Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Throwback Thursday: Women's Prize for Fiction

op 07 maart 2019 door

Voor degenen die niet bekend zijn met de term Throwback Thursday: kijk vandaag maar eens rond op Twitter, Instagram en/of Facebook. Grote kans dat je de hashtag #throwbackthursday tegenkomt. Sinds 2011 doen we op sociale media al lekker nostalgisch op donderdag. Doe je mee?

Door Lieke en Inge

Je hoort minstens vijf jaar terug in de tijd te gaan, maar regels zijn er om gebroken te worden en dus reizen we vandaag af naar… 2018! (Eigenlijk maar twee maanden geleden, haha.) Aanleiding is de 2019 longlist van de Women’s Prize for Fiction die deze week bekend is gemaakt. Er staan een aantal boeken op die jullie ongetwijfeld kennen, zoals Milkman van Anna Burns (winnaar van de Man Booker Prize 2018), My Sister, the Serial Killer van Oyinkan Braithwaite (rondom de vertaling is een Hebban Leesclub georganiseerd) en Circe van Madeline Miller (ook onderwerp geweest van een leesclub en winnaar van de wereldberoemde, felbegeerde Hebban Readers Clubprijs!) Over al deze nieuwigheid later – in een ander artikel – meer.

Way Back When: 2018

De kick-off van een reeks artikelen over de Women’s Prize for Fiction 2018 op onze Spot was de aankondiging van de shortlist. Hierna verschenen artikelen en recensies over The Idiot van Elif Batuman (zie hier en hier), The Mermaid and Mrs. Hancock van Imogen Hermes Gowar (de recensie vind je hier) en Sing, Unburied, Sing van Jesmyn Ward (het artikel vind je hier), When I Hit You van Meena Kandasamy en Sight van Jessie Greengrass (het artikel vind je hier en de recensies hier en hier) en de uiteindelijke winnaar Home Fire van Kamila Shamsie (zie hier en hier). De kwaliteit was erg hoog, getuige het feit dat drie van de romans de lijst van 50 beste boeken van 2017 volgens de NYT (New York Times) haalden en dat Home Fire ook nog een plekje veroverde op een soortgelijke lijst van The Guardian.

Opfrisser nodig?

5949ec263e5aa4ac977f6c2ee27189b0.jpgThe Idiot is geschreven door een dochter van Turkse voorouders die aan Harvard heeft gestudeerd en gaat over de 18-jarige Selin, dochter van Turkse voorouders die aan Harvard gaat studeren. De roman is duidelijk gebaseerd op de ervaringen van de auteur aan de universiteit.

Lezen als je houdt van: humor

Niet lezen als je houdt van: een standaard begin, midden en einde

b628d19418fe5dfeb4dd256b66a22579.jpgThe Mermaid and Mrs. Hancock van Imogen Hermes Gowar is het verhaal van de eenvoudige en betrouwbare reder Hancock en de verleidelijke maar naïeve courtisane Angelica. Het is ook het verhaal van ontdekkingsreizen over zee, onmetelijke rijkdommen en diepe armoede, in een tijd waarin je als vrouw economisch niet zelfstandig kon zijn.

Lezen als je houdt van: beschrijvingen die zo gedetailleerd zijn dat je alles bijna kunt proeven en ruiken

Niet lezen als je houdt van: strikt realistische fictie (er komt een zeemeermin in voor)

78debadf5a8f08a0649dc6b855af3e4e.jpgSing, Unburied, Sing is een beklemmende road trip door het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Jojo en zijn kleine zusje worden door hun moeder meegenomen als ze haar witte vriend Michael, de vader van de kinderen, gaat ophalen uit de beruchte staatsgevangenis in Mississippi. Daar voegt Richie zich bij hen, de geest van een jongen die daar gevangen heeft gezeten. 

Lezen als je houdt van: een gruwelijk mooie geschiedenis(les) over racisme in de VS

Niet lezen als je houdt van: een sobere schrijfstijl

50251ec0b6352d8a91b068f499a5dea3.jpgWhen I Hit You; Or, a Portrait of the Writer as a Young Wife is een autobiografische roman over een gewelddadig huwelijk, waarin zij dacht met een weldenkende academicus en bondgenoot te trouwen, terwijl hij dacht dat zij zijn gehoorzame eigendom zou worden.

Lezen als je houdt van: zelfspot

Niet lezen als je houdt van: feelgood

d4acc4f90645d73e4436ba3d4405d799.jpgSight is een poging om door middel van analyse helderheid te verwerven. De worsteling van de anonieme hoofdpersoon om in het reine te komen met tegenstrijdige gevoelens over het krijgen van kinderen wordt gekoppeld aan historische doorbraken op het gebied van fotografie, medische wetenschap, psychoanalyse en ruimtevaart.

Lezen als je houdt van: parallellen, overpeinzingen

Niet lezen als je houdt van: actie

271090b355eb697436da7643739c07c4.jpgHome Fire is een moderne hervertelling van de Antigone mythe. Een Engelse moslimjongen voegt zich bij terreurgroep IS. Zijn oudere zus heeft zich van hem afgewend, terwijl zijn tweelingzus open blijft staan voor contact voor het geval hij spijt krijgt.

Lezen als je houdt van: een hyper actueel onderwerp

Niet lezen als je houdt van: een zwart-witte moraal

Wat vinden wij:

Lieke: Het gemiddelde niveau was echt mega-hoog. Ik heb drie van de boeken de volle vijf sterren gegeven, twee ervan vier sterren en Sight heeft, met twee sterren, als enige een onvoldoende gekregen. Die was bij vlagen boeiend, maar meestal vooral ongelofelijk pretentieus. “Het leest als een middelmatig academisch essay” schreef ik in de recensie en, ja, het gevoel dat ik op de uni weer verplicht een essay aan het lezen was overheerste helaas.

Home Fire en The Mermaid and Mrs. Hancock komen er een stuk beter vanaf met elk vier sterren. Beide boeken vind ik goed, maar ze konden me niet zo beroeren. Dat is heel persoonlijk natuurlijk, maar als ik geen wow-gevoel heb dan gaat er toch altijd een ster van de beoordeling af.

The Idiot, When I Hit You en Sing, Unburied, Sing scoren het maximale sterrenaantal. Bij de eerste twee boeken vind ik de humor geweldig. The Idiot profiteert ook van mijn liefde voor boeken (want de roman gaat vaak over boeken), terwijl When I Hit You indruk op me maakt door het verhaal in een stilistisch interessante vorm te gieten. Bij Sing, Unburied, Sing viel ik als een blok voor het poëtische taalgebruik, het magisch realisme en de tragische werkelijkheid die de auteur schetst.

Inge: Wat leuk om nog eens terug te kijken op de boeken die we vorige zomer met zoveel enthousiasme gelezen hebben! Ik gaf vijf van deze boeken vier sterren, en Home Fire kreeg als mijn absolute favoriet vijf sterren, om de actualiteit, de realistische personages en het hartverscheurende einde.

Nu met wat meer afstand vind ik dat Sight en The Idiot de minste indruk hebben gemaakt. Mijn overige viersterrenboeken staan me nog heel helder voor de geest. The Mermaid and Mrs. Hancock om de sensuele beschrijvingen en stemmingswisselingen; Sing, Unburied, Sing om de indringende beschrijving van de wantoestanden in de gevangenis en het magische element; en When I Hit You om de ironie en de afstand die de schrijfster inzet om niet in melodrama te vervallen.

We zijn benieuwd naar jullie mening over de shortlist van 2018. Hoeveel van die boeken hebben jullie inmiddels gelezen en welke was jullie favoriet?



Reacties op: Throwback Thursday: Women's Prize for Fiction

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jesmyn Ward

Jesmyn Ward

Jesmyn Ward (1977) groeide op in armoede in Mississippi, waar ze in 2005 de orka...

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie (1973) is in Pakistan geboren en opgegroeid. Ze heeft Creative Wr...

Lijsten