Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Even voorstellen: Evelien Walravens

op 24 oktober 2019 door

Met Literatuur onder de Loep mogen we heel wat nieuwe mensen verwelkomen! Eerder stelden Hetty, Ellen en Tea zich al voor, vandaag is Evelien aan de beurt! De artikels met onze Parels en Favorieten zullen dus nog wàt langer worden!

De oplettende volger van Literatuur onder de loep had waarschijnlijk al gezien dat ik een beetje geruisloos ben toegevoegd aan het “team”. Het wordt dus nu wel tijd om mij even voor te stellen.

Ik ben Evelien Walravens, bijna 49 jaar oud en getrouwd met Johan. We komen beiden uit de Gelderse Betuwe maar zijn via Amsterdam in de Haarlemmermeer terecht gekomen. Daar wonen we nu al 27 jaar met veel plezier. Ons huis wordt naast ons ook nog bevolkt door twee (schijn)Heilige Birmaanse katten Rocky en Kenzo van 10 jaar oud. 

0f10813b83ea7d304a12e9282cb390e9.jpg

Begin jaren negentig studeerde ik Russische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam waardoor ik mijn liefde voor de Russische literatuur heb ontwikkeld. Vooral de grote Russen als Lev Tolstoj en Alexander Poesjkin zijn mijn favorieten. Anna Karenina is een van mijn meest geliefde boeken. Dat ik daar een leesclub met eigen exemplaren voor organiseerde, samen met Loep - collega Gigi, was niet meer dan logisch.

Las ik naast die Russen voorheen voornamelijk literaire thrillers van onder andere Nicci French (ter ontspanning), sinds ik Hebban ontdekte in 2014 is mijn leesgedrag drastisch uitgewaaierd over eigenlijk alle genres die er maar bestaan. Maar ik kan nu toch wel zeggen dat mijn voorkeur het meest ligt bij dikke, historische literaire romans waar al die Russen natuurlijk prima bij passen.

In 2013 werd ik geconfronteerd met fikse gezondheidsproblemen die nog steeds chronisch aanwezig zijn. Hierdoor ben ik ook gedeeltelijk afgekeurd maar sinds een jaar of drie kan ik ook weer een paar halve dagen werken en heb ik nu een leuke baan in de plaatselijke bibliotheek waar ik met nóg meer boeken te maken heb dan een mens eigenlijk aankan. Ik vind het erg fijn om boeken te lezen maar er over praten en mensen boeken aanraden, is minstens net zo leuk. Daarom ben ik ook erg blij dat ik mij sinds afgelopen zomer officieel Hebban-recensent mag noemen. Ik mocht al drie boeken onder deze noemer recenseren en daarvan is Wat we niet vertelden van Lara Prescott me het meest bijgebleven. In dit boek speelt een boek de hoofdrol: Dokter Zjivago van Boris Pasternak. Weer een Rus, hoe kan het ook anders…

Naast al die boeken, hoe dikker hoe beter, heb ik nog andere bezigheden. Ik zing in een popkoor, ik ga graag naar concerten en musea. Ook schrijf ik een boekenrubriek in het ledenblad van de plaatselijke Seniorenverenging; waar een baan in de bibliotheek al niet toe kan leiden! Verder moet ik jullie nog bekennen dat ik ook een afwijking heb: ik ben een enorme horror-fan! Films, tv series, boeken… het kan me niet eng genoeg zijn! Ik ben dus ook vaak te vinden met een boek van Stephen King; zijn nieuwste, Het instituut, kan ik iedereen aanraden. Ook de boeken van Thomas Olde Heuvelt, zoals Hex en Echo, staan hier in de kast. En dit benadrukt maar weer eens hoe divers mijn boekensmaak is. Eigenlijk kun je me ieder boek voorhouden en ik lees het!

Wat jullie hier op de Loep-spot van me kunnen verwachten is nog een beetje vaag, ik beken het maar eerlijk. Er zijn al wel wat ideeën, in ieder geval “iets” rondom De kat en de generaal van Nino Haratischwili. Zij is begin november in Nederland en ik mag van Hebban op 5 november naar een ontmoeting met haar bij Boekhandel Jimmink in Amsterdam. Daar kijk ik erg naar uit! Maar er volgt zeker nog meer: samenleesprojecten met andere leden van deze spot maar ook Nederland Leest in november dat dit jaar ook een enorm leuke samenwerking heeft met Hebban. Als bibliotheekmedewerker kan ik dit niet links laten liggen natuurlijk! Kortom, houd Literatuur onder de loep in de gaten en ik kom vast nog eens voorbij. Ik heb er zin in!



Reacties op: Even voorstellen: Evelien Walravens

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828–1910) verloor op jeugdige leeftijd zijn ou...

Nicci French

Nicci French

Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard (1958) en Sea...

Boris Pasternak

Boris Pasternak

Boris Pasternak (1890-1960) was een veelzijdig talent maar vestigde vanaf de jar...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...