Valentijnprijs: Stemmen maar … #15

op 27 januari 2018 door

Vandaag het laatste artikel in onze serie waarin we jullie laten kennismaken met alle auteurs die met hun boek op de longlist voor de publieksprijs staan. We zetten de spotlight op Gea Veldkamp, Gerda van Wageningen en Catalijn Claes. Op dinsdag 10 januari maakte het Valentijngenootschap de shortlist van de Valentijnprijs en de longlist van de publieksprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, bekend. Er staan maar liefst 53 boeken van 39 auteurs op deze lijst die gaan strijden voor de publieksprijs.

Stemmen op jouw favoriete boek voor de publieksprijs kan hier tot net met 8 februari.

Gea Veldkamp met Twinkellicht

3b9220a530499bc85e43bc9c3f9f0fc8.pngOver Gea Veldkamp

Als kind was Gea Veldkamp al dol op lezen en verhalen schrijven en wilde ze graag schrijfster worden. Eigenlijk wilde ze wel van alles worden en kon ze niet zo goed kiezen. Juf was wel een van haar favorieten en later werd dat kinderarts. Ze is uiteindelijk in het middelbaar onderwijs gaan werken. Maar ondertussen bleef haar droom om eens een boek te schrijven.
In 2015 verscheen haar eerste roman Verbonden met jou nadat ze bij Greetje van den Berg een workshop volgde. Inmiddels is haar tweede roman Twinkellicht uitgekomen en in januari 2018 verschijnt Haar eigen melodie.
Haar ideale plek om te schrijven is aan de eettafel, een plaats waar ze alle ruimte heeft voor de laptop en haar aantekeningen. Als ze door het raam naar buiten kijkt, kan ze de ruimte van het polderlandschap zien.
Ze ziet het schrijven als een parttime baan. Nadat haar dochters naar school zijn, drinkt ze een kop koffie en zet ze haar laptop aan. De ochtend is dan verder voor het schrijven. Ze schrijft graag over alledaagse onderwerpen. Een boek is voor haar geslaagd als mensen zich erin kunnen herkennen.
Naast het lezen van historische romans is ze in haar vrije tijd graag bezig met muziek – ze speelt viool en piano – of is ze in de tuin te vinden.

Over Twinkellicht

Het leven van Vera en David in Twinkellicht staat op z'n kop als hun derde kindje het syndroom van Down blijkt te hebben. Het meisje, Noa, is meteen vanaf haar geboorte een zorgenkindje. Terwijl Vera's agenda vol staat met afspraken, van fysiotherapie tot logopedie, vlucht David in zijn werk. Dan ziet Vera in een tijdschrift een oproep om te schrijven over het opvoeden van een kind met een beperking. Ze parkeert het in haar achterhoofd, tot ze op een nacht niet kan slapen. Dan zet ze de computer aan om haar onrustige gedachten in woorden te vatten. Twinkellicht is de tweede roman van Gea Veldkamp.

Gerda van Wageningen met Dostie en Rumoer op Dostie

1097bcf0965e204c7451f570fa4661a2.pngOver Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen schrijft al bijna veertig jaar en er verschenen inmiddels 115 boeken van haar hand. Ze doet het nu nog steeds net zo graag als in het begin. Zowel historische romans als hedendaagse romantische verhalen van Gerda vinden hun weg naar de lezers. Aan het onderzoek dat ze voor de boeken doet, beleeft ze ook veel plezier. Gerda woont alleen met haar hondje Saartje en heeft twee volwassen zoons. Een van haar hobby’s is vogels kijken. Gerda van Wageningen is met twee boeken genomineerd voor de publieksprijs.

Over Dostie

Dostie is het eerste deel van een trilogie over vluchtelingenopvang in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal begint met het bombardement van Antwerpen in oktober 1914. Een grote stroom vluchtelingen naar Nederland komt op gang, Zeeuws-Vlaanderen wordt erdoor overspoeld. Sonja Goemans en haar neef Leen besluiten er een aantal op te nemen in het washok en de schuur van hun boerderij Dostie. Eenvoudig blijkt dat niet, want de familie heeft een groot geheim, dat onder geen beding mag uitkomen. Dostie is een historisch accurate roman en toch een heerlijk leesverhaal: dat is Gerda van Wageningen ten voeten uit.

Over Rumoer op Dostie

Rumoer op Dostie is een meeslepende historische streekroman.
De mooie, jonge Marina Goemans komt uit een goede familie. De familie heeft in de oorlogsjaren en daarna wel heel wat te verduren gekregen. Dat alles wil ze nu achter zich laten. Marina is klaar voor het leven, en dus ook voor de liefde. Aan gegadigden geen gebrek. Maar het geheim dat Marina met zich meedraagt, zou de liefde weleens in de weg kunnen staan.
Met Rumoer op Dostie doet Gerda van Wageningen waar zij in uitblinkt: een heerlijk verhaal vertellen dat toch historisch accuraat is. Het is het tweede deel in de Schouwen-trilogie, waarvan eerder het eerste deel Dostie verscheen.

Catalijn Claes met Waakvlam van de hoop

6d2b2d42ab9fd54b50592399a43bfaf5.pngOver Catalijn Claes

Catalijn Claes (pseudoniem van Friedaricha Godhelphine Vader-Kramer) schrijft historische streek- en volksromans die voornamelijk gesitueerd zijn in het protestantste milieu. 

Over Waakvlam van de hoop

Dominee Sander Zegers heeft een veilig en vertrouwd, maar passieloos huwelijk. Zijn leven komt op zijn kop te staan als hij en zijn vrouw een nieuwe huishoudster in dienst nemen. Deze Magda-Tine wordt door de dorpelingen met de nek aangekeken vanwege haar losbandige levensstjil, maar Sander voelt zich juist tot haar aangetrokken. De relatie komt uit en Sander komt in conflict met zichzelf, zijn overtuigingen en zijn geloof. Catalijn Claes schreef met Waakvlam van de hoop een prachtige, van menselijkheid doordrongen roman.

 Reacties op: Valentijnprijs: Stemmen maar … #15

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen is een Nederlandse schrijfster van romantische en historische romans. Gerda woont al ruim 35 jaar in de Hoeksche Waard en werd in 2005 benoemd tot ridder in de Orde...

Lijsten

Longlist Valentijnprijs 2018

op 31 december 2017 door Hebban Crew 53 boeken 3 volgers 0 reacties 4 likes