Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Literaire leesclubs op Hebban

op 16 juni 2018 door

Hebben jullie het ook gemerkt dat er voortdurend een heel aantal leesclubs lopen en er altijd maar weer bijkomen? Het is een ramp voor Hebbaners en boekenfans die lijden aan het FOMO-syndroom: Fear Of Missing Out. Het ene goede boek volgt elkaar op na het andere, en waarom zou je de kans willen missen om misschien wel één van de beschikbare leesclubexemplaren te ontvangen in ruil voor deelname aan de tofste digitale leesclubdiscussies van Nederland en Vlaanderen?

Wat is juist de Hebban-leesclub?

In een gewone ‘fysieke’ leesclub ontmoet je andere lezers met wie je een boek ‘live’ kan bespreken in een groep wat natuurlijk helemaal anders is. Dat is echter niet altijd mogelijk. Hebban is één van de grootste communities waar je nu voor online leesclubs kan inschrijven. Als je inschrijft en je wordt ingeloot in een Hebban leesclub, krijg je een gratis leesclubexemplaar opgestuurd van het boek dat wordt besproken. Af en toe komt er een (buzz-)actie langs met e-books maar meestal is dat een gratis papieren versie. Daar staat wel tegenover dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen, en dat je er ook voor jezelf de beste ervaring uithaalt als je het boek op tijd volledig uitleest en actief deelneemt aan de discussie natuurlijk. Lees deze voorwaarden gerust nog eens na. Deze blijven steeds beschikbaar op de website. In het geval van een gewonnen e-book is het ook uiterst belangrijk dat je je e-book uiteraard niet illegaal deelt op één of andere manier. 

Literaire leesclubs: alle genres hun lezers

Weet voor welk boek je inschrijft! Een literaire roman waar meerdere lagen, symbolen, en intertekstualiteit kunnen inzitten, enz. vraagt een andere manier om lezen dan een liefdesroman of een thriller. Dit is geen uitspraak over de kwaliteit van dit soort boeken, vele lezers wisselen af tussen verschillende genres, een thriller kan ook serieuze thema’s aankaarten en best een zwaar verhaal behandelen, en heel wat romans zitten op de grens van wat feelgood en literair is ...  Je kan klassiekers of debutanten bespreken, dikke kleppers en mini-kleppertjes, middeleeuwse of eigentijdse verhalen, enz. Elk boek is dus anders en heeft een specifieke schrijfstijl. Van elk leesclubboek staat tegenwoordig een preview bij het inschrijvingsformulier. Het is dan ook zeer aan te raden om deze preview te lezen vooraleer je inschrijft, al is het maar enkele bladzijden, om even van het verhaal en van de stijl te proeven. Het is nog geen garantie dat het boek je volledig zal bevallen natuurlijk maar je krijgt zo toch wel een duidelijker beeld van het boek waarvoor je inschrijft. 

Leesclubfeuilletons

Er worden soms ook leesclubfeuilletons gelanceerd: een leesclub waarin je met een groot aantal lezers de uitdaging aangaat elke week een aflevering te lezen uit een dikker boek tegen de release-datum van dat boek in de winkels, en waarvan je wordt gevraagd je recensie op een bepaalde dag te plaatsen, meestal vlak voor of op de release-datum.  Over het eerste boek dat in feuilletonvorm werd gelezen, Het achtste leven van de Duits-Georgische Nino Haratischwili, wordt nog steeds lyrisch gedaan door de toenmalige leesclubdeelnemers. Maar hoe bevielen een aantal van de volgende leesclubfeuilletons een aantal van onze volgers en vrienden? En hoe werd één van de Libris leesclubs beleefd dan wel één van de laatste leesclubs in de reeks rond de nieuwe Willem Elsschot-uitgaven? 

Enkele leesclubervaringen

Sigried: “Mijn laatste leesclub als coördinator was die van Wees Onzichtbaar van Murat Isik, meteen ook de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018. Een leesclub met 50 deelnemers is ontzettend leuk, maar het is niet altijd even gemakkelijk om alle reacties te lezen en met elkaar te verbinden. Nu bleek dat bijna alle lezers laaiend enthousiast waren over het boek, waardoor men het vaak snel met elkaar eens was. De paar afwijkende stemmen waren daarom erg welkom en zorgden toch voor wat reacties heen- en –weer.
Waar ik ook van geniet is de eerste reacties op het boek in het leesclubcafé. Je merkt soms dat mensen steeds enthousiaster worden, of net hun mening na een paar hoofdstukken bijstellen. Eenzelfde evolutie heb ik zelf ook al een paar keer meegemaakt bij de leesclubdiscussie. Onlangs nog was ik erg onder de indruk van De Pelikaan van Martin Michael Driessen, maar nam mijn enthousiasme tijdens het beantwoorden van de vragen steeds meer af. Net door dieper op de personages en uitwerking van de thema’s in te gaan, kwamen toen voor mij een aantal lacunes bloot te liggen die ik tijdens het lezen niet had gezien. En zo is het toch nog steeds verrassend hoe het uiteindelijke eindoordeel van een individuele lezer en van de totale leesclub uitdraait.”

Guido: “Zeg nooit gewoon ‘ leesclub ‘ tegen een leesclub met een boek van Elsschot!
Lijmen/Het been (coördinatie Nathalie ) van Willem Elsschot, is een leesclub die volledig in de trend ligt van de vorige leesclubs met de vernoemde auteur. De afwisselende coördinatoren, Nathalie Brouwers en Jan Stoel, zorgen voor een hoogstaand niveau. Om dat te bereiken worden een aantal interessante links en zéér doordachte, annex verdiepende extra-vragen aangereikt, vragen die grotendeels afwijken van de geijkte standaardpatroon. Daardoor ontsnapt er ons weinig van het unieke schrijverstalent van de tweevuldigheid De Ridder/Elsschot.“

Guy: “Een leesclub in feuilletonvorm, gespreid over vier wekelijkse afleveringen. De deelnemers ontvangen elke week een aantal hoofdstukken in digitale versie. Een tweetal dagen na ontvangst van elke aflevering stellen de coördinatoren (in dit geval Greet en ikzelf) drie dagen na elkaar een vraag over de aflevering. We lezen en bespreken dit keer Verwarring, het derde boek over de familie Cazalet, geschreven door de Britse auteur Elizabeth Jane Howard (1923-2014). Een familiekroniek die zich afspeelt voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Verwarring is een perfect gekozen titel, de confusie is immers bijzonder groot. Er heerst verwarring, zowel qua verhaal, stijl, inhoud, als qua gevoel dat aanwezig is bij heel wat personages en zelfs bij de lezers. Niet alle deelnemers zijn even enthousiast na het lezen en dat merk je ook in hun beoordeling van het boek. In schril contrast met de eerdere twee delen, die bijna algemeen erg hoog werden gewaardeerd. Verwarring heeft een hoger soapgehalte en duwt de literaire kwaliteit naar een lager niveau. Howard zet hier ook wel minder pareltjes van zinnen neer. De leesclubdiscussie wordt hierdoor echter nog pittiger. De deelnemers blijven evenwel steeds heel gedisciplineerd en beleefd tegen elkaar. Zo hoort het toch met een Hebban leesclub? Zelf heb ik als coördinator en als lezer heel wat plezier beleefd aan dit feuilleton. Ondanks de uiteenlopende meningen over Verwarring, kijken alle deelnemende lezers vol verwachting uit naar het vierde en laatste boek Bevrijding. Wordt vervolgd, in het najaar…”

Greet: “Een stad, het meisje en de duivel van Svealena Kutschke is het vijfde leesclubfeuilleton waaraan ik deelnam, het eerste dat ik niet zelf coördineerde. Uitkijken dus naar de discussievragen die gesteld zouden worden over dit ietwat bijzondere boek. De frustratie vierde bij momenten hoogtij, vooral naar het einde toe, toen zowel personages als auteur in een psychedelische roes leken te verkeren. Mijn favoriete boek heeft Kutschke niet geschreven, maar toch had ik voor geen geld van de wereld dit feuilleton willen missen. Hoe goed of slecht een boek ook is, het samen bespreken ervan leidt sowieso tot nieuwe inzichten. Geen idee soms waar bepaalde uitspraken of conclusies van medelezers vandaan kwamen, hetgeen weer maar eens aantoont dat iedereen bij het lezen op andere dingen let. Sommigen wagen zich aan een echte literaire analyse, terwijl anderen liever concrete, inhoudelijke zaken bespreken. Coördinatoren Gigi en Evy hebben hun uiterste best gedaan om het evenwicht te bewaren, petje af daarvoor! Kun je een feuilleton vergelijken met een 'normale' leesclub? Eigenlijk niet, de sfeer zit gewoon heel anders. Aan wie nog nooit aan een leesclubfeuilleton deelnam, zou ik zeggen: doen, het is elke keer opnieuw de moeite!”

Op de actie-pagina vind je steeds de lopende leesclubinschrijvingen en redactionele giveaway-acties. Lees hier nog meer over hoe een leesclub precies werkt en bezoek tevens de Leesclubstartpagina!

Hier volgen enkele vraagjes voor onze volgers en vrienden om op te reageren onderaan:

  •         Heb jij al al (vaak) aan leesclubs meegedaan, en zo ja wat zijn jouw ervaringen er mee?
  •         Deed jij nog niet mee aan een leesclub, en zo ja wat is daar dan de reden voor?
  •         Doe je nu mee aan een leesclub en wat is jouw ervaring hier mee?


Reacties op: Literaire leesclubs op Hebban

Meer informatie

Gerelateerd