Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in oktober?

op 05 november 2018 door

Oktober is alweer voorbij. Het wordt steeds sneller donker en de temperatuur zakt stilletjes naar beneden. Tijd om 's avonds met een boek onder een dekentje te kruipen dus. Maar eerst: wat hebben de Readers de voorbije maand gelezen?

Yvonne

Van de 13 boeken die ik in oktober las, sprongen Strange the Dreamer van Laini Taylor en What If It's Us van Becky Albertalli en Adam Silvera er het meest uit. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar de samenwerking van twee totaal verschillende auteurs en op de Big Book Bonanza had ik het geluk een Engelstalig exemplaar mee te kunnen nemen. Ondertussen staat het Nederlandstalige boek ernaast te pronken.

Het is heel cliché, maar ik kan gewoon niets anders dan dit boek aan iedereen aanraden. Het is zó goed voor je humeur! Twee jongens ontmoeten elkaar in New York en gaan vervolgens allebei hun eigen weg. Toch blijven ze bij elkaar door het hoofd fladderen. Zou het universum ze bij elkaar brengen of zou dit het zijn?
Natuurlijk klinkt het plot standaard; erg standaard zelfs. Maar de geniale samenwerking tussen de auteurs geeft een prachtige balans. De hartverwarmende stukken van Albertalli halen de scherpe randjes uit de stukken van Silvera. Er is geen moment geweest dat ik niet met een glimlach op mijn gezicht heb gezeten en met regelmaat breidde deze zich uit tot een schaterlach. Er kwamen zo ontzettend veel herkenbare situaties voorbij die me aan mijn eigen (rampzalige) dateleven lieten denken! 'Puddingpopje' heeft in mijn leven een totaal andere betekenis gekregen, hahahaha. Echt hoor, lezen dit boek!! Op en top feelgood!

Onno

In oktober las ik elf boeken. Het allermooiste vond ik The Tattooist of Auschwitz van Heather Morris. Het is een waargebeurde historische roman. Hoofdpersoon is Lale Sokolov, afkomstig uit Slowakije. Als jood zijnde kwam hij in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau terecht, waar hij de dood onder ogen zag, maar er de verschrikkingen uiteindelijk overleefde. In het kamp werd hij aangesteld als tatoeëerder met als taak alle nieuwe gevangenen van een identificatienummer op hun arm te voorzien. Door zijn werk had hij bepaalde privileges die hem in staat stelden om in beslag genomen juwelen en geld van vermoorde Joden te ruilen voor voedsel en zo anderen in leven wist te houden. Een daarvan was Gita, die hij voor het eerst ontmoette bij het tatoeëren van een nummer op haar arm. Hij werd op slag op haar verliefd. Het is een aangrijpend boek en zo boeiend dat ik het in een adem uitlas. Geweldig verteld door Heather Morris op basis van haar gesprekken met Sokolov, geboren als Ludwig ‘Lale’ Eisenberg.

Demi

Ik heb negen boeken gelezen in oktober. Drie boeken las ik voor mijn studie en de minor Europese Literatuur die ik volg, twee waren voor een hebban leesclub, twee waren voor een recensie en twee boeken las ik voor artikelen op onze spot. Het boek dat ik wil uitlichten is Othello van William Shakespeare. Als je Engels studeert kan je niet om deze man heen, en om eerlijk te zijn lees ik zijn werk over het algemeen niet graag. Toch sprak dit ene theaterstuk mij wel aan. Het helpt ook zeker dat ik er een essay over moest schrijven, en dan duik je veel dieper in een tekst dan je anders gedaan zou hebben.
Othello gaat over een zwarte, respectabele officier die getrouwd is met een blanke vrouw. Iago, een naam die mensen vast wel kennen, is de slechterik in het stuk en manipuleert Othello op zo'n manier dat hij gaat geloven dat zijn vrouw, Desdemona, vreemdgaat. Er zijn talloze filmadaptaties gemaakt rondom dit boek, en vooral de film van Kenneth Branagh met hemzelf in de rol van Iago en Laurence Fishburn als Othello is heel goed. Het is een verhaal over de kracht van het spreken en wat voor macht je ermee kan uitoefenen op hoe mensen over jou en anderen gaan denken. Dankzij dit werk ben ik Shakespeare met andere ogen gaan bekijken, en ik ben nieuwsgierig geraakt naar zijn andere theaterstukken. Je moet veel moeite doen om Shakespeare in zijn volle glorie te kunnen begrijpen en waarderen, maar het is het zeker waard.

Annemieke

In oktober las ik maar liefst 13 boeken. Echter viel het aantal Engelstalige titels een beetje tegen. Ik heb in het bijzonder genoten van Darien. Dit boek is het eerste deel van een nieuwe fantasie-serie 'Empire of Salt'. Wat dit boek super bijzonder maakt is dat het voor een eerste deel van een fantasie-serie echt heerlijk weg leest. De vele verhaallijnen zijn helder uiteen gezet en je kunt je de wereld in het boek, als lezer, lekker makkelijk eigen maken. C.F. Iggulden is er in geslaagd met zijn beeldende beschrijving van de personages en hun omgeving, om me deel te maken van een nieuwe wereld. Een wereld waarvan ik eigenlijk ook echt niet los wil komen. De twijfel groeit met de dag, wetende dat deel twee van de serie inmiddels ook is verschenen... maar de paperback-editie nog niet. Ga ik wachten of zal ik de verleiding niet kunnen weerstaan en wordt het een niet-matchende serie in mijn boekenkast?

Karin

Ik heb in oktober in totaal 10 boeken gelezen. Voor mij sprong An Absolutely Remarkable Thing van Hank Green er echt tussenuit als favoriet. Ik volg al jaren zijn YouTube kanaal, dat hij samen met zijn broer John Green heeft, en was erg benieuwd geworden naar zijn debuut. Zijn debuut gaat over de drieëntwintigjarige April, die als ze op een avond laat door Manhattan loopt, een gigantisch sculptuur ziet staan. Ze maakt een filmpje van het beeld en noemt het beeld Carl. Het filmpje gaat viral en ze wordt op slag beroemd. Over de hele wereld zijn er 60 Carls verschenen en April probeert erachter te komen waar de Carls eigenlijk vandaan komen en wat ze willen…
An Absolutely Remarkable Thing is een verhaal over de invloed van social media op de publieke opinie en de gevolgen van opeens bekend worden. Het is een spannend verhaal maar heeft tussendoor ook genoeg grappige en lieve momenten. Zeker mijn favoriet van de afgelopen maand.

Lieke

Mijn favoriet van oktober is A Map of Days van Ransom Riggs. Het begin is even een worsteling omdat er weinig interessants gebeurt maar als het boek eenmaal op gang komt, is het weer geweldig. Zo gaaf hoe Riggs het ‘Peculiar Children’ universum nog verder uitbreidt met nieuwe achtergronden, personages en ontwikkelingen. Wil je meer weten? Check dan de Read-Along (met spoilers) of ons eindoordeel (zonder spoilers). Het is weer smullen voor de fans van Jacob, Emma en de rest!

Welke boeken las jij deze maand? Zaten er aanraders tussen?



Reacties op: Wat lazen de Readers in oktober?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...

Adam Silvera

Adam Silvera

Adam Silvera is een Amerikaanse auteur, die eerder als boekverkoper werkte. Hij ...

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...

Conn Iggulden

Conn Iggulden

Conn Iggulden is schrijver van een serie superieure bestsellers, waaronder de ep...

Hank Green

Hank Green

Hank Green (Birmingham, 1980) is muzikant, vlogger en debuteert nu ook als auteu...