Advertentie

Onze tips van de Hebban Boekentipper!

op 12 juni 2018 door

Waarschijnlijk hebben jullie het wel gezien op Hebban: de Hebben Boekentipper! Onze nog-te-lezen-lijstjes zijn erg lang, maar wat als je het gewoon even niet meer weet? Of op zoek bent naar een boek dat je nog niet kent? Daar hebben wij de Hebban Boekentipper voor gebruikt. 

- door Janneke -

De Hebban Boekentipper, hoe werkt het?

De Hebban Boekentipper werkt heel simpel. Vul je drie favoriete boeken in, schrijf in het kort wat je zoekt, waar je van houdt, waar je absoluut niet van houdt, wat je wel eens wilt proberen en wat je fijn vindt in een boek. Vervolgens kun je kiezen uit drie hulplijnen: Specialisten bestaande uit Hebban-recensenten en de redactie, de Hebban genreclubs of boekverkopers. De drie hulplijnen van de Hebban Boekentipper gooien al hun ervaring, kennis en expertise in de strijd om tot originele, passende en succesvolle tips te komen.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Een aantal van ons bij de Feelgood Club geeft ook tips, maar welke tips zouden we zelf ontvangen?

We namen de proef op de som.

Marieke

Toen de tipper net online was, vulde ik die gelijk in. Dit zijn de drie boeken die ik opgaf: Een man die Ove heet, Schaduw van de wind en Voor wie ik heb liefgehad. De tip die ik ontving van de Genre Clubs (Helma) was: De zeven zussen. Goeie tip, die stond al op mijn nog te lezen lijstje.

Ik besloot nog een tweede tip aan te vragen, deze keer bij de boekverkopers en met dezelfde titels. Deze keer kreeg ik als tip De Tweeling van Tessa de Loo. Een passende tip, want ik heb het al eens gelezen en vond het een prachtig boek, maar ik ga het niet herlezen.

Mijn derde tip vroeg ik aan bij de specialsten. Deze keer met de boeken Een man doe Ove heet, Het meisje op de weg en Zeg me wie ik ben. Mijn toelichting: Ik heb een hele brede smaak qua lezen. De laatste tijd lees ik veel romans, ook historische romans. Verhalen met twee tijdlijnen vind ik wel erg fijn, juist door de afwisseling. Literatuur lees ik ook, maar dat moet niet te zwaar zijn, er moet nog wel enige verhaallijn in de vinden zijn

Dit zijn de tips die ik mocht ontvangen van Ellen Ijzerman (en waar ik heel blij mee ben):

af6f89435702b111e7ab30355801f3ca.png

Hier komen een paar tips waarvan ik hoop dat je ze met plezier zult lezen. En ik hoop dat je de boeken en schrijvers(!) nog niet kent, maar ik steek mijn hand m.b.t. dat laatste er niet voor in het vuur, want ik heb niet je hele (enorme) collectie op Hebban daarop gecontroleerd.

Ik begin met het boek Wat ik nooit eerder heb gezegd van Celeste Ng. Ng heeft nu net een nieuw boek uit, maar dat lees je maar als je Wat ik nooit eerder heb gezegd uit hebt. Ng schrijft boeken die zich (gelukkig) niet in een genrehoekje laten duwen. Dit verhaal zou je kunnen lezen als detective, maar het is ook een verhaal van vandaag, van een familie in Ohio, van verwachtingen al dan niet ingelost, van hoop, van teleurstelling, van gemiste kansen, van racisme, van liefde, dood, enz.

Met het volgende boek ga ik je een beetje plagen, want dat boek komt pas in september uit: Duizend papieren vogels van Tor Udall. Ik heb het in het Engels gelezen en hoop dat de Nederlandse vertaling de betoverende sfeer net zo weet op te roepen als in het origineel. De hoofdpersoon, Jonah, zwerft rond in Kew Gardens en probeert zijn leven weer op de rit te krijgen na de dood van zijn vrouw, Audrey. Hij ontmoet Chloe, een raadselachtige origamikunstenaar die uit zelfbescherming bijna fysiek aanwezige muren om zich heen gebouwd heeft. Ook maakt hij kennis met de tienjarige Milly en Harry, een tuinman, die allebei geheimen bewaren - en dus mysteries die erom vragen opgelost te worden.

Maar omdat ik het lelijk vind om een boek te tippen dat niet van een mooie kaft is voorzien, tip ik je nog een ander en dan als 'de tip'. Het verhaal speelt zich af aan de andere kant van de wereld: Maleisië. Het boek heeft een zeer romantische titel, maar laat je daardoor niet misleiden, want het is beslist geen rechttoe rechtaan feelgoodverhaal. Hoewel ik twijfelde tussen De tuin van de avondnevel van Tan Twang Eng en Een geschiedenis van wolven van Emily Fridlund, kies ik voor de eerste juist omdat het zich aan de andere kant van de wereld afspeelt. En omdat (onverwerkte) gebeurtenissen in het verleden een grote rol spelen in het verhaal. 

Marieke, ik hoop eigenlijk dat je van alle boeken die ik genoemd heb zult genieten, en dat je nog veel meer van deze schrijvers zult gaan lezen.

Helma

Ik gaf de volgende boeken op om mijn tip te ontvangen: De zeven zussen van Lucinda Riley, Verloren Taal van Bronja Prazdny, Het dossier van Anya Niewierra.

Ik vroeg een tip in het genre SSF. Ik kijk best veel Fantasy maar lees het eigenlijk nooit en het leek me leuk om daar eens verandering in te brengen. Dus hierbij is een tip van iemand die daar verstand van heeft broodnodig. Ik kreeg de volgende tips van Lieke Roovers. Stephen King kende ik natuurlijk wel, maar de andere auteurs zijn helemaal nieuw voor me:

dbdcd234247094f696dd60182342d91b.png

Je kijkt dus wel flink wat science fiction en fantasy, maar leest het zelden of niet. Een goed boek om dan mee te 'beginnen' lijkt me Jonathan Strange & Mr. Norrell van Susanne Clarke. Daarbij heb je, ondanks alle fantastische dingen die er gebeuren, vanwege de manier waarop Clarke de gebeurtenissen benadert (alsof het waargebeurde geschiedenis betreft) af en toe het gevoel alsof je non-fictie aan het lezen bent. Best een grappig gevoel bij een boek vol met magie!

Aangezien het 25 t/m 27 mei Stephen King weekend is op Hebban wil ik je ook graag Dodelijk Dilemma van Stephen King aanraden. Dit is een heerlijke bovennatuurlijk thriller.

En omdat de voorgaande boeken meer fantasy dan science fiction zijn, hier nog een tip in die richting: Het genie in de muizeval van Daniel Keyes. Hierin wordt een medisch experiment uitgevoerd op een zachtaardige man met een erg laag IQ waardoor de man hyperintelligent wordt. Dit heeft echter niet alleen maar voordelen... Dit boek kijkt vooral naar de menselijke en sociale gevolgen en niet zozeer naar de wetenschap. Hierdoor is het een bijzonder aangrijpend boek.

Janneke

Ik heb mijn tip ontvangen en meteen gereserveerd bij de bieb! Ik had deze boeken opgegeven: De belevenissen van een muurbloem van Stephen Chbosky, Water voor olifanten van Sarah Gruen en Voor jou van Jojo Moyes.

Mijn toelichting was: Ik houd heel erg van mooie verhalen. Dat is wel erg breed realiseer ik me nu, maar misschien begrijpen jullie me beter als jullie mijn drie favoriete boeken zien. Personages die indruk maken, zich ontwikkelen en emoties laten zien, daar ben ik van onder de indruk.

De tip die ik van de boekverkopers mocht ontvangen:


2ae3a68123aaf78869c1add8eeb03711.pngAristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Saenz. Officieel een YA uitgave bij Blossom Books, maar eigenlijk is dat jammer; het zou door een veel breder publiek gelezen moeten worden. Voordat je het boek uit hebt zijn de twee hoofdpersonen uit dit boek dierbare vrienden van je geworden, dat weet ik zeker! Dit boek heeft één nadeel: eigenlijk is het gewoon veel en veel te kort.

Renate

De drie boeken die ik opgaf waren: Weg van jou  NI Monteney, Samen Julie Cohen en  De tijd van vuurbloemen  Sarah Lark, en mijn toelichting:  Ik ben gewoon benieuwd wat voor toffe tip ik van jullie kan krijgen, ik vind heel veel leuk.

Ik heb deze tips mogen ontvangen van genre-expert Marieke! Ik ben er erg blij mee en ga ze zeker lezen.

c5f10a1ee9b6e6b737e11bde3b7ab61c.pngWat leuk dat je een boekentip aanvraagt. Een toffe tip, omdat je wel veel leuk vindt. Daar kan ik wel wat mee. Ik ken je smaak inmiddels wel en weet dat je inderdaad heel veel verschillende genres met plezier leest. Van mij krijg je dan ook drie niet zo heel voor de hand liggende tips.

Als eerste Britt-Marie was hier van Fredrik Backman. Hij schreef Een man die Ove heet, wat een van mijn favorieten is, maar die tippen ligt dan weer zo voor de hand. Britt Marie is ook een oudere dame die er bang voor is om dood te gaan en dat niemand haar dan mist. Ze besluit het heft in eigen hand te nemen en gaat naar een uitzendbureau. Je krijgt accuut medelijden met de medewerkster van het uitzendbureau, want Britt Marie is me er eentje! Hoe het verder gaat (want ze krijgt een baantje) moet je zelf lezen. Een boek met een lach en een traan en daarna eeuwige liefde voor deze hoofdpersoon.

Voor mijn tweede tip blijf ik wat dichter bij huis: Crash van Ellen Lina. Een Nederlandse schrijfster die spanning en romantiek combineert. Ik heb het boek gelezen en verwachtte een gezellig tussendoor boek, maar het boek en het verhaal heeft me nogal verrast. Het gaat over een liefde tussen twee mensen. Ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar, dus leven ze hun eigen leven en zijn ze samen in gestolen momenten. Dan is er nog een stuk spanning op het einde, en net als je alles gehad denkt te hebben, bham....
Het heeft me geraakt, ik hoop dat het boek jou ook zo goed zal bevallen.

En als derde een buitenbeentje: De familie Fang van Kevin Wilson. Dit is een heel apart boek, niet in een hokje te stoppen. De familie is vreemd, en de kinderen vervreemden ook. Toch weten die een eigen leven op te bouwen, of lijkt dat maar zo en zijn ze nog steeds een onderdeel van een experiment?
Een verrassend verhaal, waarvan ik denk dat jij er wel de humor van in ziet.

Ik wens je heel veel plezier met deze tips!

Marleen

Ik heb ook een tip aangevraagd en vulde bij mijn favorieten deze boeken in: Voor jou van Jojo Moyes, Duet met jou van Dani Atkins en Nooit meer van Colleen Hoover.

Deze tips ontving ik van Marieke:

8ab47af8185ebd6c1305e45fd75bb085.png

Wat leuk dat je een boekentip hebt aangevraagd.
Feelgood is favoriet en gelukkig is daar heel veel in te ontdekken. Mijn eerste tip is
De wintertuin van Kristin Hannah. Ik las het lang geleden, maar het heeft een grote indruk op me achtergelaten. Het verhaal van een moeder en haar dochters. Zij heeft haar dochters nooit de liefde kunnen geven die haar dochters zo graag wilden. Maar als de vader overlijdt, vertelt de moeder haar verhaal. Een verhaal over het opgroeien in Rusland tijdens het beleg van Leningrad. Een meeslepend verhaal, prachtig verteld. Genoten tot het einde.

Mijn tweede tip heeft een culinair randje. Lazen wij eens samen een boek over een restaurant wat niet zo goed beviel, ik hoop dat deze beter uitpakt
Diner voor 2 van Heather Macdowell. Een echt feelgood verhaal, dat zeker een glimlach op je gezicht zal toveren.

Tot slot
Vergeten brief van Kate Morton. Deze schrijfster weet als geen ander hoe ze tijdlijnen moet combineren en hoe geheimen uit het verleden in het heden onthuld worden. Hier het verhaal van drie zussen, die altijd samen zijn blijven wonen. Er is een groot geheim en ze zullen er alles aan doen om dat geheim te houden. Spannend, mysterieus en een vleugje liefde.

Ik hoop dat je deze boeken met plezier gaat lezen.


Alle drie de boeken spreken me aan maar vooral de middelste trok gelijk mijn aandacht. Die heb ik dan ook direct gereserveerd bij de bibliotheek! Erg leuk dat ik nu drie nieuwe auteurs getipt heb gekregen, alle drie waar ik nog nooit iets van had gelezen. Dankjewel Marieke!

Volgende maand vertellen we jullie meer over de boekentips van Lore, Mandy, Sanne, Diana en Nathalie. 

Hebben jullie al een boekentip aangevraagd?Reacties op: Onze tips van de Hebban Boekentipper!

Meer informatie

Gerelateerd