Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Glazen Sleutel

op 16 augustus 2022 door

Gisteren werd de winnaar van de Glazen Sleutel 2022 bekendgemaakt. Na vijf keer Zweden was het dit jaar een Deense auteur die met de prijs aan de haal ging. Morten Hesseldahl is bij ons een nobele onbekende, maar hij heeft al een tiental werken op zijn naam staan en is administratief directeur bij de bekende Deense uitgeverij Gyldendal. Vandaag vertellen we jullie wie de vijf genomineerden van dit jaar waren en wie al eerder in de prijzen vielen. 

Glasnyckeln / De  Glazen Sleutel

De Glazen Sleutel, voor het eerst uitgereikt in 1992, is een prijs voor de beste misdaadroman uit het Scandinavische taalgebied (Zweeds, Fins, Noors, Deens, IJslands). Het initiatief werd indertijd genomen door het ‘Skandinaviska Kriminalsällskapet', maar is sinds jaren een samenwerking tussen de vijf nationale organisaties (Det Danske Kriminalakademi, Finska Deckarsällskapet, Isländska Kriminalsällskapet, Rivertonklubben i Norge en Svenska Deckarakademin). De prijs is vernoemd naar (vreemd genoeg) een boek van de Amerikaanse schrijver Dashiel Hammett, The glass key. De winnaar krijgt een echte glazen sleutel, gemaakt door Nybro Glasbruk (een Zweedse glasfabriek).

De genomineerden van 2022

Naar goede gewoonte waren ze met zijn vijven, één boek per land. Tuomainen en Larsson verschenen al in Nederlandse vertaling, Sigurðardóttir komt er eind augustus aan. Zowel Bakkeid als de winnende Hesseldahl vonden nog niet de weg naar een Nederlandse uitgeverij.

  • Morten Hesseldahl (DK) - Mørket under isen (niet vertaald)
  • Antti Tuomainen (FI) - Jäniskerroin (De haasfactor)
  • Yrsa Sigurðardóttir (IS) - Bráðin (De prooi)
  • Heine Bakkeid (NO) - St. Avenger (niet vertaald)
  • Åsa Larsson (SE) - Fädernas missgärningar (De zonden van onze vaders)

Eerdere winnaars

Hieronder volgt een opsomming van de winnende boeken, met waar mogelijk een link naar de Nederlandse vertaling. 

Zijn jullie bekend met de Glazen Sleutel? Hoeveel van de 31 winnende titels konden jullie al afvinken? 



Reacties op: De Glazen Sleutel

Meer informatie

Gerelateerd