Terugblik op Reading Challenge 2017 #1

op 02 januari 2018 door

Gister is de nieuwe reading challenge begonnen, maar wij kijken nog even terug naar onze challenges van 2017: Hoe waren de voornemens en kwamen die uit? Wat was het beste boek en welke viel er tegen?
En we kijken ook kort vooruit naar de challenge van 2018.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

In deze blog vertellen Diana, Mandy, Helma, Renate en Marleen over hun ervaringen.

Hoe heb je jouw 2017 Hebban Reading Challenge invulling gegeven?

Diana:
Ik was verrast toen bekend werd dat we gingen reizen. Ik had er nooit bij stilgestaan dat we via onze boeken eigenlijk een flinke wereldreis maakten. Deze challenge had dus een positieve werking op mij. Ik verwachtte vooral door Nederland en de VS te reizen, maar ik ben ook in veel plaatsen in Frankrijk en Duitsland geweest. Ik vond deze challenge zo leuk dat ik hem naast de challenge van 2018 gewoon doorzet,

Mandy:
Ik ben gestart met de gedachte dat een boek lezen per week naast een studie en baan al erg veel zou zijn, maar dat het wel een mooie uitdaging zou zijn. Met de landenchallenge heb ik vanaf het begin helaas niet zo veel op gehad, dus voor mij ging het dit jaar vooral om de aantallen.

Helma:
Ik heb alleen maar het aantal boeken bijgehouden en me niet bekommerd over in welk land het boek zich afspeelde. Ik was het in het begin wel van plan, maar gaandeweg vergat ik het eigenlijk gewoon en daarna had ik er geen zin meer in om dat voor mijn gelezen boeken alsnog te gaan uitpluizen.

Renate:
In het begin heb ik heel erg op de landen gelet waar het boek zich afspeelde, maar ik moet zeggen dat dit na verloop van tijd helemaal op de achtergrond is geraakt. Het idee was om 50 boeken te lezen en dat is ruimschoots gehaald. Ik sta nu op 71, dus een geslaagde challenge!

Marleen:
Ik heb niet echt actief meegedaan aan de landenchallenge. Ik lees vooral boeken die mij mooi lijken en het maakt me niet heel veel uit waar deze verhalen zich afspelen. Verder probeerde ik vooral mijn doel van 120 boeken te halen!

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Heb je jouw leesdoel bereikt?

Diana:
Ja. Ik was wat voorzichtig met het instellen van de boeken. In 2016 haalde ik mijn leesdoel op het nippertje. Nu ben ik 20 boeken over mijn leesdoel van 45 heen. Ik ben dus best trots.

Mandy:
Ja! Met 68 boeken dit jaar, een persoonlijk record, heb ik mijn leesdoel bereikt. Uiteraard gesterkt door het enthousiasme van iedereen op Hebban en op de We Love Feelgood-spot.

Helma:
Ja! De teller staat op 75 boeken. Ik had voorzichtig ingezet op 60 boeken, dus ik ben best trots op mezelf.

Renate:
Ja echt wel, zelfs 21 boeken meer, maar ondanks dat ga ik mijn challenge niet heel erg ophogen voor volgend jaar. Lezen moet je met plezier doen en niet omdat je per se een aantal wil halen. Maar ik hoop weer veel te lezen.

Marleen:
Yes, ik heb 120 boeken kunnen lezen in 2017! Niet alle boeken staan genoemd bij mijn RC op Hebban, maar ik heb zelf ook een lijstje bijgehouden en mijn teller is geëindigd op 125 boeken! Hopelijk kan ik dit overtreffen in 2018!

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Welk boek heeft dit jaar het meest indruk op je gemaakt en waarom?

Diana
Dit vind ik een lastige vraag. Ik kom op drie boeken uit:
Cinder van Marissa Meyer, omdat ik gewoon niet verwacht had dat een modern futuristisch sprookje zo leuk zou zijn.
Het klaprozenjaar van Corina Bomann, omdat het me echt even heeft doen beseffen wat de Tweede Wereldoorlog met de verstandhoudingen tussen Duitsland en Frankrijk heeft gedaan.
De geheime vrouw van Gill Paul, omdat het een stukje voor mij nog onbekende geschiedenis vertelt, op zo'n manier dat je wel verder moet lezen.

Mandy:
The hate u give van Angie Thomas. Dit verhaal is zo waarheidsgetrouw neergezet en heeft zo'n belangrijke boodschap te vertellen.

Helma:
Oh, dat is best een lastige. Ik kan niet echt kiezen tussen Het meisje uit het verscholen dorp van Irma Joubert en Ademloos van Kim Moelands. Twee totaal verschillende boeken. Ademloos komt keihard binnen als Kim vertelt over leven met taaislijmziekte en de dood die constant op de loer ligt. Het meisje uit het verscholen dorp omdat Irma Joubert zo mooi vanuit de belevingswereld van een jong meisje over onder andere de Tweede Wereldoorlog vertelt.

Renate:
Sara en Liv vond ik echt een heel mooi en ontroerend verhaal. Zo ontzettend knap dat Susan Hilhorst haar eigen verhaal zo heeft kunnen opschrijven.
De geheime vrouw van Gill Paul was nog zo'n toppertje. Ik heb erg genoten van dit boek. Het had alles in zich: geschiedenis en liefde. Gelukkig is het bijna 2018 dan komt haar nieuwe boek uit en ik hoop dat dat net zo goed is.

Marleen:
Ik vind het niet zo heel leuk om op de mindere boeken terug te kijken, maar om juist te kijken welke boeken mijn verwachtingen juist hebben overtroffen! Ik ben echt verrast door Duet met jou van Dani Atkins en Geachte mr. Knightley van Katherine Reay.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg


Welk boek heeft je verwachtingen niet waargemaakt en waarom?

Diana:
In eerste instantie komt er niks in me op. Maar een blik op mijn lijst laat zien dat ik echt moeite heb moeten doen om Tweestrijd van Gail MgHugh uit te lezen. De vrouwelijke hoofdpersoon was mega naïef en de narcistische vriend kwam ook niet uit de verf. Alleen maar ergernis. Achtbaan van Stephen King viel me ook erg tegen, omdat het gewoon echt niks met me deed en ik me echt afvroeg waarom ik me dat 80 bladzijden lang aan heb gedaan. En de Wicca-reeks van Cate Tiernan, waar ik enorm veel zin in had, viel me enorm tegen. Gedurende de jaren blijkt je smaak toch enorm te veranderen. Toch genoot ik jaren geleden enorm van deze serie.

Mandy:
Thirteen reasons why. Na het kijken van de serie, wilde ik heel graag het boek lezen, omdat in algemene zin geldt dat het boek altijd beter is! In dit geval dus niet. Als ik de serie niet eerst had gezien, had ik vermoedelijk maar weinig van het boek begrepen. Ik vond dat alle verhaallijnen door elkaar liepen en dat het allemaal van de hak op de tak sprong. Erg jammer. De serie daarentegen blijft een aanrader.

Helma:
Hot Mess van Lucy Vine! De juichende quotes op de voor- en achterzijde van de cover schiepen hoge verwachtingen maar die werden voor mij absoluut niet waargemaakt. Het is het enige boek waar ik dit jaar maar twee sterren voor over had. Ik vond de humor niet leuk en de schrijfstijl was gewoon niet aan mij besteed.

Renate:
Ik denk dat dit ook voor Marieke geldt, maar Mijn slechtste beste vriendin van Ilse Beyers was het gewoon niet. Na het lezen van de achterflap en de quotes van bekende Vlamingen leek het mij echt een heel grappig boek, maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Jammer, het had meer kunnen zijn. 

Marleen:
Ik heb een aantal boeken gelezen die mij ontzettend tegen zijn gevallen, helaas. Een paar zijn bijv. 13 minuten van Sarah Pinbourough, Hot Mess van Lucy Vine en November 9 van Colleen Hoover.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Wat is je leesvoornemen voor 2018?

Diana:
Mijn grootste voornemen is om gewoon weer echt te genieten van het lezen. Ik heb een flinke leesdip gehad en krabbel nu weer overeind. Het gaat niet om de hoeveelheid boeken die ik lees. Het gaat om de vreugde die ik ervan krijg. En dat is wat 2018 mij gaat brengen.

Mandy:
Mijn leesvoornemen voor dit jaar is wederom een boek per week (52 boeken dus), maar ik ga dit jaar wel mijn boeken zorgvuldiger kiezen. Alleen de boeken die ik écht wil lezen, ga ik oppakken. En hopelijk kan ik met die boeken genoeg categorieën wegstrepen.

Helma:
Ik heb de lat iets hoger gelegd en ingezet op 80 boeken. Dus dat wordt in 2018 lekker doorlezen.

Renate:
Zoveel mogelijk categorieën afstrepen! Kijken hoe ver ik daarmee kan komen. Een boek uit mijn geboortejaar samen met Janneke al uitgekozen, kunnen we deze categorie gelijk afstrepen!!

Marleen:
In eerste instantie wilde ik mijn leesdoel verhogen naar 156 boeken (3 boeken per week), maar ik denk dat het echt onhaalbaar is en het moet tenslotte wel leuk blijven. Daarom heb ik mijn RC op 125 boeken gezet, vijf meer dan in 2017. Mocht ik er halverwege het jaar achter komen dat dit heel makkelijk gaat kan ik 'm altijd nog verhogen!

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Over een paar dagen lees je de Challenge ervaringen van Nathalie, Marieke, Lore, Sanne en Janneke!

 

Kan jij terugkijken op een geslaagde challenge? Welk boek was top en welk een flop? Laat een reactie achter, want we horen het graag.Reacties op: Terugblik op Reading Challenge 2017 #1

Meer informatie

Gerelateerd