Groepsread: Zomer vol geheimen van Nikola Scott

op 18 april 2019 door

Op het artikel over de nieuw te verschijnen boeken van maart kregen we heel veel enthousiaste reacties van onze volgers die erg uitkeken naar het nieuwste boek van Nikola Scott: Zomer vol geheimen. En niet alleen onze volgers. Ook Sanne, Janneke, Renate en Helma reageerden enthousiast en besloten het boek met zijn vieren te gaan lezen. Worden onze verwachtingen waargemaakt? Welke kleur geven we de hartjes? Wordt het groen (top), oranje (gemiddeld) of rood (teleurstellend)? 

- door Helma -

Over Een zomer vol geheimen

Augustus 1939: op het vreedzame familielandgoed Summerhill probeert de zestienjarige Maddy zich afzijdig te houden van alle geruchten over de oorlog. Dan keert haar flamboyante zus Georgiana terug van een lange reis, met in haar kielzog haar nieuwe vriend Victor. Maddy heeft al snel het gevoel dat er iets niet klopt aan deze man, maar ze heeft geen idee welk gevaar hij met zich meebrengt.

Heden: wanneer Chloe ontdekt dat ze zwanger is, zou ze eigenlijk dolblij moeten zijn. Maar dat is ze niet. Ze is bang voor de toekomst met een man die haar lijkt te adoreren, maar tegelijkertijd extreem bezitterig is. Wanneer het toeval haar naar Summerhill brengt, wordt ze meegezogen in een mysterie van decennia geleden.

Een mooie en spannende roman over de kracht van liefde, die zowel troostend als vernietigend kan zijn.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Het lezen

Sprekende cover

De beschrijving van het boek schept hoge verwachtingen. We houden van boeken die zich in verschillende tijdzones afspelen. Als er dan ook nog een mysterie valt te onderzoeken, kan het voor ons al bijna niet meer stuk. Alles staat en valt natuurlijk met de uitwerking. Aan de cover ligt het in ieder geval niet. We zijn het er unaniem over eens dat het een mooie cover is die opvalt. De rennende vrouw in een felrode jurk en het vliegtuig in de lucht beloven spanning. Al komt de rennende vrouw Janneke wel heel bekend voor! Na even zoeken ontdekt ze dat dezelfde vrouw, weliswaar geplaatst in een andere omgeving, ook gebruikt is voor een ander boek. 

Chloé en Maddy

We zeiden het al: een boek met twee verhaallijnen in twee verschillende tijdzones: we love it! In het heden volgen we Chloë. Ze lijkt alles mee te hebben: een man die van haar houdt en haar in de watten legt. Op het mometn dat wij kennis met haar maken heeft ze net ontdekt dat ze zwanger is. Geweldig nieuws toch? Dat zou je wel denken maar Chloë is er helemaal niet blij mee. Dat wekt natuurlijk onze nieuwsgierigheid. Langzaam maar zeker ontdekken we de reden daarachter. Helma: 'Het bezitterige gedrag van haar echtgenoot Adrian vond ik vanaf het begin al niet helemaal normaal en de manier waarop Chloë over zich heen liet lopen begon me een klein beetje te irriteren.' Een mening die Renate deelt: 'Ik had echt moeite met de man van Chloe, wat een eikel was dat zeg. Ik moet zeggen dat ik door hem de stukjes over Chloë niet graag las. Ik heb er blijkbaar toch heel veel moeite mee als een man zo de baas speelt over zijn vrouw en  haar klein houdt, terwijl Chloë voor haar huwelijk gewoon een eigengereide meid was.'Sanne: 'Ze lijkt in het begin heel meegaand en soft, maar natuurlijk ontpopt ze zich tot sterke en krachtige vrouw.' Voor Janneke was Chloë het krachtige personage waar het verhaal zeker niet zonder had gekund: 'Zij maakt een ontwikkeling door die een grote rol speelt in het verhaal en ik kreeg ook echt bewondering voor haar. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt en de situatie waar haar huwelijk zich in bevindt, wordt ze sterker en komt ze voor zichzelf op.' 

In de tweede verhaallijn is het 1939, vlak voor het begin van de tweede wereldoorlog, en stappen we in het leven van Maddy op het moment dat haar zus eindelijk na een lange reis door Europa weer terug naar huis komt; een landgoed op het Engelse platteland. Hun ouders zijn overleden en vooral de dood van hun vader heeft Maddy een trauma bezorgd. Sanne: Hoewel ik de verhaallijn van Maddy in het verleden interessant vond, raakte ze me in de tijdlijn die zich in het heden afspeelde veel minder.' Ook Janneke vindt Maddy wat minder uit de verf komen: 'Voor mijn gevoel bleef het verhaal van Maddy wat meer op de vlakte. Haar verhaallijn in het verleden sprak wel aan, maar kwam wat soms wat vaag over. Waarom ze op een bepaalde manier handelde of wat er door haar hoofd ging, was niet altijd even duidelijk. Daar had meer in kunnen zitten.' Op Helma komt het gedrag van Maddy in het verleden niet helemaal geloofwaardig over: 'Het wringt een beetje. Soms gedraagt ze zich als een klein, afhankelijk, meisje en de andere keer als een stoere volwassen vrouw.' 

Spanning

Helma kan de spanning die in de beide verhaallijnen wordt opgebouwd wel waarderen, vooral de steeds meer beklemmende sfeer in het huwelijk van Chloë. Sanne is het hier mee eens: ''Het is geen thriller of detective, maar van dat laatste heeft het wel een klein beetje weg. Echt zwaar en bedreigend wordt de situatie niet en de geheimen zijn niet zo groots als de titel doet vermoeden, maar zeker het verhaal van Chloë voelt soms behoorlijk beklemmend.' Renate sprak vooral de spanning in het verleden van Maddy aan: 'Vooral omdat je daar tijdens het lezen voelde dat er wat was, maar je er nog niet je vinger op kon leggen.'

Uitwerking van de verhaallijnen

Jammer genoeg zijn we allemaal een beetje teleurgesteld in de uiteindelijke uitwerking. Janneke is een groot fan van verhaallijnen die zich in het heden en verleden afspelen en in dit verhaal merkte ze dat de verhaallijnen er door gedragen werden: 'Het creëerde spanning en tempo in het verhaal wat veel goed maakte, omdat het verhaal op sommige punten wat minder was. Zoals in de ontwikkeling van sommige personages en niet overtuigende situaties. Vaak had ik, vooral in het begin, het gevoel alsof iets in het verhaal niet goed overkwam, of dat ik iets gemist had. Deze tijd- en perspectiefwisseling maakte een hoop goed.' Sanne voegt daaraan toe: 'In het begin probeert Scott verborgen te houden wat er schuil gaat achter de verhalen van de twee vrouwen. Ze vertelt weinig over hun motieven en daardoor zijn de twee verhaallijnen in het begin wat lastig te volgen. Je weet dat je dingen mist, maar komt dit omdat je er als lezer overheen leest, of omdat het je niet verteld wordt?'  Helma: 'De opgebouwde spanning in vooral het verhaal van Maddy eindigt een beetje in een anti climax. Ik had er meer van verwacht en snapte eigenlijk niet helemaal wat haar geheim was. En ook het verhaal van Maddy vond ik op het eind iets te snel en gemakkelijk afgerond. Zonder te spoileren, maar de manier waarop Adrian praktische dingen voor elkaar krijgt in slechts enkele dagen en Maddy daar totaal niets van meekrijgt kunnen er bij mij niet in.' 

Schrijfstijl

Hoewel de schrijfstijl van Nikola Scott zeker niet verkeerd is, hebben we wel een paar kritiekpunten. Sanne: 'Ik had het gevoel dat ik geen grip kreeg op het verhaal en vond het daarom minder prettig leesbaar. Dat wordt in de loop van het boek wel beter,. Toch liepen sommige zinnen niet soepel en vlekkeloos, wat de leesbaarheid niet ten goede kwam.' Renate en Helma hadden daar minder problemen mee. Hoewel de zinnen soms iets minder soepel liepen, vonden ze over het algemeen de schrijfstijl prettig lezen.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Conclusie

29eebcba210798708a6ddd6656ae9241.jpgSanne: Hoewel ik heb genoten van beide verhaallijnen en ik nieuwsgierig was naar wat er in het heden en verleden was gebeurd, ben ik niet bijster enthousiast over het boek. Het vleugje spanning dat is toegevoegd maakt deze historische roman net wat minder doorsnee, maar oplossingen die Scott gebruikte om losse eindjes op te lossen waren dat soms wel. Een fijne roman, maar met een aantal kritische noten.

29eebcba210798708a6ddd6656ae9241.jpg

Janneke: Over het algemeen was het een fijn verhaal om te lezen, maar ik ben niet heel erg enthousiast. Dat het verhaal op een gegeven moment wat spannender werd vond ik wel een aangename verrassing en ik ben fan van Chloë, maar de punten die ik eerder aanstipte, zorgen er toch voor dat ik iets minder enthousiast ben. Ondanks dat ben ik ook wel nieuwsgierig geworden naar de eerste roman van Scott.

29eebcba210798708a6ddd6656ae9241.jpgRenate: Never judge a book by it's cover,. Ik weet dat ik dat natuurlijk niet mag doen, maar door cover had ik wel echt heel veel zin om het boek te gaan lezen. Ik was erg benieuwd naar het verhaal van Maddy maar ook van Chloe. Ik kwam alleen pas laat in het verhaal, maar toen ik er eenmaal in zat werd het wel een boek dat ik niet weg kon leggen, omdat ik wilde weten hoe het nu zat. In mijn hoofd was ik al een bepaalde kant opgegaan, maar werd toch nog compleet verrast!

29eebcba210798708a6ddd6656ae9241.jpgHelma: Hoewel ik het boek met plezier gelezen heb, vond ik het geen topper. Ik ergerde me aan het gedrag van Chloë en ook Maddy vond ik in haar jonge jaren niet helemaal geloofwaardig overkomen door de dingen die ze deed. De personages wisten me niet te raken, ondanks dat zowel Cloë als Maddy meer dan genoeg voor hun kiezen krijgen. Het blijft allemaal net iets te vlak om een blijvende indruk achter te laten. Kortom: niet goed en niet slecht, maar een goede middenmoot.

Hier kun je onze recensies vinden Sanne, Janneke, Renate

Hebben jullie Zomer vol geheimen al gelezen? Zijn jullie het met onze mening eens of hebben jullie het boek anders ervaren? Laat het ons weten in een reactie.Reacties op: Groepsread: Zomer vol geheimen van Nikola Scott

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken