Wist je dat ... #5 - over handdoeken, armen vol boeken en toch weer die vrouwen, he
Mijn leven draait om boeken en ik praat graag 24/7 over boeken. De vele, vele nieuwtjes, feitjes, titels, artikelen en recensies die ik overal tegenkom door een jarenlang zorgvuldig opgebouwd nieuwsnetwerk wil ik graag delen met anderen. Graag laat ik daarbij volop de teugels vieren voor mijn geeky ik. Deze Wist je dat-reeks snijdt de middenman ertussenuit en levert direct van de bron aan de lezer, en dat ben jij! Wat je hier kan verwachten? Alles, maar vooral alles geeky.
1. ... de Libris Literatuur Prijs 2025 is gewonnen door Oroppa van Safae el Khannoussi? Ja, natuurlijk wist je dat al. Wist je ook dat de International Booker Prize (naar Engels vertaalde boeken) is gewonnen door Banu Mushtaq voor haar boek Heart Lamp, een uit het Kannada (taal uit zuidelijk India) vertaald boek? Het is voor het eerst dat een verhalenbundel wint. Je kan meedoen aan een challenge in de Hebban App waarin je 1 boek van een International Booker Prize-winnaar leest, de code is ROFUJ. Arthur organiseert deze challenge en hij start eind juli ook een soortgelijke challenge voor de Booker Prize (in Engels geschreven boeken)
2. ... wist je ook dat er een heel intrigerende shortlist voor de Arthur C. Clarke Award is bekendgemaakt? Hieronder vind je de zes genomineerde titels. De winnaar wordt op 25 juni bekendgemaakt. Van dit lijstje is alleen het boek van Kaliane Bradley vertaald. Zij en Tchaikovsky zijn dit jaar voor zo'n beetje elke prijs binnen de speculatieve fictie genomineerd.
- Private Rites van Julia Armfield
- The Ministry of Time van Kaliane Bradley
- Extremophile van Ian Green
- Annie Bot van Sierra Greer
- Service Model van Adrian Tchaikovsky
- Thirteen Ways to Kill Lulabelle Rock van Maud Woolf
3. ... juni een drukke maand is voor awards en prijzen? Niet alleen worden, naast bovenstaande Arthur C. Clarke Award, de winnaars van de Nebula Awards, Women's Prize for fiction, Bram Stoker Awards en Locus Awards bekendgemaakt, ook wordt de shortlist voor de Europese Literatuurprijs gepubliceerd.
4. .... boekwinkeltjes.nl mij glorieus heeft geholpen in het vinden en bestellen van een paar dozijn (oeps?) achtergrondboeken bij mijn projectje rond vrouwelijke auteurs? Moderne boeken zoals Optimistische woede van Fixdit en Dit is geen vrouwenboek van Corina Koolen zijn heel waardevol en informatief, maar ik was ook benieuwd naar hoe de situatie in de tweede helft van de vorige eeuw was. En vooral ook naar welke vrouwelijke auteurs in de mist van de geschiedenis zijn verdwenen. Het was heel gezellig om contact te hebben met zo veel antiquariaten in den lande.
5. ... de vijfde en laatste aflevering van het seizoen is geweest van Eva's Boekenpanel? Vijf keer mochten Roxane van Iperen, Paul de Leeuw en een wisselende derde (man) een boek uitlichten. Dat betekent vijftien boeken in het hele seizoen. Raad eens hoeveel boeken van vrouwelijke auteurs zijn genoemd? Eén. Eén van die vijftien boeken is van een vrouwelijke auteur (De redding van Judith Koelemeijer, genoemd door Roxane van Iperen). Er mochten nog extra boeken worden genoemd in een soort snel rondje achteraf, maar daar heb ik niet naar gekeken, alleen naar de 'officiële boeken' van het Boekenpanel.
Auteur Forugh Karimi (van Hebban Debuutprijs-winnaar De moeders van Mahipar) mag in Tijdgeest van Trouw drie boeken tippen en jawel, drie boeken van mannen (Stenen eten van Koen Caris, Misdaad en straf van Dostojevski en De bijensteek van Paul Murray). In het redactionele voorwoord van de nieuwste Tirade (literair tijdschrift) licht gasthoofdredacteur Julien Ignacio (van J.M.A. Biesheuvelprijs-winnaar Goudjakhals) vijf auteurs uit, vijf mannelijke auteurs uit het geheel van 9 mannelijke en 6 vrouwelijke auteurs die opgenomen zijn in dit nummer. Er worden géén vrouwelijke auteurs uitgelicht of genoemd in het redactionele voorwoord.
Als je eenmaal gaat kijken, opletten, tellen, turven, als je het eenmaal 'ziet', schrik je je de schompes. Het ergste is, ik zoek dit niet op, ik sla dingen open en kijk. En ik schrik te vaak.
6. ... Fixdit een nieuwe podcastreeks heeft? Zij hebben een reeks moderne klassiekers gedaan in de jaren 2021 tot en met 2024. Hun nieuwe reeks heet 'Lange lijnen': leden van het collectief vertellen over hun eigen schrijverschap en over hoe het werk van andere auteurs hen bij het schrijven heeft geïnspireerd. De eerste aflevering is voor Christine Otten, je kan de podcast vinden op Spotify (of: link).
7. ... na drie seizoenen Prime Video de stekker uit Wheel of Time trekt (lees meer)? Deze tv-serie gebaseerd op de boeken van Robert Jordan was net lekker op dreef en werd echt erg goed. Zo jammer!
8. ... er vanochtend een dikke bak voor het huis werd geparkeerd, er twee mensen uitstapten, er een handvol boeken de minibieb in werden gegooid en ze binnen tien seconden met beiden de arm vol boeken weer vertrokken? Even mopperen over de gebeurtenis in de buurtapp levert dan ook weer op dat er buren met armen vol boeken aan komen lopen om de schade te herstellen en nu zit ie boordevol (behalve het sneue kinderboekenplankje, mevrouw roofde daar 2/3e van weg helaas). Martijn is ze nagelopen en heeft toegelicht dat dit niet helemaal de bedoeling is en ze zullen het 'nooit meer doen', maar gingen er voor dit keer toch met de buit vandoor. Meestal gaat het goed, maar eerlijk delen blijft een moeilijk fenomeen voor een enkeling.
9. ... het eerste boek van de nieuwe uitgeverij Annex (van oud-Hebban recensent Anne Oerlemans) is aangekondigd? In september zal Chimaera van Alice Thompson verschijnen.
10. ... het morgen Towel Day is?! Draag een handdoek mee op 25 mei, waar je ook gaat, wat je ook doet. Helemaal als je fan bent van Douglas Adams. Niet vergeten, want anders ben je verloren!
Lees meer ...
Wist je dat #1 - over literaire zombieromans en techbro's
Wist je dat #2 - over bookdealers, het alfabet en meer
Wist je dat #3 - over Pulitzers, de Decembermoorden en drie debuten
Wist je dat #4 - over chocolade, canons en Chambers
Soms link ik naar externe artikelen die zich achter een inlogmuur bevinden. Ik geloof hard in journalistiek en betaal graag voor goede artikelen. Soms kan je wellicht een artikel gratis lezen, misschien heb je wel een inlog en kan je een deel lezen. Ik probeer altijd in mijn blogs de essentie aan te geven, de reden dat ik het artikel link. Wees niet boos door het muurtje.