Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 6: Thema's en motieven

op 10 oktober 2022 door

6: Thema's en motieven

6a. Welke algemene en/of maatschappelijke thema's heb je kunnen ontdekken in dit boek?

6b. Naast thema's zijn er ook motieven. Deze onderdelen worden wel door elkaar gebruikt, maar een motief kan veel meer zijn dan een thema dat door het hele boek heen is te vinden. Het kunnen kleuren of voorwerpen zijn die met regelmaat terugkeren. Heb je een of meerdere motieven kunnen vinden in het boek?

(Het kunnen dingen zijn als rozen, die zijn gedurende het verhaal aanwezig en komen steeds terug. Denk niet te moeilijk, het is vaak een gevoel, zo van he, opvallend, alweer dit of dat.)

Extra info:

Thema en motief: link
Motief: patroon. Ze geven het thema vorm en zorgen ervoor dat het verhaal een eenheid vormt en niet een aaneenschakeling is van losse gebeurtenissen. Een patroon ontstaat wanneer kleinere delen door herhaling aan elkaar geschakeld worden.

- Abstract motief: kleinere thema’s.
Vb: Toeval, liefde, haat, verraad, angst, schuld, boete, wraak

 - Leidmotief: een concreet, tastbaar en terugkerend element.
Vb: De dobbelsteen in ‘De aanslag’

 - Klassiek motief: alleen te onderscheiden als je het oorspronkelijke verhaal kent.
Vb: het assepoestermotief: een verhaalfiguur wordt slecht behandeld door zijn stiefmoeder

 - Grondmotief: een ander woord voor thema.
Thema (grondmotief): de kortste aanduiding van het centrale gegeven waar een verhaal eigenlijk over gaat. Het thema geeft het kortst mogelijke samenvatting van een verhaal.

Vb:

  • *liefde
  • *de strijd tussen goed en kwaad
  • *dood
  • *ouderdom
  • *schuld en boete
  • *het verlies van een partner
  • *verstoorde ouder-kindrelaties

En ook deze info vond ik op internetlink

 Een motief is een element dat telkens terugkomt, zoals een patroon in een veel te dure Burberry broek. Je weet wel, die prachtige klassieke rood-wit-zwarte ruit op beige ondergrond. Dat ruitje komt steeds terug. Een motief in een verhaal is een verhaalonderdeel dat steeds terugkomt. Het heeft dan ook grote betekenis voor het verhaal.

Een bekend motief is het getal 8 in Het gouden ei van Tim Krabbé. Dit getal komt steeds terug in het boek.

 Als je alle motieven uit het boek bij elkaar legt, dan krijg je inzicht in het thema. Vaak moet je dat nog zelf formuleren. Een van de thema’s van Het gouden ei is de dood. De dood is namelijk eeuwig en komt veel voor in het boek: Saskia en Rex sterven allebei en Saskia had een droom waarin zij niet kon sterven tot het gouden ei waarin zij opgesloten zat tegen een ander gouden ei was aangebotst.



Reacties op: Vraag 6: Thema's en motieven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katie Gutierrez

Katie Gutierrez

Katie Gutierrez is schrijver en redacteur en woont in San Antonio, Texas. Ze stu...