Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 8. De ontsnapping

op 03 december 2017 door

Vraag 8.a. Steeds blijkt dat Alex Boogers, maar ook een schrijver als Walter van den Berg (zijn boek Schuld werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs) veel aandacht heeft voor mensen die in arbeiderswijken wonen en in het leven maar moeizaam vooruitkomen. “Ik moest mijn best doen om meer dan een stoeptegel te worden,” zegt Amy op blz. 173. Denk bijvoorbeeld ook aan stratenmaker Angelo. Hij kon het werk niet meer aan, maar raakt in gevecht met de administratieve regelcultuur van de Arbodienst. Daar stelt hij de elite tegenover. Het is een enkeling die weet te ontsnappen uit het milieu. Bij Alex Boogers is het nooit allemaal zwart-wit. Hij probeert steeds iets van hoop te laten zien. Op de elite heeft Alex Boogers het niet zo begrepen. Waarom zou dat zijn? Zie je dat in ‘Een hemel van sproeten terug?

Vraag 8.b. Diepgravertje (facultatief). Je ziet wel verwantschap tussen Alex Boogers en de mannen die in Amerika als verschoppelingen werken aan hun ‘Great American Novel: Baldwin, Salter, Bukowski bijvoorbeeld. Zou je Harvey ook als zo iemand kunnen zien (lees bijvoorbeeld blz. 152 nog eens? En is er verwantschap tussen Harvey en Alex Boogers?

986868336723ae112d6818692bbaa056.jpeg 'Great American novel'



Reacties op: Vraag 8. De ontsnapping

Meer informatie