Wist je dat ... #4 - over chocolade, canons en Chambers
Mijn leven draait om boeken en ik praat graag 24/7 over boeken. De vele, vele nieuwtjes, feitjes, titels, artikelen en recensies die ik overal tegenkom door een jarenlang zorgvuldig opgebouwd nieuwsnetwerk wil ik graag delen met anderen. Graag laat ik daarbij volop de teugels vieren voor mijn geeky ik. Deze Wist je dat-reeks snijdt de middenman ertussenuit en levert direct van de bron aan de lezer, en dat ben jij! Wat je hier kan verwachten? Alles, maar vooral alles geeky.
1. ... Martijn en ik de novelle The Annual Migration of Clouds van Premee Mohamed lazen samen? Lees onze Boekenpraat over deze bijzondere roman.
2. ... Martijn en ik ook momenteel, samen met Evelien, Wil en Saskia, de literaire zombieroman Het duurt eeuwig en dan is het voorbij van Anna De Marcken lezen en bespreken? Je vindt de discussie hier, maar pas op, we bespreken het boek volledig en dus kan je spoilers verwachten. Hint: het laatste hoofdstuk is fenomenaal. Ik gaf het 4*, maar neig bijna naar 5*. Wat een beleving. Ik wil met iedereen praten over dit boek en het einde wel van de dagen schreeuwen. Het ebook floepte wel zo ineens uit alle streamingdiensten weg, ontzettend flauw.
3. ... Moira naar aanleiding van mijn gemopper over het boek RomanReuzen (vanwege te weinig RomanReuzinnen) en de andere 'vrouwenissues' een challenge startte in de Hebban App 'Lees een X een vrouw'? Je mag lezen wat je wilt, als het maar van een vrouwelijke of non-binaire auteur is. Je kan aansluiten met code AXMXA. Een inspiratielijst vind je hier.
4. ... Aidan Chambers is overleden? Chambers was een Engelse schrijver die erg belangrijk is geweest voor de jeugdliteratuur. In de kranten verschenen verschillende artikelen ter nagedachtenis aan hem, o.a. van Bart Moeyaert en Ted van Lieshout (op zijn Facebookpagina). In mijn boeken over boeken-kast staat zijn boek Tussentijd ('Jongeren hebben recht op hun eigen literatuur, met een inhoud en vorm die uitdaagt en herkenning oproept'). Lang niet al zijn boeken zijn vertaald naar het Nederlands.
5. ... er op Instagram een heel interessant kanaal is te vinden dat vergeten vrouwelijke auteurs en dichters uit Nederland en België aandacht geeft? Het heet Kraak de canon en je gaat er boeken door bestellen, pas op. Het leverde mij al een boekwinkeltjes.nl-bestelling op voor Mist van Mireille Cottenjé. Het was ooit bedoeld een veel groter collectief ('het gemene zusje van Fixdit')te worden, maar het is kennelijk bij dit bescheiden IG-kanaal gebleven. Erg de moeite waard.
6. ... de roman James van Percival Everett de British Book Award won in de categorie Fiction (en Author of the Year werd)? De Crime & Thriller-categorie werd gewonnen door Abir Mukherjee met zijn thriller Hunted. Patriot van Alexej Navalny won 'Overall Book of the Year'. Je vindt alle categorieen (incl. shortlists) hier.
7. ... er volgende week een prequel verschijnt in de 'Vianne Rocher'-reeks? Als jou dat helemaal niets zegt, denk dan aan Joanne Harris, Chocolat (oh mijn god, deze cover is afgrijselijk), Juliette Binoche en Johnny Depp. In Vianne leren we het hoofdpersonage kennen, zes jaar voor de gebeurtenissen in Chocolat. Ze strooit net haar moeders as uit en ze is zwanger. Het vierde en meest recente deel in deze serie is destijds (2019) wel vertaald, dus wie weet komt ook van Vianne een Nederlandse editie uit.
8. ... veel auteurs uit Afrikaanse landen in het Engels schrijven (ook Frans komt veel voor) en zij vaak belanden bij Engelse, Amerikaanse, soms Canadse of Australische uitgevers die dan de wereldwijde publicatierechten hebben op de Engelse taal voor dat boek? Boekhandels op het Afrikaanse continent kunnen vervolgens vaak moeilijk aan die boeken komen, door hoge importkosten en een relatief hoge inkoopprijs (vergeleken met een normale verkoopprijs voor een boek in Afrikaanse landen). Dat is toch bizar, vind je niet? Dat de vrienden, familie, buren van een auteur uit Afrika dan moeilijk aan een boek kunnen komen? Dat lezers uit bijvoorbeeld Nigeria niet een boek van die Nigeriaanse auteur in de boekhandel kunnen kopen. Het agentschap waar Martijn en ik voor scouten, lost dat soms op door de wereldrechten Engels te verkopen aan een US of UK uitgeverij, minus het Afrikaanse continent, waardoor een Afrikaanse uitgeverij het boek ook (in het Engels) kan uitgeven en lokaal kan publiceren en distribueren naar lokale boekhandels (voor lokale inkooppprijzen).
9. ... Godert Walter mij Exit Zero van Marie-Helene Bertino kwam brengen? Het is een verhalenbundel vol 'death-shaped entities'.
10. ... vandaag Incandescent van Emily Tesh verschijnt? Alix E. Harrow (van o.a. The Ten Thousand Doors of January en The Once and Future Witches) las het boek al en vond dit er van: 'If magical boarding schools existed, they would look very much like this one: volatile cocktails of hormones, demons, and generational wealth, kept afloat solely by the labor and expertise of several very tired grown-ups. If you, like me, are a very tired grown-up, The Incandescent will hit you right in the heart.'
Lees meer ...
Wist je dat #1 - over literaire zombieromans en techbro's
Wist je dat #2 - over bookdealers, het alfabet en meer
Wist je dat #3 - over Pulitzers, de Decembermoorden en drie debuten
Soms link ik naar externe artikelen die zich achter een inlogmuur bevinden. Ik geloof hard in journalistiek en betaal graag voor goede artikelen. Soms kan je wellicht een artikel gratis lezen, misschien heb je wel een inlog en kan je een deel lezen. Ik probeer altijd in mijn blogs de essentie aan te geven, de reden dat ik het artikel link. Wees niet boos door het muurtje.