Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met stip op 1 in de bestsellertop 60

op 13 april 2018 door

Elke week ontvangen we in de email een overzicht van de bestseller top 60. We hebben daar al eens een blog aan besteed. Lang niet elke week vinden we in deze top 60 boeken terug die we kunnen plaatsen onder feelgood, maar deze week staat er een heerlijke feelgood roman met stip op 1!

- door Marieke -

Onder de Italiaanse zon - Santa Montefiore

Een heerlijk zomers boek, en wat zo leuk is, het gaat over een wat oudere vrouw die met haar dochter en kleindochter naar Italië gaat voor een kookcursus. Zo blijkt het boek ook perfect in onze culinaire maand te vallen!

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Santa Montefiore

De Britse schrijfster Santa Montefiore is inmiddels een gevestigde naam op het gebied van feelgood romans, ze schreef er meer dan twintig. Ze is getrouwd met auteur en historicus Simon Sebag Montefiore en samen hebben ze twee kinderen.
Santa Montefiore begon al op jonge leeftijd met schrijven, maar haar eerste boek werd afgewezen. Ze accepteerde toen (in 1989) een baan als docent Moderne talen aan Exeter University, maar besloot eerst nog een jaar naar Argentinië te gaan. Haar debuutroman Onder de ombu-boom gaat over die tijd in Argentinië en over haar Anglo-Argentijnse afkomst.

Bestseller top 60

De bestseller top 60 (ook hier terug te vinden op de Hebban site) is een wekelijks overzicht van alle boeken die in die periode het beste zijn verkocht. Alle verzamelde gegevens worden gebruikt om ook per jaar te vergelijken wat de meest verkochte boeken zijn. Op de site van het CPNB zijn die jaaroverzichten van de top 100 best verkochte boeken terug te vinden, evenals een overzicht met de meest uitgeleende bieb boeken over een bepaald jaar. (bijvoorbeeld het Jaaroverzicht 2017)

De boeken van Santa Montefiore

Dat een plek in de bestseller top 60 niet nieuw is voor de boeken van Santa Montefiore, blijkt wel uit het overzichtje dat we op Wikipedia vonden:

e1ace7d130b23111ed60d6fd6fd61247.jpgHelaas is dat overzicht niet up to date, de Deverill serie is van na 2014 en zal ook zeker een plekje hebben gekregen in de bestseller top 60. Dus zochten we dat ook nog even uit.

d8fcfe706d830343fc87f6932087ca44.jpg
Op de site debestseller60.nl blijkt elk boek te kunnen worden opgezocht en een klik op de titel levert en overzicht op van de plaatsingen in de bestseller top 60.

  • De Vrouwen van kasteel Deverill: Hoogste postitie 7 in week 16 van 2015
  • Als de Rodondendron bloeit: Hoogste positie 4 in week 16 van 2016
  • De laatste roos van de zomer: Hoogste positie 2 in week 15 van 2017


Van deze drie boeken hebben we ook in de jaaroverzichten van het CPNB; (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek), gekeken naar de positie in de top 100:

  • In 2015 staat De vrouwen van Kasteel Deverill op plaats 70
  • In 2016 staat Als de Rodondendron bloeit op plaats 67 in de top 100 en op plaats 6 in de top 10 vertaalde romans
  • In 2017 staat De laatste roos van de zomer op plaats 49 in de top 100 en op plaats 7 in de top 10 vertaalde romans


Nu Onder de Italiaanse zon direct op de eerste plek van de bestseller top 60 van week 15 binnenkomt, belooft dat heel wat voor de top 100 van 2018.

Korte samenvatting van het nieuwste boek van Santa Montefiore

Een Italiaanse kookcursus in een Toscaans palazzo heeft verstrekkende gevolgen

Als de achtenzestigjarige weduwe Evelyn een advertentie voor een kookcursus in een Toscaans palazzo ziet, boekt ze de reis zonder aarzelen. Iedereen in het gehucht in Devon waar ze woont is stomverbaasd: Evelyn is al veertig jaar haar dorp amper uit geweest. Vooral haar dochter Carina kan haar oren nauwelijks geloven. Om een oogje in het zeil te houden besluit ze mee te gaan, en ze neemt haar eigen zeventienjarige dochter ook mee.
De drie vrouwen reizen naar het adembenemend mooie stadje Colladoro, waar de mensenschuwe graaf Tancredi Bassanelli om financiële redenen zijn kasteeldeuren heeft geopend voor betalende gasten. Ondertussen heeft Evelyn een geheim. Lang geleden, toen Tancredi en zij nog jong waren, is ze daar al eens geweest. Terwijl ze zich alles weer levendig herinnert – de liefde die ze verloor en de tragedie die haar deed terugkeren naar Engeland – ziet ze dat de magie van Italië haar dochter en kleindochter ook niet onberoerd laat. Zo herontdekken ze de liefde, voor elkaar, voor het goede leven, en voor die ene…

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

De lezers aan het woord

Marieke:
Ik heb Het vlinderkistje gelezen en vond het erg mooi. De mooie omschrijvingen van de omgeving zorgen ervoor dat het boek de sfeer echt uitstraalt, je bent als lezer samen met de hoofdpersonen echt aanwezig. Het is een verhaal over twee mensen die heel veel liefde voor elkaar hebben, maar niet samen kunnen zijn. Ze hebben samen een dochter die het wel heel moeilijk heeft dat ze haar vader weinig ziet. Centraal staat een vlinderkistje dat mee verhuist en symbool staat voor gemis en belofte.

Verder ligt er bij mij thuis nog ongelezen te wachten: De Franse tuinman en De dochter van de imker.
En van de bieb heb ik ook Onder de Italiaanse zon in huis en daar ben ik in begonnen, ik geniet er nu al van!

Mandy:
Van haar boeken heb ik nog niets gelezen, maar De dochter van de imker ga ik binnenkort lezen, samen met Marieke voor een buddy read.

Helma:
Mijn eerste kennismaking met de boeken van Santa Montefiore was De Franse tuinman. Ik werd meteen gegrepen door haar fijne vertelstijl: soepel lopende zinnen,mooie opbouw van het verhaal en vaak toch nog een verrassend plot. Daarna heb ik de Deverill trilogie gelezen, waar haar vertelstijl me opnieuw bekoorde. Het enige minpuntje vond ik dat het laatste deel een beetje teveel toevalligheden bevatte. Maar desondanks heb ik er toch van genoten. Ik ben nog niet naar de winkel gerend voor haar nieuwste boek, maar ik ben er wel heel benieuwd naar. Zeker als hij met stip op nummer 1 binnenkomt.

Lore:
Ik leerde Santa Montefiore kennen dankzij mijn stiefmama. Zij was grote fan en ik kreeg haar gelezen boeken. Ik werd nieuwsgierig en las enkele boeken. Haar schrijfstijl beviel me meteen. Tussen de boeken zat ook De dochter van de imker . Dit boek overtuigde mij helemaal en zorgde ervoor dat ik op ieder boekenfestijn wat boeken van haar meeneem. De manier waarop ze heden en verleden weet te mengen is heel goed neergeschreven. Net zoals Helma vind ik de verrassende plot altijd leuk. Het boek loopt altijd net iets anders dan je zou verwachten. Het nieuwe boek heb ik nog niet, maar als ik het ergens tegenkom zal ik het zeker kopen. Ik zou graag al haar boeken in bezit hebben dus deze moet nog toegevoegd worden aan de collectie.

Renée Olsthoorn:
Nog nooit iets van haar gelezen, maar ik ben nu lid van de bieb, en zodra mijn eigen boek geretourneerd is in mijn filiaal, zodat ik er een fotootje van kan maken, 
neem ik een Santa Montefiore mee.

Ideke:
Ik heb alle boeken van haar gelezen. Door mijn zus ben ik destijds besmet met het 'Santa virus'. Het begon met Het Vlinderkistje dat zij mij tipte. Al spoedig sloot mijn andere zus zich ook aan bij ons 'virus'. Elk jaar zo rond Moederdag komt er een nieuw boek van haar uit. Met z'n drieën kijken we altijd uit naar het nieuwe exemplaar en maken er dan een sport van wie het eerst het boek weet te bemachtigen. Dit jaar ben ik ietwat afwachtend, niet omdat ik het boek niet wil lezen, maar meer omdat mijn stapel te lezen nog zo hoog is. Ik gok een beetje op een cadeau met Moederdag!
Haar beschrijvingen van de omgeving vind ik ook zo mooi. Vooral die boeken die eerst in Argentinië en daarna in Ierland afspeelden. Tussendoor mocht Italië ook nog meedoen. Ik kon me telkens heel goed inleven in het landschap.

In de loop der jaren is haar schrijfstijl wel veranderd, maar ja, ik verander ook mee natuurlijk. In sommige boeken vond ik dat er erg veel merknamen voorbij kwamen. Deze vond ik dan ook minder van schrijfstijl. Maar met de trilogie van de Deverills ben ik weer volledig in haar ban (trouwens mijn zussen ook).

Barisca:
Santa Montefiore is een van mijn favoriete schrijfsters, haar verhalen zuig ik op. Ze kan zo mooi landschappen beschrijven, personages schrijft ze zo gedetailleerd dat ze tot leven komen. 
Als ik een boek van haar heb gelezen, kan ik niet direct erachteraan nog een boek van haar lezen. Dan zit het verhaal nog zo in mijn hoofd, dan moet ik één of meerdere boeken van iemand anders lezen voordat ik er weer een van Santa Montefiore lees. Zelfs bij de Deverill trilogie .

EllyK:
De boeken die ik van haar las zijn Het vlinderkistje  en de Deverill trilogie . Ik vind haar karakters goed uitgewerkt en in de verhalen ingepast. Ze weet je helemaal mee te nemen naar de omgeving waar het verhaal zich afspeelt.

Amarins:
Ik ben dezelfde dag naar de boekhandel gerend. Ben echte fan en ik kreeg in de gaten dat er een aantal gesigneerde exemplaren in Nederland werden verkocht. Toen ik las dat de plaatselijke boekhandel een aantal zou moeten hebben, moest ik er naar toe (lees: mijn man is langsgegaan in zijn lunchpauze). En ja hoor. Er waren vijf exemplaren waarvan ik er dus nu één bezit. Ik hoop volgende week te kunnen starten in het boek!

Uiteraard zijn er ook lezers die haar boeken iets minder waarderen. Een kritische noot: 

Weaverannie:
Niet alle boeken van haar vind ik even goed, maar de Deverill serie kon ik zeer waarderen. Van De Franse Tuinman herinner ik me dat ik er echt helemaal niets aan vond. Andere titels weet ik zo even niet meer - ik heb er beslist nog een paar gelezen. Ze gaan vaak wel heel erg op elkaar lijken.
Ooit schreef ik over haar boeken: Mannen figureren wat in het boek. Ze zijn vooral belangrijk als achtergrond van de dames, om zelf beter uit te komen, te genieten van zijn verdiende geld, en om over te kletsen met de vriendinnen. Beetje oppervlakkig.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Wat heb jij gelezen van Santa Montefiore? En ga jij Onder de Italiaanse zon ook lezen? Laat een reactie achter onder deze blog, wij zijn benieuwd.



Reacties op: Met stip op 1 in de bestsellertop 60

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Santa Montefiore

Santa Montefiore

Santa Montefiore begon al op jonge leeftijd met schrijven, maar haar eerste boek...