Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 04 mei 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

18-06-2022: Alle boeken zijn keurig op de mat gevallen. We kunnen van start met lezen.

Discussieplanner (onder voorbehoud)

Vraag 1: 06 juli

Vraag 1 | Personages en ontwikkeling

Vraag 1a.

Van welk personage viel jou de ontwikkeling het meest op of vond je het meest opvallend? Welke levenslessen zorgden in jouw opinie voor die ontwikkeling?

Vraag 1b.

Stel je voor dat je in Afrika woont in een van die dure wijken van Dakar en je mag twee personages uit het boek uitnodigen voor een lekker etentje om eens een babbeltje met ze te maken, een goede raad te geven of eens heerlijk de oren te wassen. Wie zou jij uitnodigen, wat zou je voor hem/haar/hen klaar maken en wat zou je willen bespreken?

Vraag 2: Waarom raakt dit boek jou

Vraag 2a.

Welk moment in het verhaal raakte je het meest? Welke stukken uit het verhaal drongen echt door? Omdat we nog aan het begin van de leesclub zitten met deze vraag ben coulant en mag je ook 2 of 3 momenten noemen.

 

Vraag 2b.

Welke emoties riep dit boek in zijn algemeenheid bij je op tijdens het lezen? Gooit het er maar uit.

Vraag 2c.

Stel dat je minder (positief) geraakt bent dan de enthousiastelingen, kun je dan aangeven waarom de auteur niet tot je doordrong?

 

Vraag 3: De schrijfstijl

Vraag 3A

Welke 4-5 kernwoorden zouden terug moeten komen in jouw recensie als je de schrijfstijl van Keisha Bush beschrijft?

Vraag 3B.

Je krijgt de opdracht van de uitgeverij om het boek de recenseren en je mag 2 a 3 zinnen spenderen aan het beoordelen van de schrijfstijl: wat zou jij in die recensie neerpennen? 

Vraag 3C.

Is er een citaat dat je zo bijzonder vond dat je dat aan anderen wil laten horen? Welk citaat zou terugkomen in jouw recensie. Niet per se omdat het je qua inhoud raakt in je hart maar omdat je het mooi vindt qua schrijfstijl.

Vraag 4: Het begin en het einde

Vraag 4a. 

Vind je de titel passend/goed gekozen en waarom wel/niet? Vind je de oorspronkelijke titel - No heaven for good boys - passender?

Vraag 4b.

Jij krijgt, als vertaler van dit boek, niet alleen een zak met geld voor je vertaling, maar ook de opdracht om een nieuwe titel te bedenken want de uitgeverij is niet tevreden over de huidige titel. Wat zou jouw nieuwe titel zijn?

Vraag 4c.  

Hoe zou jij omschrijven wat er gebeurde aan het einde van het boek, verhaaltechnisch en schrijftechnisch? Wat vond je van dit einde? Geslaagd of niet? Waarom wel/niet?

Vraag 5: De boodschap en de opdracht

Vraag 5a.

Wat is voor jou de belangrijkste boodschap uit het boek? Wat wil de schrijfster overbrengen?

Vraag 5b.

Stel je voor dat je de opdracht krijgt om iets te veranderen voor de talibe's in Dakar. Wat zou jij willen doen als je daar rondliep? Welke hulp zou jij willen bieden, hoe zou je dat vorm geven? Wanneer heb je het gevoel dat je echt helpt?

 

Vraag 5c.

Ik plaats de link naar het artikel nog een keer. In dit stuk beschrijft de Talibe weer dat suikerklontjes verdiend moeten worden. Weet jij waar die suikerklontjes voor nodig zijn? En hoe komen ze toch aan die suikerklontjes. Hebben jullie daar een idee van?

Vraag 6: Zonder het op te zoeken…

Vraag 6a.

Kun jij gokken hoeveel 300 frank is als je het omrekent in euro’s, zonder dit op te zoeken?

Vraag 6b.

In Dakar kwamen de talibe's af en toe mensen tegen die geen geld gaven maar eten. Waarom zou dat zijn? Wat vind je daarvan?

Vraag 7: Jubelen en een vraag aan de auteur

Stel je moet dit boek aanprijzen aan je buurvrouw/collega/leesclubmaatjes of het boek aanbevelen als lid van de Hebban Tipper. Hoe zou je dat doen als je…

Vraag 7A.

…de inhoud in twee tot drie zinnen zou moeten omschrijven?

Vraag 7B

…een reclame-kreet mag gebruiken om het boek te verkopen/aan te bevelen/te bejubelen. (Bedenk een alternatieve kreet of quote als je het niet wilt aanbevelen en liever scherpe kritiek schrijft, zonder de auteur te kwetsen.)

Vraag 7C.

Je zit bij een bijzonder diner en plots kom je tot de ontdekking dat naast je de auteur van deze roman zit. Nadat je van de eerste schrik bent bekomen, durf je haar een vraag te stellen. Welke vraag zou dat zijn?

 

Vraag 8. Opbouw, genre en andere elementen

Vraag 8a.

Welk(e) stijlelement(en) van de roman maakt dit boek bijzonder: -(spannings)opbouw - structuur - perspectief - iets anders? Kun je dit ook uitleggen? Heb je hierin ook iets gemist? 

Vraag 8b. 

De Hebbancrew vraagt je om dit boek te beschrijven voor op de site en je mag zelf een genre-sticker er aan koppelen. Onder welk genre zou je deze roman scharen; literatuur/feelgood/‘historische’ roman/non-fictie/magisch realisme/iets anders? En waarom?

Vraag 8c. 

Die uitgever blijft je achter de vodden zitten en vraagt je om stukken te schrappen om het aantal pagina's van de roman te beperken. Wat zou jij schrappen? Een personage? Een passage? Een heel hoofdstuk of een klein zinnetje? 

Vraag 8d. (Facultatief)

Je besluit het anders aan te pakken en die lastpak van een uitgever over te halen om juist iets toe te voegen. Schrijf je eigen verhaallijn voor een extra plotje of alternatief einde in enkele zinnen op.

 

Vraag 9. Vergelijking, verwachting en adviezen

Vraag 9A.

Met welk ander boek dat je ooit las zou je dit boek kunnen vergelijken? Dat mag zijn qua onderwerp/stijl/leesplezier?

Vraag 9B

Welke verwachtingen had je vooraf en zijn die uitgekomen?

Vraag 9C

Welk boek(en) zou je de auteur, een van de personages en de andere deelnemers van deze leesclub willen aanbevelen naar aanleiding van het lezen van deze roman? Waarom dit boek?

 

Vraag 10: Van alles wat

Vraag 10A. 

In welke tijd speelt het verhaal zich af en waaruit kun je dat opmaken?

Vraag 10B. 

Welk antwoord van de anderen vond je het meest opvallend/leerzaam waardoor je dacht: "ach ja, zo had ik het nog niet gezien".

Vraag 10C.

Welke vraag heb jij nog voor de andere deelnemers?

Uiterste Recensie Datum: woensdag 27 juli

Het eindverslag vind je bij dit topic


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'. Doe dit op z'n laatst op 27 juli.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Keisha Bush

Keisha Bush

Keisha Bush behaalde een master in Creative Writing. Na een carrière in het bedr...