We Love Feelgood leest: Boeken over dieren

op 04 oktober 2017 door

4 oktober Wereld Dierendag. Hebben de dames van We Love Feelgood nog tips voor boeken met en over dieren? We gingen op zoek naar boeken waar dieren een grote rol in spelen en maakten een selectie welke resulteerde in een lijstje vol honden, katten, paarden en zelfs een aap!

- door Marieke

62a349f5e53a3c08567617af18979533.jpg

Boeken over katten

Bob de straatkat
De wereldberoemde kat, die zijn baasje James Bowen beroemd maakte, toen hij besloot bij hem te blijven en hem te begeleiden bij zijn optredens op straat en zijn werk als straatkrant verkoper.
Er zijn inmddels vier boeken verschenen over Bob.

Bob de straatkat
James, een straatmuzikant in Londen, vindt een gewonde kat. Hoewel James nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij hem mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staaan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

De wereld volgens Bob

Het kerstfeest van Bob

Mijn naam is Bob (prentenboek)

Het verhaal van Bob en James Bowen is ook verfilmd. Wij plaatsten ook een blog Boek versus film, die vind je hier.

Rachel Wells
Ook Rachel Wells liet zich inspireren door de kat en schreef 2 boeken.

Kat over de drempel
Alfie is dakloos, aan zijn lot overgelaten nadat zijn lieve oude bazin is overleden. Hij kan niet wennen aan een leven met voortdurende gevaren, honger en dorst, kou en eenzaamheid. Na veel omzwervingen besluit hij te blijven wonen in een gewone straat. 

De bewoners van de straat hebben zo hun eigen sores, verdriet, heimwee, onzekerheid, eenzaamheid... Ze zijn niet allemaal even blij met de komst van Alfie, het grijze katje dat op zoek is naar een nieuw thuis. Maar Alfie heeft zijn eigen agenda en brengt vertrouwen, vriendschap en liefde terug in de straat.

Kat over de vloer
Het was een gewone straat, waar heel verschillende mensen wonen. Sommigen vriendelijk, anderen nors, sommigen bemoeizuchtig, anderen teruggetrokken. Totdat Alfie kwam, het grijze katje dat het leven van de straatbewoners veranderde en de gemeenschapszin terugbracht.
Maar nu is er een nieuw gezin in de straat komen wonen, een gezin waar iets geks mee is. Alfie weet niet precies wat, maar wat hij wel zeker weet is dat hij moet ingrijpen voor het te laat is. Maar willen ze zijn hulp wel? 
Een warm, opbeurend en inspirerend verhaal waarin Alfie laat zien dat een huisdier echt je leven kan veranderen.

Dewey, de bibliotheekkat.
Deze heb ik gelezen, wat een bijzonder verhaal. Hoewel je weet dat het een levensverhaal is van een kat en je dus weet dat hij op het einde dood gaat, liepen toen toch de tranen over mijn wangen. Het boek is ook uitgegeven onder de titel Met fluwelen pootjes.
Na het boek Dewey de bibliotheekkat kwam Dewey's wereld, met nog meer verhalen over Dewey, maar ook met andere verhalen over katten die de schrijfster ontving na het grote succes van het eerste boek.

Dewey de bibliotheekkat - Vicki Myron
Hoeveel invloed kan een dier hebben? Hoeveel levens kan een kat veranderen? Hoe is het mogelijk dat een achtergelaten kitten een kleine bibliotheek in Iowa, en vandaar uit de hele wereld, op stelten zette?
Dit is het bijzondere verhaal van Dewey, de bibliotheekkat. Zijn leven begon niet heel voorspoedig. Hij was pas een paar weken oud toen hij in een van de koudste nachten van het jaar werd achtergelaten in de inleverbak van de bibliotheek. De volgende ochtend vond Vicki Myron hem, meer dood dan levend, en zij verloor meteen haar hart. En zo zou het voortaan alle bezoekers van de bibliotheek vergaan: Deweys enthousiasme en speelsheid, maar vooral zijn zesde zintuig voor mensen die zijn liefde en aandacht het hardst nodig hadden, maakten van hem een wel heel onvergetelijke kat.

Cleo en Jonah - Helen Brown
Deze schrijfster heeft heel wat meegemaakt in haar leven. Haar zoon is overleden door een ongeluk, ze kreeg borstkanker en één van haar dochters besloot non te worden in een klooster in Sri Lanka. Zij had ook twee katten, eerst Cleo en daarna Jonah en ze is ervan overtuigd dat die katten haar door die moielijke periodes heen hebben geholpen. Ze schreef twee boeken, waarin de katten een centrale rol spelen.
Het boek Jonah is ook besproken in een buddy read, het verslag vindt je hier.

Cleo - Helen Brown
"Helen Brown is geen kattenmens, maar haar negenjarige zoon Sam wel. Na lang zeuren krijgt Sam eindelijk zijn zin: ze gaan een jong katje uitzoeken. Maar vlak daarna slaat het noodlot toe: Sam wordt aangereden en sterft.
Een paar dagen later wordt er een klein zwart katje afgeleverd bij de rouwende familie. Het laatste waaraan Helen moet denken is de zorg voor een kat, maar Rob, Sams jongere broertje, wil de kat houden. Hij noemt haar Cleo.
Cleo ontpopt zich tot de koningin van het gezin met haar eigenzinnige kattenpersoonlijkheid. En het is mede dankzij Cleos levenslust dat Helen en haar gezin de dood van Sam kunnen verwerken en er langzaam weer bovenop komen.

Jonah - Helen Brown
Een veeleisend katje is wel het laatste wat je nodig hebt als je, zoals Helen, een bruiloft probeert te plannen, moet herstellen van een borstkankeroperatie en een dochter hebt die een boeddhistisch klooster in wil.
Maar dan komt Jonah onverwacht in haar leven: een zacht en pluizig, maar destructief siamees katje dat ook onweerstaanbaar lief kan zijn. Jonah leert Helen wat je als moeder het beste kan doen: loslaten, vertrouwen hebben en dankbaar zijn voor het feit dat niets perfect is. 

Anita Verkerk
Ook in chiclits wordt vaak dankbaar gebruikgemaakt van dier en liefde voor dieren. Zo heeft Anita Verkerk een boek geschreven met een hoog poezengehalte!

Poeslief - Anita Verkerk
Als Rachel samen met haar vriendinnen op het zonnige Canarische eilandje Lanzarote haar dertigste verjaardag viert, voelt ze zich helemaal niet feestelijk. Haar baan als lerares Spaans bezorgt haar slapeloze nachten en haar liefdesleven is een nog grotere puinhoop. Dan ontdekt Rachel een zwerfpoes die hoog in een palmboom zielig zit te miauwen. Zonder nadenken klimt ze omhoog om de kat te redden, maar durft dan zelf ook niet meer naar beneden. Gelukkig komt de knappe Elwin haar te hulp... Een vrolijke liefdesroman van bestseller auteur Anita Verkerk met een hoog poezengehalte. :-)

Billy de kat
De kracht van een kat in huis blijkt uit het boek van Louise Booth, waarin de komst van een kat een heleboel veranderd.

Billy de kat - Louise Booth
Fraser is een driejarig autistisch jongetje. Door het minste of geringste kan hij totaal van slag raken, waardoor het dagelijks leven van het gezin Booth steeds moeilijker wordt. Hun toekomst ziet er somber uit. Tot Fraser Billy ontmoet, een vriendelijke grijswitte kat. De twee worden meteen de beste vrienden. Langzaam maar zeker breekt de zon weer door. Louise ziet het leven van haar zoontje veranderen. Van een diep ongelukkig kind dat lijdt aan angsten, driftbuien en emotionele inzinkingen, naar een kalm en tevreden jongetje dat kan lachen om de ondeugende streken van zijn kat. De diepgaande band heeft hun levens voor altijd verbeterd.

4f9f807c2c3b6f9b80a1a469054fa9b6.jpg

Boeken over honden

Naast boeken met katten als huisdier, is ook de hond een gewillig onderwerp in boeken.

Marley
Zo is Marley een nogal grote hond en redelijk onhandelbaar, die het leven van een journalist compleet op zijn kop zet met zijn komst. Hij gaat columns schrijven en die worden een groot succes. Het boek is verfilmd met Jennifer Anniston en Owen Wilson in de hoofdrol

Marley en ik - J Grogan
John en Jenny nemen een puppy in huis. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Marley groeit al snel uit tot een niet te stoppen vierenveertig kilo zware stoomwals van een labrador retriever. Hij stormt door hordeuren, steelt vrouwenlingerie en sieraden, en sloopt alles waar hij zijn tanden in kan zetten. Hoewel hij vaak de boel op stelten zet, zijn zijn betuigingen van liefde zijn grenzeloos. Door alles heen blijkt hij een toonbeeld van standvastigheid, ook als de familie aan het eind van haar Latijn is. John Grogan brengt de hartverwarmende capriolen van de labrador tot leven – en laat zien hoe een grote, recalcitrante hond een gezin leert wat echt belangrijk is in het leven.

George
Nog een enorme hond is George, een Deense dog. Ook een waargebeurd verhaal.

De grote vriendelijke George - Dave Nasser
Dave Nasser wil graag terug verhuizen naar zijn geboortegrond in Arizona. Zijn vriendin Christie wil wel mee, op één voorwaarde: ze wil een hond. Hopend op afstel, of anders hooguit een klein exemplaar, stemt Dave toe. Na de verhuizing moet Dave zijn belofte inlossen, en Christie komt tot Dave's grote schrik thuis met een Deense dog. Ze noemen hem George en al snel begint George te groeien. En te groeien... Binnen de kortste keren weegt George 75 kilo, wat behoorlijk desastreus uit kan pakken als je nog maar een puppy bent, met alle speelse kolderbuien van dien!
De grote, vriendelijke George is het hartverwarmende verhaal van Dave en Christie, hun prille relatie, het kopen van een huis, hun problemen met het starten van een gezin en de niet-aflatende capriolen van George, de grootste hond ter wereld die doodsbang is voor chihuahua's... 

Een roadtrip voor hondjes
Opnieuw een waargebeurd verhaal waarbij twee hondjes een enorme reis hebben gemaakt.

Een lange weg op korte pootjes - Christos Yiannopoulos
Bonny is al maanden kwijt, haar 'baasjes' hebben de moed bijna opgegeven als hun oproep via internet toch resultaat heeft: Bonny is gevonden, duizenden kilometers van de plek waar ze kwijtraakte, en in het gezelschap van een wit vuilnisbakkie.
Hoe hebben die twee hondjes zo'n lange tocht gemaakt, van Gran Canaria naar Noord-Spanje? Stap voor stap reconstrueert Christos hun route: de ontsnapping uit handen van de hondenvanger, de overtocht naar het vasteland, hun verblijf in Cadiz, Toledo en Bilbao...
Niet alleen blijken de hondjes samen vele hindernissen te hebben genomen, ook hebben ze een spoor van liefde en verzoening achtergelaten, alsof ze konden ruiken waar ze het verschil konden maken

57ed1bf39b523c2a4a9758ff64bf3232.jpg

Een dierentuin, een paardenfluisteraar, egeltjes en een aap op de WC
Bij het brainstormen over boeken over dieren, kwamen nog drie met plezier gelezen boeken naar voren en een boek wat pas uit is.
De paardenfluisteraar is ook verfilmd, helaas was er wat gesleuteld aan het verhaal, maar was toch erg mooi om te zien. We bought a zoo (we kochten een dierentuin) is een waargebeurd verhaal en is ook verfilmd.

De paardenfluisteraar - Nicholas Evans
Een enorme truck met oplegger rijdt door een besneeuwd landschap. Niet ver van de weg rijdt een meisje op haar paard door de maagdelijk witte heuvels. De sneeuw knispert onder de hoeven, maar hier en daar, ook bij de kruising waar de truck nadert, is het verraderlijk glad. In enkele fatale seconden wordt het leven van een gezin verwoest.
Hoewel de 13-jarige Grace en haar paard Pilgrim ernstig gewond zijn, overleven ze het ongeluk. Annie, de moeder van Grace, gaat voor hen beiden op zoek naar heling en genezing. Haar odyssee brengt haar bij een bijzondere man: Tom Booker, de paardenfluisteraar. In de weken die volgen zullen de levens van alle betrokkenen voor altijd veranderen.

We bought a zoo - Benjamin Mee
Het was een droom die uitkwam, maar de realiteit was wilder, spannender en ingrijpender dan de naïeve maar welwillende nieuwe directeur van de dierentuin ooit had kunnen vermoeden. Benjamin Mee verhuisde met zijn familie naar een onwaarschijnlijk nieuw thuis: een vervallen dierentuin in een uithoek van Engeland met meer dan 200 exotische dieren, waaronder vier tijgers, leeuwen, poema's, drie beren, een tapir en een roedel wolven. Hij wilde de dierentuin renoveren en als familiebedrijf runnen, maar echt gemakkelijk ging het niet: de tijgers braken los, het geld raakte sneller op dan voorzien, het personeel was sceptisch, en er ontstonden spanningen binnen het gezin. Tot overmaat van ramp sloeg het noodlot toe: de hersentumor van zijn vrouw Katherine was terug. We bought a zoo! is het aangrijpende verhaal van een familie die ondanks alle tegenslag de humor van het leven blijft inzien.

Een aap op de wc - Joukje Akveld
75 jaar na het bombardement op Rotterdam: het waargebeurde verhaal van de dierentuin. De dierentuin ging verhuizen. In de zomer van 1940 zouden de dieren in een feestelijke stoet van de oude plek in het centrum naar de nieuwe aan de rand van de stad trekken. Het liep anders. Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen. Er kwamen bommen op de dierentuin terecht en de binnenstad vloog in brand. Dieren stierven of moesten worden afgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. Andere liepen los rond in de stad. Zebra's graasden op de Diergaardesingel en in de singel zwommen zeeleeuwen. Van de zorgvuldig geplande verhuizing kwam niets terecht. De dieren moesten zo snel mogelijk worden overgebracht naar de nieuwe dierentuin. Toch waren de oorlogsjaren ook een periode van veerkracht en hoop. In de Blijdorp-polder was een moderne dierentuin gebouwd, aangepast aan de behoeften van de dieren. Door natuurlijke aanwas was de dierencollectie bij de bevrijding twee keer zo groot als na de verhuizing.

25 Gram geluk Massimo Vacchetta
‘Kun je er een paar dagen op passen?’ Met deze vraag begon de relatie tussen de wat stugge veearts Massimo en een gevonden egeltje. Misschien had het honger, was het koud of eenzaam; wat het ook was, het hulpeloze huilen opende het hart van Massimo. Met de kracht van haar persoonlijkheid zet Ninna – het egeltje blijkt een vrouwtje – zijn leven compleet op zijn kop.
In 25 gram geluk vertelt Massimo over deze buitengewone vriendschap die hem door een moeilijke tijd in zijn leven hielp en hem onverwacht een nieuw doel in het leven gaf: het opzetten van een speciale egelopvang. Nu wijdt hij zich fulltime aan de zorg voor deze beestjes – gewond, uitgeput, weerloos, maar met een wil om te leven die even sterk als aanstekelijk is.

Er zijn nog veel meer boeken waar dieren een grote rol, of zelfs een hoofdrol in spelen. Is er een boek dat we niet mogen missen? Laat het dan weten in een reactie onder dit artikel, wij zijn benieuwd.Reacties op: We Love Feelgood leest: Boeken over dieren

Meer informatie

Gerelateerd