Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 29 februari 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Opbouw en titelverklaring (klik hier voor de link)

2.a Het boek begint met vers 7 van Lied over mezelf van Walt Whitman. Zie je een link met het boek en snap je de keuze van Napolitano om dit vers in het boek op te nemen? Licht toe waarom je dat vindt.

2.b Hoewel de roman vooral focust op de zussen Padavano begint het verhaal met het tragische verleden van William. Waarom denk je dat het zo belangrijk is om in het begin op zijn verhaal te focussen?

2.c Het verhaal wordt opgebouwd vanuit verschillende perspectieven in elkaar overlappende tijdsperiodes. Wat vind je van deze opbouw waarin je (soms) dezelfde gebeurtenissen vanuit een verschillend perspectief leest. Licht toe waarom je dat vindt.

2.d Kan je, nu je het boek uit hebt, de titel verklaren? Geeft het iets van de essentie van het verhaal weer of was een andere titel wat jou betreft passender geweest?

3. Schrijfstijl (klik hier voor de link)

3.a Hoe zou je de schrijfstijl van Ann Napolitano omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en zinsopbouw. Zorgde ze er bijvoorbeeld voor dat je je emotioneel betrokken voelde bij de gebeurtenissen of bleef je misschien afstand voelen?

3.b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

4. Personages (klik hier voor de link)

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit William, Julia en Sylvie waaraan richting het einde van het verhaal het perspectief van Alice wordt toegevoegd. Via hun perspectief leer je de andere personages kennen.

4.a Heb je het gevoel dat je William, Julia, Sylvie en Alice goed hebt leren kennen? Hoe zou je hun persoonlijkheid en hun onderlinge relatie omschrijven?

4.b Dan de familie Padavano: Charlie, Rose, Cecelia, Emeline en Izzie leer je kennen vanuit wisselend perspectief. Heb je ze hierdoor op verschillende manieren leren kennen of vind je dat de verschillende perspectieven eenzelfde beeld schetsen? Hoe zou jij de verschillende personages individueel, hun rol in de familie en specifiek tot William, Julia, Sylvie en in mindere mate Alice beschrijven?

4.c Williams ouders en (overleden) zusje zijn voornamelijk op de achtergrond aanwezig. Hoe zou je de impact die zij op Williams leven hebben (gehad) omschrijven?

4.d De vriendenkring van William met in het bijzonder Kent en Arash en Emelines vriendin Josie: hoe zou je hun rol in het verhaal en met name in het leven van William beschrijven?

5. De familiebreuk (klik hier voor de link)

De hechte familieband begint door meerdere situaties barstjes te vertonen terwijl het toewerkt naar een definitieve breuk als William na zijn scheiding van Julia een relatie krijgt met Sylvie.

5.a Kan je situaties benoemen die verantwoordelijk zijn voor de barstjes in de sterke familieband voor de definitieve breuk?

5.b Snappen jullie de boosheid van Julia op Sylvie en William, waardoor ze ook het contact met haar andere zussen laat verwateren? Licht toe waarom je dat vindt.

5.c Snappen jullie het besluit van William om zijn vaderrecht op te geven en daar ook niet meer op terug te komen? Licht je antwoord toe.

5.d Het besluit van William om af te zien van zijn vaderrechten en het besluit van Julia om Alice te vertellen dat haar vader is overleden, drukt een stempel op Alice als personage. Kan je beschrijven welke impact deze besluiten op haar leven hebben?

6. Ode aan Little Women van Louisa May Alcott (klik hier voor de link)

De auteur beschrijft haar boek als een ode aan Little Women. dat gaat over de vier zusjes March: de lieftallige Meg, kwetsbare Beth, lichtelijk verwende Amy en natuurlijk de getalenteerde tomboy Jo. Een ander belangrijk personage is Laurie die met zijn grootvader op een groot landgoed naast het huis van de familie March woont. Het boek volgt een deel van hun leven tijdens de Amerikaanse burgeroorlog waarin vader March meevecht. Laurie is (heimelijk) verliefd op Jo, maar uiteindelijk trouwt hij met Amy. Meer informatie over het boek en Louisa May Alcott vind je hier .

6.a Welke parallel zie jij tussen de zussen Padavano en de zussen March en welke rol spelen William en Laurie hierin?

6.b Welke verwijzingen naar Little women heb jij in het verhaal terug kunnen vinden?  

7. Thema’s (klik hier voor de link)

Napolitano verwerkt meerdere (zwaardere) thema’s in het boek.

7.a Welk thema zou jij als hoofdthema benoemen? Licht toe waarom je dat vindt.

7.b Vind je dat Napolitano deze thema’s en de impact die ze op het leven van de personages hebben goed heeft uitgewerkt? Licht toe waarom je dat wel om misschien wel niet vindt.

8. Quotes (klik hier voor de link)

Zijn je mooie, bijzondere of opvallende zinnen opgevallen? Mij wel in elk geval. Ik bleef maar post-it notes plakken als me weer een mooie zin opviel, dus het was lastig om daar een of twee quotes uit te kiezen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor deze:

Nu was Rose de moeder die zich van haar dochter en van haar kleinkind afwendde. Rose hakte een tak van haar eigen stamboom af, wat betekende dat ze zowel pijn toebracht als zelf ervoer.

Ik koos deze omdat Rose hetzelfde deed als haar moeder bij haar. Een besluit dat haar veel pijn heeft gedaan en daarom voor mij onbegrijpelijk dat je zoiets dan je eigen kind aandoet.

In navolging daarop viel deze quote me op:

Er was een infrastructuur van grieven die Charlies en Rose’ uitgebreide families vorm had gegeven en bij elkaar vandaan had gehouden.

Iets wat zich ook in de nieuwe generatie heeft genesteld.

Ik ben benieuwd naar jullie quotes en waarom deze quote je zo aansprak.

9. Het boek in tien woorden (klik hier voor de link)

Als je een recensie van slechts tien woorden zou moeten maken, hoe zou je het boek dan beschrijven?

10. Verwachtingen en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

Alweer de laatste vraag!

10.a Zijn de verwachtingen die je bij vraag 1 uitsprak uitgekomen?

10.b Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers van gedachten wil wisselen. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ann Napolitano

Ann Napolitano

Ann Napolitano is een Amerikaanse auteur. Ze publiceerde twee romans en werkt vo...