Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Literaire Trip: Parijs (Frankrijk)

op 26 augustus 2018 door

Het is vakantie! Dat viert de Hebban Literatuurclub maar al te graag, daarom maakten we een reeks artikelen over literaire vakantiebestemmingen. Het liefst zou ik er hele reisgidsen over volschrijven, maar voor nu moeten we het doen met deze reeks, waarin onmogelijk alles kon worden opgenomen. Hopelijk inspireren deze hoogtepunten tot meer! Volgende stop: Parijs (Frankrijk).

Welke schrijver heeft zich niet laten inspireren door Parijs, heeft er niet minstens een deel van zijn leven doorgebracht of brengt een ode aan de stad in een van zijn werken? Dit geldt natuurlijk vooral in de twintigste eeuw, maar dat maakt het hedendaagse Parijs natuurlijk niet minder interessant. Een reis naar Parijs begint met Parijs – Literair zakreisboek, een uitgave uit 2015 ter gelegenheid van het festival City2Cities. Hierin zijn naast een kaart met de literaire hoogtepunten ook fragmenten van onder andere Houellebecq, De Balzac, W.F. Hermans, Flaubert en Proust over Parijs te lezen.

Victor Hugo (1802-1885)
Nog steeds razend populair (hoewel meestal in de bewerkingen in de populaire cultuur en minder in de literaire bronnen zelf) is de Franse auteur Victor Hugo. Wie in Parijs is, moet natuurlijk een bezoek brengen aan de Notre-Dame. Deze wereldberoemde kathedraal is het decor van zijn Notre-Dame de Paris (of De klokkenluider van de Notre-Dame). Dit middeleeuwse melodrama is nog veel bekender vanwege de verfilming door Disney, maar de historische roman (met een iets minder vrolijk einde) is, naast een verhaal over de hopeloze liefde tussen Quasimodo en Esmeralda, een van de bekendste werken uit de romantiek.

De musicalbewerking van Les Misérables kent wereldwijd eveneens een onnavolgbaar succes. Deze roman van Hugo wordt gezien als een van de meest leesbare klassieken uit de negentiende eeuw en geeft een prachtig tijdsbeeld van Frankrijk in die periode. Het verhaal van een voormalige galeislaaf die probeert eerlijk te leven, ondanks de barre omstandigheden voor de armen heeft al veel lezers gegrepen. Na het lezen van deze roman, is een bezoekje aan Jardin du Luxembourg of een ondergrondse Paris Sewer Tour zeer geschikt.

Wie meer over Victor Hugo wil weten, kan een bezoek brengen aan het Victor Hugo Museum in het Victor Hugo huis.

Ernest Hemingway (1899-1961)
Genoeg over Victor Hugo, naast de vele Franse schrijvers, is Parijs, zoals eerder genoemd, jarenlang toevluchtsoord voor schrijvers van over de hele wereld geweest. Ernest Hemingway (geboren in de Verenigde Staten) behoorde na de Eerste Wereldoorlog tot wat door Gertrude Stein als the Lost Generation werd gedoopt. De schrijvers weken uit naar Frankrijk omdat er daar geen censuur bestond op publicaties in het Engels, waardoor ze boeken konden uitgeven die in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië geweigerd zouden worden. Wie op zoek wil naar Hemingway in Parijs kan de Hemingway’s Paris tour volgen. Wie op zoek gaat naar Parijs in het werk van Hemingway zal dat al snel tegenkomen in zijn bekendste boeken Parijs is een feest (of A Moveable Feast) en En de zon gaat op (of The Sun Also Rises). Dit laatste boek is een interessant portret van de zogenaamde Lost Generation en maakte Hemingway algauw de belangrijkste stem van deze generatie.

Shakespeare and Company
In 1919 opende Syliva Beach op de rue Dupuytren haar boekhandel Shakespeare and Company. De winkel groeide uit tot het centrum voor de Amerikaanse schrijvers van de Lost Generation, waaronder Hemingway, Fitzgerald en Pound. Beach was ook actief als uitgever en publiceerde de eerste versie van James Joyces Ulysses. In 1941 sloot de winkel, maar tien jaar later opende de Amerikaan George Whitman zijn eigen Engelstalige boekhandel die al snel een ontmoetingsplek voor literaire expats werd en werd omgedoopt tot de nieuwe Shakespeare and Company. Zijn dochter, Sylvia Beach Whitman, nam de boekhandel in 2011 over en deze is nog steeds te bezoeken voor de liefhebbers!  

Père-Lachaise
De begraafplaats Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs en één van de beroemdste ter wereld. Vergeet bij een bezoek aan deze prachtige plek niet om even langs te lopen bij de graven van literaire grootheden als Marcel Proust, Gertrude Stein, Richard Wright, Honoré de Balzac en Oscar Wilde.

Nederlandse schrijvers en Parijs
Niet alleen voor Amerikaanse schrijvers was Parijs een inspiratiebron, ook verschillende Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door Parijs of situeerden hun romans in deze literaire stad. Wie een Nederlandse roman wil lezen die zich afspeelt in Parijs zit goed bij Au pair van W.F. Hermans, La Place de la Bastille van Leon de Winter, Feest van het begin van Joke van Leeuwen en De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede.

Schrijver Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en voelt zich nog steeds verbonden met de stad. Van Dis wandelt om het avontuur door de stad en deed daarvan verslag in dagboeken en verhalen, een verzameling van deze verslagen is terug te lezen in Stadsliefde. Voor Van Dis is Parijs een altijd veranderende stad; gekleurd, verscheurd en vol verborgen geschiedenissen. Zeker de moeite van een bezoek waard dus!

Goede reis!

Door: Anne

Ga je ook mee naar:



Reacties op: Literaire Trip: Parijs (Frankrijk)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway wordt algemeen beschouwd als een van de invloedrijkste 20e...

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...