Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Oorlog en oorlog van László Krasznahorkai

op 19 juni 2023 door

De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in vertaling is verschenen. De longlist werd door dertig kwaliteitsboekhandels gekozen en uit deze lijst selecteerde een vakjury de shortlist van vier boeken. Ook zullen zij de winnende roman kiezen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.

De vakjury bestaat uit auteur Christine Otten, dichter en recensent Iduna Paalman, boekhandelaren Erik Hoekstra en Jan Bouman, en literair vertaler Adri Boon (winnaar Europese Literatuurprijs 2022). Over de shortlist van vier boeken zegt voorzitter Otten:

'Er is niets vrijblijvens aan de vier genomineerde romans. Alle vier ademen ze urgentie, zowel qua inhoud als vorm. Ze weerspiegelen – ieder op hun eigen manier en toon – de worstelingen, strijd en vernaderingen die gaande zijn in het Europa van nu.'

Over het boek

Oorlog en oorlog

László Krasznahorkai, vertaald door Mari Alföldy

De wat wereldvreemde Gyorgy Korin werkt bij een archief in een Hongaars provinciestadje. Op een dag vindt hij daar een merkwaardig manuscript. Het is onduidelijk wie het geschreven heeft en wanneer. Het vertelt het verhaal van vier mannen, die in de verschillende hoofdstukken, zonder chronologie of logica, in steeds andere periodes van de wereldgeschiedenis opduiken - van de Bronstijd op Minoïsch Kreta tot de Romeinse provincie Britannia, in Gibraltar ten tijde van Columbus - voortdurend op de vlucht voor oorlog en verwoesting.

Korin raakt gefascineerd door de teksten en besluit ermee naar het 'middelpunt van de wereld' te reizen, New York, waar hij als afsluiting van zijn leven de tekst aan de eeuwigheid wil toevertrouwen door hem op het internet te zetten. Als hij klaar is met zijn werk en het hele manuscript op internet staat, reist hij af naar Schaffhausen in Zwitserland, waar zich in een museum een kunstwerk bevindt waarvoor hij een bijzondere liefde heeft opgevat. Daar eindigt het verhaal op een manier die iedereen die erbij is, en ook de lezer, zal ontroeren.

Lees een sneak preview

Bekijk alle genomineerden



Reacties op: Oorlog en oorlog van László Krasznahorkai

Meer informatie

Gerelateerd

Over

László Krasznahorkai

László Krasznahorkai

László Krasznahorkai (1954) studeerde rechten en Hongaarse literat...