Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 10 | Babylonische spraakverwarring en Korin komt op bezoek

op 29 augustus 2023 door

We zijn aangekomen bij de laatste vraag van deze leesclub, hoewel ik denk dat er nog voldoende munitie zou zijn voor nogmaals 10 vragen die dan weer 8 nieuwe vragen zouden oproepen. Elke vraag zou leiden tot een verwijzing naar mythes en legendes, naar Bijbelverhalen, tot nieuwe vraagtekens en tot Babylonische spraakverwarring. Om de draad niet te verliezen houden we het bij tien leesclubvragen waarbij het bij de laatste vraag de vraag is of jullie nog vragen hebben voor de ander. Daarover kunnen we nog een Babylonische babbeltje maken.

Vraag 10 | Spraakverwarring als Korin op bezoek komt

Vraag 10a.

We zijn het er over eens dat het een lastig boek is om in 1x te bevatten en dat de ene vraag de andere oproept. Ook hoeven we niet alles te begrijpen. Heb jij, na onze uitgebreide discussie, het gevoel dat je het boek beter bent gaan snappen dan je deed voor de discussie van start ging?

Vraag 10b.

Stel je voor dat je in de trein zit, bij de bushalte staat, in een kroeg zit of op moet staan uit je luie stoel omdat de deurbel gaat. Opeens sta je oog in oog met een man met wat afstaande oren, de schouders fors opgetrokken waardoor je ziet dat hij pijn heeft aan zijn nek en schouders (ter hoogte van de atlas), in een wat smoezelige jas waarin hij duidelijk dingen heeft verborgen. Hij begint met je te praten in een taal die je al snel herkent als Hongaars. Je verstaat er niks van maar google-translate op jouw telefoon en enkele Engelse woorden uit zijn mond maken je al snel iets meer duidelijk. Zie je het voor je? Natuurlijk weet je direct dat dit Korin is, die weer eens ergens verschenen/opgedoken is. Welke vraag zou jij hem stellen om hem, het boek, de auteur en/of jezelf beter te begrijpen?

Vraag 10c.

Korin is in de discussie een aantal keren vergeleken met een Jezusfiguur. Vind jij dat ook?
Zo ja, waarom wel? Welke aanwijzingen heb je daarvoor?
Zo nee, welke argumenten heb je om die hypothese te ontkrachten?

Vraag 10d.

Welke vraag heb je nog voor de andere deelnemers? Welk aspect van het boek is onderbelicht gebleven?

Vraag 10 extra

Waarom is New York het midden van de wereld?

Denken jullie aan de recensie (uiterlijk op 31 augustus) en aan het afmelden van de leesclub bij de pagina: Plaats je recensie? Bij die laatste pagina mag je een mooie zin uit je recensie neerpennen evenals een sterrenwaardering (in hele sterren).
Als je meedeed met een eigen exemplaar, laat dan even weten of je ook een recensie gaat schrijven (of al schreef). Ik mag jouw sterrenwaardering meetellen als je ook een recensie schreef over dit leesclubboek. (Dat hoeft geen recente recensie te zijn).

 



Reacties op: Vraag 10 | Babylonische spraakverwarring en Korin komt op bezoek

Meer informatie

Gerelateerd

Over

László Krasznahorkai

László Krasznahorkai

László Krasznahorkai (1954) studeerde rechten en Hongaarse literat...