe zich dat verder ontwikkelt.

Sanne: 
Het verhaal bevalt mij tot nu toe ook erg goed. Amber die als verrassing door haar zus op reis is verstuurd, maar dan strandt op het vliegveld en de knappe jongens tegenkomt waarmee ze de uren tot ze verder kan vliegen doorbrengt. In het begin moet ik wel erg wennen aan de voorleesstem. Rian, die zelf haar boek voorleest, leest erg correct, elke letter goed uitsprekend. Het gaat iets langzaam voor mij en daardoor word ik soms afgeleid van het verhaal. Misschien moet ik er nog even aan wennen. Het verhaal is wel boeiend genoeg om door te gaan!

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Na het luisteren

Marieke:
Ik ben er doorheen. 73 Podcast waarvan twee in twee delen het het laatste zelfs in drie delen, Rian Sevenhuijsen gaf op Facebook al aan dat ze op het einde gewoon maar doorging met schrijven en dat het iets langer werd dan gepland.

Ik heb het boek met veel plezier geluisterd, maar ik had wel moeite met het goed volgen ervan. Soms sloeg ik een paar dagen over, om dan weer een paar delen achter elkaar te luisteren. Meestal onderweg op de fiets en dan mis je toch af en toe wat. Ik kwam erachter toen ik een heel hoofdstuk had overgeslagen en die daarna inhaalde - dus totaal niet op volgorde - en het niet eens in de gaten had. Ik denk dat ik dus toch ook het boek nog wil gaan lezen als dat uitkomt. Het verhaal is dat wel waard.

Net als bij jou was het iedere keer als ik weer begon met luisteren wennen aan de uitspraak van Rian, ze deed het zo netjes dat het bijna te netjes was. Maar het gekke was dat het me na een paar minuten al niet meer opviel en dat het eigenlijk heel goed bij Amber en het verhaal paste.

Sanne:
Zo. Ook ik heb het boek uit. Het verhaal vond ik boeiend. Ik was telkens erg benieuwd hoe het met de broers Storm en Raaf zou aflopen. En hoe zou het met Amber gaan? Zou ze door de verrassingstrip van haar zus inderdaad losser zijn geworden? En welke ervaringen zou ze op doen? Zou ze op eigen benen gaan staan? Ondanks dat het verhaal me trok, lukte het me niet om dagelijks een stukje te luisteren, liever luisterde ik een langer stuk achter elkaar.

Ik begrijp wel wat je zegt over het luisteren. Ook ik was soms afgeleid en luisterde (ongemerkt) een hoofdstuk twee keer. SoundCloud is niet het meest fijne medium om aaneengesloten te luisteren en om offline te luisteren dien je te betalen. Maar hee, een gegeven paard... Het verhaal is inderdaad zo fijn, met de winterse omgeving en het noorderlicht, dat ik ook het boek wel zou willen lezen als het is verschenen. 

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

SoundCloud

Rian Sevenhuijzen koos Souncloud als medium om dagelijks een stukje van haar ingesproken boek vrij te geven. Hierboven zeiden we er al wat over, we lichten het hier nog even uit.

*******

Marieke:
De meeste moeite had ik met SoundCloud. Die liet steeds maar tien hoofdstukken zien, vaak net niet de hoofdstukken waar ik mee bezig was. Ik ben ook niet zo handig met nieuwe apps. Uiteindelijk liet ik me via Facebook naar het juiste hoofdstuk sturen en dan was het op tijd op pauze drukken om handmatig het volgende hoofdstuk te kiezen, anders ging het verhaal verder met een voorgaand hoofdstuk. Ik heb zelfs een dag gehad dat de podcast halverwege vastliep en niet meer verder wilde. Gelukkig ging het een dag later wel weer goed.

Sanne:
Ook mij is dit medium niet bevallen. Het leek of er soms willekeurig naar een hoofdstuk werd gesprongen, de volgorde van afspelen verliep niet altijd soepeltjes en dan was het weer puzzelen welk hoofdstuk ik nou moest hebben. Toen ik de afleveringen (één voor één) had toegevoegd aan een eigen gecreeerde afspeellijst had gezet verliep het beter. Ook vond ik het jammer dat je moet betalen om offline te kunnen luisteren (het is wel mogelijk om eerst een proeftermijn te nemen). Ik ken de app nog niet goed genoeg, maar ik hou het voor alsnog lekker bij mijn Storytel en Spotify abonnement.

Personages

Marieke:
Amber was een leuk personage dat zich mooi ontwikkelt gedurende het verhaal. Ook de andere perosnages waren leuk en aardig. Het is bij een luisterboek lastig om te namen te onthouden. Raaf en Storm dat lukt nog wel, maar de rest ben ik een beetje kwijt. Bij een boek maak ik altijd een lijstje met namen. Als ik er dan later een stukje over schrijf, kan ik ze zo terug vinden. Ik laat het er voor nu dan maar bij dat het een fijne serie mensen was, die elkaar en Amber stimuleerden.

Sanne:
Naast hoofdpersonage Amber zijn er nog een aantal fijne personages die Tussen licht en donker tot een heerlijke feelgood maken: de tweelingbroers Storm en Raaf (waarvan ik het soms moeilijk vond om ze uit elkaar te houden), de zus van Amber Tess, Laila die Amber rondleidt in Oslo, diens oom, Lasse en Nina. Stuk voor stuk hebben ze allemaal hun karaktereigenschappen en vormen een bont gezelschap. Gelukkig is het niet een TE wild gezelschap, waardoor personages goed te volgen zijn en het een geloofwaardig geheel blijft. Amber is weliswaar degene die de grootste verandering doormaakt, we gaan ook van de andere figuren een beetje houden. We zouden allemaal wel een reis naar het hoge Noorden willen maken!

Marieke:
Haha, je had moeite om Storm en Raaf uit elkaar te houden. Volgens mij was dat ook juist de bedoeling. Amber had er ook al zo'n moeite mee. Goed gedaan dus van Rian.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Conclusie

Marieke:
Het was een aangenaam verhaal om naar te luisteren. Door de korte delen was het makkelijk om een leespauze in te lassen. Soms kon dat niet anders omdat de nieuwe podcasts nog niet online waren. Ik denk dat ik af en toe toch wel wat heb gemist en denk dat ik het boek alsnog ga lezen als het uitkomt. Ook om te zien of ik het verhaal dan anders ervaar.
Het luisterboek zou ik zoals het nu is waarderen met 3 sterren, maar dat zou na het lezen van het boek zomaar anders kunnen zijn.

Sanne:
Ik sluit me aan bij Marieke. Het luisteren zorgde er soms voor dat het niet altijd even goed te volgen was en daarom het verhaal niet altijd helemaal bij me binnen kwam. Toch zorgen de humor, de gezellige personages en de setting voor een overall goede indruk. Tussen licht en donker is een fijn feelgoodboek.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Heb jij toevallig ook meegeluisterd met deze podcast feuilleton van Rian Sevenhuijsen, of ga je dat nog doen? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog.



Reacties op: Luisterbuddy: Tussen licht en donker - Rian Sevenhuijsen

Meer informatie

Over