Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: drie boeken van Roald Dahl

op 11 juni 2022 door

Ik ben voor sommigen een cultuurbarbaar, ik heb en had niet zoveel met sprookjes of "vreemde" verhalen, verhalen uit het ware leven spreken en spraken mij altijd veel meer aan. Ik denk dat ik daarom nooit enthousiast de boeken van Roald Dahl heb opgepakt, ze spraken mij niet aan. Ik heb alleen De reuzenperzik een keer voorgelezen, maar mijn zoon had ook niet zoveel met het verhaal. Nu ik alle boeken van de Grote Vriendelijke 100 challenge wil lezen, onkom ik er niet aan, er staan maar liefst zes boeken van Roald Dahl in de lijst. Via de onlinebieb kon ik niet aan deze boeken komen. Maar via een tijdelijke abo op Storytel wel. Ik ben er zoveel mogelijk gaan luisteren en hieronder lees je mijn ervaringen.

-door Jeanet-

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Matilda - Roald Dahl

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje, dat geweldig goed kan leren. Maar haar vader en moeder behandelen haar als een onderkruipsel, niet als een dochter. Ze vinden haar maar een lastig persoontje, dat ze dulden totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda kon praten als een volwassene toen ze anderhalf was, lezen met drie, en al vóór ze vijf jaar was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. En toch vinden haar ouders haar alleen maar een lastpost. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand kan.

Audio-informatie

Voorlezer: Jan Meng
Luistertijd: 4 uur en 19 minuten
Aanbieder: Storytel

Ik wist dat dit een lievelingsboek van een collega was en was er daardoor ook extra benieuwd naar en dacht dan begin ik met deze. En ik moet zeggen dat ik het een leuk verhaal vond. Ik vond de stem wel prettig, maar het was niet zo hard ingesproken, ik had de telefoon heel hard staan en toen ontstond er ook veel ruis. Maar ik snap dat mensen dit een leuk verhaal vinden, ik heb er ook van genoten. Leuke personages en leuk ook dat er samengesponnen werd, daar hou ik wel van. 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

De GVR - Roald Dahl

De GVR won in 1984 een Zilveren Griffel. Een bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. The BFG werd al twee keer verfilmd, de laatste keer door Steven Spielberg.
Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen.

Audio-informatie

Voorlezer: Rik van de Westelaken
Luistertijd: 5 uur en 27 minuten
Aanbieder: Storytel

Bij dit boek had je een keuze in de voorlezer, ik heb voor Rik van de Westelaken gekozen. Hij leest ook kinderboeken geweldig voor. Deze was ook leuk doordat er geluiden bij gebruikt werden, niet te overdreven, maar het gaf wel een meerwaarde. Dit is niet helemaal mijn verhaal, teveel fantasie, maar de boodschap wordt duidelijk overgebracht en is goed te volgen. Het verhaal zit leuk in elkaar. 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Daantje, de wereldkampioen - Roald Dahl

Daantje is aardig, slim en oplettend. Hij woont in een oude woonwagen, samen met zijn vader: een geweldige verteller en een genie op het gebied van vliegers. Net als de dorpsagent en de domineesvrouw stroopt hij af en toe een fazantje omdat het zo vreselijk spannend is... en lekker. De grootste vijand van Daantje en zijn vader is een dikke rijke pief die jaarlijks een jachtpartij op fazanten organiseert. Daantje besluit samen met zijn vader deze nare man een loer te draaien...

Audio-informatie

Voorlezer: Klaas van Kruistum
Luistertijd: 3 uur en 50 minuten
Aanbieder: Storytel

Van dit verhaal heb ik echt genoten. De band die Daantje met zijn vader had geweldig om te lezen en ja zo'n vader gun je ieder kind. Ook de oplossing die gekozen werd om de rijke stinkerd een loer te draaien was geweldig gevonden. Echt een leuk verhaal. Ook bij dit verhaal werden er achtergrond geluiden gebruikt die een toevoeging voor het verhaal waren. De voorleesstem vond ik ook erg aangenaam.

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Drie boeken van Roald Dahl voor de Grote Vriendelijke 100 challenge met veel plezier geluisterd. Ik heb alle boeken wel versneld afgespeeld, waardoor de geluiden misschien niet altijd tot hun recht kwamen maar het stoorde me ook niet het was echt een leuke toevoeging. De andere drie boeken van Roald ga ik lezend doen. Maar deze drie nemen ze me niet meer af. Eignelijk was ik ook wel aangenaam verrast door de auteur, want het was minder vreemd als wat ik had verwacht. 

Heb jij weleens een boek geluisterd waarbij er geluiden te horen waren wat een meerwaarde voor het boek was?



Reacties op: Jeanet luisterde: drie boeken van Roald Dahl

Meer informatie

Gerelateerd