Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 25 augustus 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1 (10/9) verwachting en eerste indruk

De boeken staan aangekondigd in de postapp en zullen vandaag of na het weekend bezorgd worden zodat we kunnen gaan lezen. Maar jullie hebben ongetwijfeld bepaalde verwachtingen van dit boek. Omdat we daar aan het einde van de leesclub op terug gaan kijken, is hier de eerste vraag.

1 A. Wat zijn jouw verwachtingen van Meer dan je ooit zult weten. (We komen hier in de laatste vraag nog op terug)

Nu je het boek in de handen hebt:

1 B. Wat is je eerste indruk van het boek. Voelt het lekker aan, hoe zijn de letters enz enz. Er komt nog een vraag over de cover en de titel en hoeverre die bij het boek passen, maar de eerste indruk mag je hier kwijt.

Vraag 2 (2/10): De cover en de titel

2 a. In vraag 1 hebben we het al gehad over hoe het boek eruit ziet. Nu is de vraag: Wat vind je van de cover en past deze bij het verhaal?

2 b. Bij het zoeken naar andere covers kom ik twee andere tegen. Een voor Engeland en Australië en de andere voor Amerika. Voor Nederland is er voor een nieuwe gekozen. Waarom zou er nu voor een andere cover zijn gekozen? Welke vind je mooier?

bf66f675ddf3a698b9847fd7818693b5.jpg

2 c. Wat vind je van de titel van het boek? Past deze bij het verhaal?

2 d. De oorspronkelijke titel is More than you’ll ever know. Voor de Nederlandse titel was de vertaling voldoende. Maar als je een andere titel zou moeten bedenken, welke is dat dan?

Vraag 3: (4/10) Personages

3 a Het draait in dit boek om Cassie en Lore. Hoe zou je hen omschrijven? Maken ze een ontwikkeling door? Heeft een van hen je voorkeur?

3 b De relatie tussen Cassie en Lore begint voorzichtig, maar verandert gedurende het boek. Hoewel het Cassie is die Lore interviewt, is het Lore die Cassie persoonlijke tegenvragen gaat stellen, waardoor ook zij haar eigen verleden onder ogen moet gaan zien.
Wat vind je van deze verschuiving in het verhaal?

3 c. De mannelijke personages Andrès, Fabian en Duke zijn ook van belang. Komen zij voldoende aan bod. Heb je een favoriet en waarom?

3 d. Gutierrez voert daarnaast nog diverse personages op, die een rol spelen in de levensverhalen van Cassie en Lore. Is er een personage van wie je wel wat meer had willen weten? Waarom?

Vraag 4: (6/10) Schrijfwijze en perspectief

4 a. Wat vind je van de schrijfwijze van Katie Gutierrez? 

4 b. De hoofdstukken wisselen constant van perspectief tussen Cassie en Lore. Vond je dit prettig om te lezen of juist niet? 

4 c. De hoofdstukken van Cassie spelen in 2017, die van Lore in 2017, en in het verleden. Is je een verschil opgevallen tussen de verhalen van heden en verleden?

4 d. Er werd al een opmerking gemaakt over het vele gebruik van Spaanse woorden. Heb je die opgezocht?
Heb je nog andere dingen opgezocht op internet/google?

Vraag 5: (8/10) Ethiek

Ik had al aangegeven dat er een vraag zou komen over ethiek.Ik heb internet er even op nageslagen:

Wat verstaan we onder ethiek?

Ethiek is de wetenschappelijke of systematische studie van de moraal. Anders gezegd is ethiek 'kritisch nadenken over wat (moreel) goed is om te doen'. Van oudsher wordt de ethiek gezien als een onderdeel van de filosofie.

In het boek zijn diverse gebeurtenissen te vinden waarbij ethiek van belang is.

5a Bij het schrijven van true crime gaat het om ware gebeurtenissen. Verhalen kunnen dan worden geschreven met of zonder de betrokken personen. Wat is ethisch gezien het beste en waar zou jij voor kiezen?

5b Cassie besluit een boek te gaan schrijven over true crime met het idee dat ze het verhaal gaat vertellen met de woorden van Lore Rivera. Haar zoon Matteo maakt er een opmerking over: "Jouw woorden bedoel je?"
Heeft Matteo hier een punt? Wat is jouw mening?

5c Naarmate het verhaal vordert komen wij, net als Cassie, achter de ware toedracht van het verhaal. Cassie neemt een beslissing wat ze daarmee gaat doen.
Waarom denk je dat ze het zo heeft afgerond?

5d. Er zijn nog meer gebeurtenissen in het boek te vinden, waarin ethiek een grote rol speelt. Welke is/zijn jou opgevallen?

Vraag 6 (10/10): Thema's 

6a. Welke algemene en/of maatschappelijke thema's heb je kunnen ontdekken in dit boek?

6b. Naast thema's zijn er ook motieven. Deze onderdelen worden wel door elkaar gebruikt, maar een motief kan veel meer zijn dan een thema dat door het hele boek heen is te vinden. Het kunnen kleuren of voorwerpen zijn die met regelmaat terugkeren. Heb je een of meerdere motieven kunnen vinden in het boek?

(Het kunnen dingen zijn als rozen, die zijn gedurende het verhaal aanwezig en komen steeds terug. Denk niet te moeilijk, het is vaak een gevoel, zo van he, opvallend, alweer dit of dat.)

Extra info:

Thema en motief: link
Motief: patroon. Ze geven het thema vorm en zorgen ervoor dat het verhaal een eenheid vormt en niet een aaneenschakeling is van losse gebeurtenissen. Een patroon ontstaat wanneer kleinere delen door herhaling aan elkaar geschakeld worden.

- Abstract motief: kleinere thema’s.
Vb: Toeval, liefde, haat, verraad, angst, schuld, boete, wraak

 - Leidmotief: een concreet, tastbaar en terugkerend element.
Vb: De dobbelsteen in ‘De aanslag’

 - Klassiek motief: alleen te onderscheiden als je het oorspronkelijke verhaal kent.
Vb: het assepoestermotief: een verhaalfiguur wordt slecht behandeld door zijn stiefmoeder

 - Grondmotief: een ander woord voor thema.
Thema (grondmotief): de kortste aanduiding van het centrale gegeven waar een verhaal eigenlijk over gaat. Het thema geeft het kortst mogelijke samenvatting van een verhaal.

Vb:

  • *liefde
  • *de strijd tussen goed en kwaad
  • *dood
  • *ouderdom
  • *schuld en boete
  • *het verlies van een partner
  • *verstoorde ouder-kindrelaties

En ook vond ik op internet: link

 Een motief is een element dat telkens terugkomt, zoals een patroon in een veel te dure Burberry broek. Je weet wel, die prachtige klassieke rood-wit-zwarte ruit op beige ondergrond. Dat ruitje komt steeds terug. Een motief in een verhaal is een verhaalonderdeel dat steeds terugkomt. Het heeft dan ook grote betekenis voor het verhaal.

Een bekend motief is het getal 8 in Het gouden ei van Tim Krabbé. Dit getal komt steeds terug in het boek.

 Als je alle motieven uit het boek bij elkaar legt, dan krijg je inzicht in het thema. Vaak moet je dat nog zelf formuleren. Een van de thema’s van Het gouden ei is de dood. De dood is namelijk eeuwig en komt veel voor in het boek: Saskia en Rex sterven allebei en Saskia had een droom waarin zij niet kon sterven tot het gouden ei waarin zij opgesloten zat tegen een ander gouden ei was aangebotst.

Vraag 7: (12/10) Scènes en mooie zinnen

7 a. Heb jij mooie/bijzondere/indrukwekkende/ontroerende zinnen gemarkeerd? Laat maar horen welke zinnen dat zijn en waarom je deze zo aansprak.

7 b. Zijn er naast bijzondere zinnen zijn er ook scénes/gebeurtenissen in het boeken die indruk hebben gemaakt, zowel positief al negatief en heeft de schrijfster je kunnen raken? Vertel welke gebeurtenis dat is (of zijn) en waarom.

7c Was er iets anders dat nog speciaal opviel?

Vraag 8: De waarheid en het einde

Het draait uiteindelijk allemaal om de moord op Andrès en de twijfels die de bekentenis en veroordeling van Fabian opriep bij Cassie.

8 a Heb je zelf kunnen beredeneren hoe het in elkaar stak? Zo ja, wanneer was je erachter? Of heeft de ware toedracht je verrast?

8 b Wat vind je van de uitwerking van deze true crime uitgevoerd door middel van de gesprekken tussen Cassie en Lore.

8 c Wat vind je van het einde van verhaal/boek? Zijn alle losse eindjes afgerond?

Vraag 9: Quote's en het boek in tien woorden

9 a. Op de binnenzijde van het boek en op de achterkant staan diverse citaten van kranten en auteurs. Is er een bij die je het meeste aanspreekt of die je het beste vindt passen? 

9 b Wat doet zo'n rijtje quotes van een andere bekende schrijvers en/of kranten in een boek met je, wordt je daardoor beïnvloed?

9 c. Als jij het boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).

Vraag 10: Verwachtingen en vragen

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

10 b. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen.


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katie Gutierrez

Katie Gutierrez

Katie Gutierrez is schrijver en redacteur en woont in San Antonio, Texas. Ze stu...