Valentijn Vrijdag Gastcolumn: Martin Scherstra

op 26 januari 2018 door

Voor Valentijn Vrijdag schrijft het Valentijngenootschap elke week tot aan het Valentijnfestival van 10 februari een gastcolumn. Deze week wordt de column geschreven door Martin Scherstra. Hij is auteur van romantische boeken en zal op 10 februari op het podium staan tijdens het Valentijnfestival.
Belangstellenden kunnen naar zijn lezing gaan. Hij vertelt zelf over deze bijzondere dag en licht kort toe wat we kunnen verwachten van zijn lezing.

- door Martin Scherstra -

10 februari is het weer zover! Dan wordt er in Het Oude Tolhuys te Utrecht het jaarlijkse Valentijnfestival gehouden. Vanuit alle windstreken komen de auteurs die verbonden zijn aan de VBK Mediagroep samen om de romantiek weer eens op een hoog voetstuk te plaatsen. En om daarnaast natuurlijk gewoon een gezellige dag met elkaar te hebben. 

In 2015 werd het Valentijngenootschap opgericht door een groep enthousiaste mensen, die daarmee aandacht wilden vragen voor het romantische boek en de nieuwe prijs die daaraan was verbonden, de zogenoemde Valentijnprijs.

Het romantische boek

Want zeg nu zelf: al vele jaren worden de meest prestigieuze literatuurprijzen uitgereikt voor alle mogelijke genres, die op de vaderlandse boekenmarkt verschijnen. Alleen was er nooit een prijs voor het meest gelezen genre van Nederland: het romantische boek. Met de oprichting van het genootschap is daarmee een begin gemaakt en sindsdien valt de prijs niet meer uit de boekenwereld weg te denken.

Maar het festival bestaat uit zoveel meer leuke zaken

Zo wordt er dit jaar een workshop schrijven gegeven door toppers als Greetje van den Berg, Simone Foekens en Ina van der Beek, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend op het schrijversvlak. Marjolein van den Berg, ook al zo’n topper van het eerste uur, laat haar laatste werk zien, dat zal bestaan uit tekeningen, sieraden en handgemaakte accessoires.

Er zijn stands van diverse uitgevers waaronder o.a. Ellessy, Zomer & Keuning en Tinteling Romance, waar gelegenheid is om vragen te stellen, informatie te krijgen en waar ook boeken te koop zijn.

Ontmoet je favoriete auteur

En, mijn eigen favoriete onderdeel: tijdens het festival lopen de auteurs van het Valentijngenootschap gewoon in het wild rond om hun werk te signeren en vragen van fans te beantwoorden. Het is ook mogelijk om met de auteurs op de foto te gaan. Stel je voor eens voor, zomaar met Gerda van Wageningen op de foto, of met Suzanne Peters, of José Vriens. Ze zijn er allemaal, dus je hebt de schrijvers voor het uitzoeken. Dat zou toch fantastisch zijn? Samen met je helden op de foto?  

Lezingen

En dan zijn er ook nog twee lezingen die eveneens beslist de moeite waard zijn om bij te wonen. Marcel van Driel geeft tips aan  toekomstige schrijvers om valkuilen tijdens het schrijven te vermijden. Hij brengt urgentie aan in jouw schrijverschap en benoemt de voordelen van een schrijfroutine. Tijdens de lezing mogen natuurlijk ook auteurs aanschuiven die al naam hebben gemaakt.

Mijn eigen lezing

Ook ik mag dit jaar een lezing geven. Hoe ga je als schrijver om met kritiek? Hoe kritisch ben je op je eigen werk? Luister je naar kritiek van anderen of trek je je eigen plan? Ik vertel hoe ik het allemaal zelf heb ervaren en nog steeds ervaar. Want ook al timmer ik nu ruim dertig jaar aan de weg als auteur, leren doe ik nog iedere dag. En daar hoort ook kritiek bij.

Tot slot

Aansluitend vindt dit jaar de uitreiking van drie (!) prijzen plaats. De Valentijnprijs 2018, de Publieksprijs 2018 en de Schrijfwedstrijd. Heel spannend voor iedereen die daarvoor genomineerd is, weet ik uit eigen ervaring.

Als je aan het einde van de dag naar huis gaat met een leuke goodiebag, dan hoop ik dat je volmondig zult zeggen: ‘Het was een heerlijke dag. Volgend jaar maar weer!’ 

fd80eefca1ae97ba29727ab83386947d.jpg

Er kan nog t/m 8 februari nog gestemd  worden voor de publieksprijs. Heb jij je stem al uitgebracht?

 Reacties op: Valentijn Vrijdag Gastcolumn: Martin Scherstra

Meer informatie

Lijsten

Longlist Valentijnprijs 2018

op 31 december 2017 door Hebban Crew 53 boeken 3 volgers 0 reacties 4 likes