Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De val van Thomas G. van Nelleke Noordervliet

op 19 augustus 2020 door

Nelleke Noordervliet (1945) werd al bij haar debuut in 1987 uitgeroepen tot een van de belangrijkste hedendaagse auteurs van Nederland. Inmiddels heeft ze een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, waarvoor ze in 2018 de Constantijn Huygens-prijs ontving. Naast romans schrijft ze ook novellen, essays, toneelstukken en columns. Met de verhalenbundel Mevrouw Gigengack en het vervolg Gigengacks reizen laat Noordervliet zich bovendien van haar luchtige en komische kant zien. 

Hoewel haar romans gewoonlijk gekenmerkt worden door haar liefde voor geschiedenis, heeft ze in De val van Thomas G. voor een moderne setting gekozen, waarin het 'oude vertrouwde' boeken- en uitgeefvak aan de kaak wordt gesteld door de genadeloze sociale media. Het stelt haar in staat een ander favoriet thema uit te diepen; dat van het ethische dilemma en het toewijzen van verantwoordelijkheid. 

De val van Thomas G.

De 'Affaire Thomas G.' schokt het land. Pers en sociale media verketteren uitgever Thomas Geel, die een extreem controversieel boek uitbracht met de titel Hedendaags Fanatisme, geschreven dooreen uitgerangeerde historicus. Enkele maanden later komt Thomas om. In de donkere, stormachtige winter na zijn dood vertrekt zijn vrouw Isa naar Ierland om daar de gebeurtenissen te overdenken.

Tegelijkertijd besluit een jonge freelance journalist de affaire uit te gaan spitten. Hij zoekt contact met Geels opvolgster, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, met zijn carrièrebewuste dochter en ongrijpbare zoon. De affaire is voor hen nog lang niet voorbij. Ze botsen, naderen elkaar, liegen, bedriegen, zwijgen, spreken. Totdat de stem van Thomas opklinkt uit zijn nagelaten manuscript.

Leesfragment

Voor boekliefhebbers oefent de nieuwe roman van Noordervliet natuurlijk een grote aantrekkingskracht uit. Niet alleen is Thomas Geel uitgever die de fatale beslissing maakt een controversieel boek uit te geven, zijn vrouw Isa is zelf auteur en journalist Joris wil er zijn eigen verhaal van maken. We geven alvast een sneak preview van De val van Thomas G.:

Lees de eerste 16 bladzijden



Reacties op: De val van Thomas G. van Nelleke Noordervliet

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Ze was jarenlang...